Scuba Diving din Constanţa în Tenerife
Cine nu a rămas fascinat măcar o dată de imaginile de la televizor ce înfăţişau lumea subacvatică cu peştişorii ei frumos coloraţii, cu corali şi epave? Recunosc cinstit că am încercat doar snorkelling, un mod cât mai simplu de a vedea ce ajunge la suprafaţa apei, dar mi s-ar părea o super realizare să reuşesc să mă scufund.
Doina, instructor de scufundări, a făcut această meserie mai bine de 10 ani în Constanţa şi, când a realizat că de fapt îşi doreşte să se scufunde zi de zi, nu doar atunci când temperatura apei din Marea Neagră îi permite, s-a mutat în Tenerife, împreună cu Harry, partenerul ei, şi a pus pe picioare Aquarius Diving Center.
În Tenerife se pot scufunda tot timpul, iar turiştii şi, evident, cursanţii sunt absolut fascinaţi de ceea ce pot vedea acolo. Şi românii care ajung la ea nu sunt chiar puţini.
Cui se adresează acest sport?
Tuturor celor pasionaţi de aventură, explorare, ce vor să evadeze din cotidian, să trăiască experienţe noi într-un mediu total diferit de cel în care îşi petrec timpul zi de zi.
Exista limitări (vârstă minimă/maximă/afecţiuni medicale)?
Da, există, limita minimă de vârstă pentru a te scufunda sau a participa la un curs de scufundări recreaţionale este de 10 ani. Nu există limită maximă de vârstă. Bineînţeles că o afecţiune medicală poate împiedica participarea la activităţi de scufundare, de aceea când există o problemă medicală este nevoie de consultarea medicului curant sau a unui medic specialist în medicină hiperbară ce va trebui să confirme că participantul este apt pentru scufundări.
Trebuie o anume condiţie/pregătire fizică?
În principiu oricine poate face scufundări, nu trebuie să ai o pregătire/condiţie fizică excepţională, aş spune condiţie fizică moderată, să poţi fi în stare să îţi duci echipamentul în spate până la locul de scufundare.
Cei care se iniţiază trebuie să fie înotători foarte buni?
Nu trebuie să faci înot de performanţă, însă nu trebuie să-ţi fie frică de apă, să poţi să faci o plută şi să înoţi un pic.
În ce constă iniţierea? În câte zile/sesiuni se poate spune că te poţi acomoda cu diving-ul? La ce adâncimi se coboară în primele sesiuni?
Se poate face Discover Scuba diving, e un program special pentru cei ce nu s-au scufundat niciodată şi ar dori să vadă cum e înainte de a se înrola într-un curs. Programul durează aproximativ 4 ore şi include pregătire basic teoretică şi o scufundare până la maxim 6 metri adâncime. Dar se poate începe direct cu un curs Open Water diver, acesta durează 4 zile de pregătire teoretică şi practică, iar la final se obţine o certificare PADI (Professional Association of Diving Instructors) recunoscută internaţional, ce va permite scafandrului să se scufunde oriunde în lume până la adâncimea maximă de 18 metri.
Ce anume poate vedea scufundătorul în locaţia voastră, Tenerife, în funcţie de adâncimea la care coboară? Adică ce minunăţii poate vedea la 4-6 m, apoi 10-15, 20-30 m?
Sunt atât de multe de văzut sub apă, flora şi fauna subacvatică este foarte bogată, la adâncimi între 2 şi 15 metri e plin de peştişori coloraţi, recife vulcanice, pisici de mare, steluţe de mare, caracatiţe, sepii, însă cele mai frumoase locuri de scufundare rămân epavele, cel puţin pentru mine. Unele sunt la adâncimi mai mici, altele la mai mari, şi sunt pline de peşti, adevărate recife artificiale, e destul de greu de descris în cuvinte cât de fascinantă este lumea subacvatică.
Care sunt pericolele pe care le poate întâlni sub apă? Sunt anumiţi peşti periculoşi? What about rechini? (în zona voastră, dar şi în alte locaţii)
În orice sport/activitate există un anumit grad de risc, mediul subacvatic nu face excepţie. Sunt anumite vietăţi subacvatice de care trebuie să ne ferim, să nu le atingem, să fim mai alerţi când sunt în zona noastră de scufundare, însa dacă respecţi regula de bază, cu privire la mediu, în scufundări să nu atingi nimic, vei fi în siguranţă. Cât despre rechini, eu încă nu am văzut unul, în Tenerife apare din când în când o specie de rechin, dar nu e periculos. Dacă vorbim de marele alb, da, acesta ar putea fi periculos, însa foarte rar au fost atacaţi scafandri.
Care sunt costurile pentru acest sport? Este un sport scump?
Nu aş spune că este un sport scump, cursurile variază între 300 şi 400 de euro, iar specializările între 150 şi 300 de euro. În funcţie de complexitate şi durată, preţul scufundărilor este între 30 şi 65 de euro scufundarea. Cu siguranţă implică un anumit efort financiar, dar nu exagerat.
Echipamentul trebuie cumpărat sau poate fi închiriat?
Ideal e să ai echipament propriu, dar nu obligatoriu. Echipamentul poate fi închiriat de la centrele de scufundare iar preţurile sunt infime, 6-10 euro pe scufundare, în funcţie de centru şi calitatea echipamentului.
Cum de aţi ales această meserie? Care este experienţa voastră? Cum diferă munca în Tenerife faţă de cea din Constanţa?
Nu am ales-o noi, ea ne-a ales. Nu e chiar aşa, când am început să fac scufundări, am realizat că mi-ar plăcea să fac asta zi de zi, însă un job normal nu mi-ar fi permis. Harry fiind deja de vreo 15 ani implicat în domeniu, am decis împreună sa deschidem un centru de scufundări în Constanţa, iar după 10 ani am realizat că sezonul de scufundări e prea scurt pentru noi în România. Am mutat centrul în Tenerife. Aici ne putem scufunda zi de zi, 365 de zile pe an fără sa monitorizăm vremea. Nu mai suferim de frig. În rest, scufundările pentru noi sunt la fel, nu are importanţă unde sunt făcute, atâta timp cât suntem în apă.
Care a fost cea mai frumoasă experienţă a ta ca scufundătoare (nu mă refer ca profesor)? Dar cea mai scary?
Experienţe frumoase avem în fiecare scufundare, însa cea mai memorabilă este prima scufundare la submarinul SC 213 descoperit de noi în 2008 în Marea Neagră. Să cobori şi să realizezi că eşti primul om ce atinge acel submarin după mai bine de 60 de ani de când s-a scufundat, e un sentiment fantastic. La partea cu experienţele scary, din fericire, nu mă prea pot lăuda, nu am avut.
Care este temperatura apei în Tenerife versus Constanta de-a lungul anului? Costumul protejează îndeajuns?
În Oceanul Atlantic, în Tenerife, temperatura minimă a apei este 18 grade, iar maxima de 26 grade, pe când în Constanţa, în Marea Neagră temperatura minima e 2 grade iar maxima de 28 grade. Diferenţa de temperatură e destul de mare, dar şi vizibilitatea poate influenţa foarte mult sezonul de scufundare în Marea Neagră. Chiar dacă combinezoanele de neopren sau cele uscate protejează termic, protecţia termică nu este suficientă pentru a te putea scufunda confortabil iarna în Marea Neagră. Aici e cu totul altă poveste, iarna ne scufundăm în combinezoane de neoprene de 5 mm, iar vara o putem face într-un shorty de 2-3 mm.