Secretele ascunse în Varșovia, Parisul Estului
În ciuda dificultăților trecute, Varșovia continuă să renască din cenușă – iar eleganța sa cândva faimoasă poate fi încă găsită de cei care privesc dincolo de suprafață.
Cunoscută odată ca „Parisul Estului” pentru frumusețea sa barocă, Varșovia a văzut cum i-au fost distruse mai mult de 85% dintre clădirile sale în urma ravagiilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în ciuda greutăților trecute, capitala Poloniei continuă să renască din cenușă – iar eleganța sa cândva faimoasă poate fi încă găsită de cei care privesc dincolo de suprafață.
Capitala Poloniei continuă să renască din cenușă
„Un om înțelept mi-a spus odată: când privești în jurul Varșoviei, întreabă-te: ‘Este aceasta o clădire urâtă sau o clădire murdară?'” a spus Nate Espino, partener la o agenție de PR, care s-a mutat aici din San Francisco acum 20 de ani, citat de BBC. „Acest lucru mi-a schimbat percepția și, în ultimii doi-trei ani, unele dintre vechile clădiri murdare au fost curățate cu nisip și acum strălucesc.”
Pentru mulți locuitori ai Varșoviei, adevărata sa atracție nu constă deloc în exterior, ci în viața sa internă plină de energie. „Când m-am mutat la Varșovia, nu eram sigură cum mă voi simți într-un nou cămin”, a spus Karolina Lyzwa, ghid turistic, care s-a mutat din Łódź, în Polonia centrală. „Totul a devenit simplu după un sezon cald de vară, când mi-am petrecut mult timp pe bicicletă, observând viața vibrantă din micile cafenele, relaxându-mă pe malul râului Wisla și citind despre vremurile atât de dure, cât și înfloritoare ale acestui oraș uimitor.”
Residenții pe termen lung sunt de acord că Varșovia este un oraș în care puțină explorare – și multă răbdare – dă roade.
De ce le place oamenilor Varșovia?
Capitala Poloniei este plină de surprize în locuri neașteptate. „Am descoperit o stație de schi în mijlocul orașului, o plajă tropicală pe malul râului Vistula și un cerb trăind liber în Parcul Łazienki”, a spus Sasha Naslin, o franțuzoaică-ruso-belgiană care s-a mutat aici acum trei ani și scrie pe blogul The Alternative Travel Guide. „Am avut noroc să-l văd doar o dată!”
Împărțită de râul Vistula, orașul nu are un centru specific, ci două părți cu personalități diferite. „Malul vestic este plin de strălucire, agitat de o viață de noapte animată, în timp ce malul estic a fost redescoperit de artiști, oferind o atmosferă autentică cu atracții în afara drumului bătut”, a spus Lyzwa.
Naslin adoră să exploreze districtele boeme Praga de pe malul estic, cu barurile sale alternative, teatrele și arta stradală.
Varșovia pulsează cu o energie care provine din starea sa constantă de reinventare. Residenții apreciază în special orașul „de dimensiuni umane”, care îl face manevrabil și accesibil pentru cei nou veniți. „Fiecare dintre cele 18 districte are un târg local de produse alimentare proaspete, un parc cu multe activități în timpul verii, baruri locale și locuri pentru a descoperi noi artiști”, a spus Lyzwa.
Varșovia pulsează cu o energie care provine din starea sa constantă de reinventare și din reconstrucția fizică care este încă în desfășurare în oraș. „Cracovia are baruri care sunt baruri din secolul al XV-lea, în timp ce Varșovia a văzut întregi districte de viață de noapte venind și plecând în decursul ultimului deceniu”, a spus Espino. Acest dinamism mixat cu o rivalitate acidă față de orașele învecinate, mai tradițional „prietenoase cu turiștii” (în special Praga), creează o energie unică pe care Espino o compară cu Beijing, „doar pe o scară gestionabilă”.
Cum este să trăiești acolo?
Primul lucru pe care noii rezidenți trebuie să-l învețe este cum să se descurce pe străzile haotice. „Viața este rapidă în Varșovia. Trebuie să înveți să conduci ca nicăieri altundeva în Polonia”, a spus Lyzwa. „Trebuie să fii dinamic, să folosești toate oportunitățile pentru a te strecura și să iei decizii rapide în timp ce schimbi benzile.”
Pentru cei care vor să evite haosul, metroul relativ nou oferă un refugiu. „Traficul este enervant, așa că mă bazez pe metrou, care este încă la început, dar destul de bun, și evit ora de vârf”, a spus Espino. Transportul public este destul de accesibil din punct de vedere financiar, contând cu 69% mai puțin decât în Londra, conform site-ului de comparație a prețurilor Expatistan.com.
De fapt, rezidenții sunt entuziasmați de cât de mult mai accesibil este orașul în comparație cu alte capitale europene, cu locuințe care costă cu aproximativ 60% mai puțin și mâncare care costă pe jumătate din ce ar costa în Londra sau Paris.
Ce mai trebuie să știi despre Varșovia?
Noii expați ar trebui să-și înceapă șederea aici în primăvară sau vară, conform locuitorilor. „Iernile sunt cenușii și zilele sunt scurte, ambele fiind mai rele decât frigul”, a spus Espino. Mutarea în lunile mai frumoase și mai însorite poate face acea primă ajustare puțin mai ușoară.
Fericirea în Varșovia depinde de a-ți face prieteni locali, iar grupurile și activitățile sociale accesibile online și offline facilitează aceste conexiuni. „Alătură-te unui grup, unui club de alergare, clubului de canotaj, clubului de băut, oricărui club”, a sfătuit Espino. Un loc bun pentru a începe este un tur de degustare a vodcii sau Pub Crawl Warsaw. Cu înregistrări care arată că spirtoasa băutură își are originea în Polonia încă din secolul al VIII-lea, vodka are propria sa importanță culturală aici. Învățarea modului corect de a o bea – cu alții și fără adaosuri, nu ca parte a unui cocktail – poate fi primul pas pentru a te integra printre localnici.
Mulți oameni vorbesc fluent engleza în Varșovia, deci este ușor să te descurci ca expat anglofon, dar locuitorii subliniază importanța învățării polonezei pentru a te angaja cu adevărat cu varșovienii, numele pentru localnicii din Varșovia.
Spiritul orașului se ascunde în povești
„Polonezii sunt oameni diferiți în engleză față de cei din poloneză”, a spus Espino. „Sunt mult mai rezervați în engleză, deoarece este o limbă pe care o folosesc în afaceri și nu se deranjează să socializeze în ea.”
Dar această investiție merită pentru a descoperi istoria și energia din Varșovia. „Spiritul orașului se ascunde în povești”, a spus Lyzwa. „Așa că fă-ți prieteni varșovienii și lasă-i să te ducă unde le place lor să meargă.”
Citește și: Cât costă o vacanță în Varșovia, orașul renăscut după al Doilea Război Mondial
Foto: Depositphotos