Selena Gomez, artista crescută în sărăcie lucie se luptă cu boli care mai de care mai grele, printre care lupus și tulburare bipolară
Este actriţa şi cântăreaţa cu cei mai mulţi fani pe Instagram. Este tânăra care a stârnit invidia multora datorită relației cu un alt artist la fel de celebru, Justin Bieber. Ai putea spune despre Selena Gomez că la nici 30 de ani are tot ce și-ar putea dori. Realitatea este că artista are în spate un trecut dureros și de ani de zile se chinuie cu mai multe boli, dintre care una a fost la un pas să o omoare.
Copilăria, marcată de divorţul părinţilor şi sărăcie cruntă
Pe internet sau la televizor viaţa Selenei Gomez pare un vis. Este frumoasă, talentată, bogată şi are sute de milioane de fani în întreaga lume. A muncit însă enorm ca să ajungă la asta, iar fără sacrificiile mamei ei nu ar fi avut nicio şansă.
Selena s-a născut pe când mama ei avea numai 16 ani, iar la 21 era deja divorţată. Atunci tânăra a decis să îşi ia fiica de 5 ani şi să părăsească Texasul pentru fascinantul Los Angeles, unde visa să îşi construiască o carieră de actriţă. Au fost ani teribil de grei. Selena se chinuia cu durerea despărţirii părinţilor săi, dar şi cu sărăcia cumplită. Ca să poată plăti chiria şi să pună ceva de mâncare pe masă, mama ei muncea în 3 locuri în fiecare zi. Şi chiar şi aşa, erau nevoite de multe ori să adune monede de pe stradă ca să poată supravieţui.
În aceeaşi perioadă i s-a deschis însă şi apetitul pentru zona de entertainment. O vedea pe mama ei cum se pregăteşte şi a decis că asta ar vrea şi ea să facă. A început să dea probe pentru mici roluri în diverse producţii, iar la 10 ani l-a şi primit pe primul, în Barney & Friends. A apărut în 13 episoade de-a lungul unui an şi jumătate, apoi a fost concediată pentru că era prea mare de vârstă pentru rolul său. A fost însă suficient să înceapă să fie recunoscută printre producători şi a început să fie distribuită în roluri care mai de care mai diverse. Disney Channel a fost însă cu adevărat, ca şi în cazul altor vedete, rampa ei de lansare, iar actoria şi muzica au transformat-o în idol pentru sute de milioane de copii şi tineri din toată lumea.
Citeşte şi: Selena Gomez, femeia anului – LIFE.ro
Lupta cu lupusul, transplantul de rinichi şi tulburarea bipolară
Puţini ştiau ceva despre trecutul ei, şi mai puţini aveau idee despre problemele de sănătate care puneau stăpânire pe viaţa ei. Avea numai 22 de ani când a fost diagnosticată cu lupus, o boală autoimună care afectează articulaţiile, pielea, inima, creierul şi rinichii. S-a internat într-o clinică de reabilitare din Arizona şi, în timp ce presa comenta că ar fi dependentă de diverse substanţe, ea făcea, de fapt, chimioterapie. Nu a vrut să vorbească atunci despre boala ei, aşa că a trebuit să îndure şi comentariile răutăcioase ale celor care o catalogaseră deja drept o drogată sau alcoolică.
Voiam atât de tare să strig: „Hei, n-aveţi nicio idee prin ce trec. Fac chimioterapie. Sunteţi nişte nesimţiţi!” Dar eram furioasă inclusiv doar pentru că simţeam nevoia să spun asta. E cumplit să intri într-un restaurant şi toată sala să se uite la tine, ştiind exact despre ce vorbesc şi ce cred despre tine. M-am închis în casă până când mi-am recăpătat încrederea în mine şi m-am simţit din nou confortabil să ies în public.
După 2 ani de la acel moment a fost însă nevoită să anuleze ultimele concerte din turneul său şi s-a internat din nou într-o clinică de reabilitare. De această dată cântăreaţa căzuse pradă anxietăţii, însă nici atunci nu a vorbit public despre asta, ci abia când a decis să pună cărţile pe masă în privinţa tuturor afecţiunilor de care suferă.
Aşa cum mulţi dintre voi ştiţi deja, acum aproximativ un an am dezvăluit că am lupus. Am descoperit că anxietatea, atacurile de panică şi depresia pot fi efecte secundare ale acestei boli, care aduce oricum şi alte provocări. Am decis să fiu proactivă şi să mă concentrez să-mi întreţin sănătatea şi fericirea, iar cel mai bun lucru să fac asta este să iau o pauză.
Internările în astfel de clinici au devenit o constantă pentru actriţă care a înţeles că doar aşa poate reuşi să ţină sub control stările cumplite pe care le resimţea. În 2017 a fost însă la un pas de moarte după ce rinchii i-au cedat din cauza lupusului. O prietenă i-a salvat viaţa în momentul în care a decis să-i doneze un rinichi, iar transplantul a fost un succes. Selena a început să vorbească tot mai des şi mai deschis despre problemele cu care se confruntă şi nu ca să se scuze în faţa cuiva, ci ca să transmită un mesaj celor din jur, acela că afecţiuni precum anxietatea şi depresia nu trec de la sine şi nici nu trebuie băgate sub preş.
Oricine mă cunoaşte ştie că voi pune sănătatea mea şi starea mea de bine pe primul plan. Am avut mult de furcă cu depresia şi anxietatea şi am fost foarte vocală pe tema asta, dar nu e ceva ce simt că voi depăşi vreodată. N-o să fie o zi în care o să vin şi o să spun: „Uite-mă într-o rochie drăguţă. Am câştigat!” Este o luptă pe care va trebui să o duc pentru tot restul vieţii mele şi sunt OK cu asta pentru că ştiu că mă aleg pe mine în faţa a orice altceva. Vreau să mă asigur că sunt sănătoasă. Dacă asta e bine, orice altceva va veni de la sine.
Selena Gomez luptă pentru destigmatizarea persoanelor diagnosticate cu boli psihice
Aflată mereu în atenţia publicului, Selena Gomez a avut de înfruntat multe răutăţi, mai ales de când boala a făcut-o să aibă fluctuaţii de greutate şi nu mai afişa imaginea de puştoaică cu dimensiuni perfecte. Au afectat-o, dar au şi mobilizat-o să ia atitudine.
Devin nesigură pe mine uneori. Cred că e important pentru fete să-şi cunoască puterea în orice, identitatea şi sufletul, toate acestea sunt în ele. Astăzi se renunţă mult prea uşor la orice, de la social media la şcoală şi relaţii. E important ca fetele să nu uite că sunt puternice şi sunt bine aşa cum sunt.
Nu s-a ferit nici să dea replici acide celor care comentau pe seama problemelor ei cu greutatea.
Am încercat să rămân slabă, dar am fost la Jack in the Box şi am luat 4 taco, 3 rulouri cu ou, inele de ceapă şi un sandvici picant cu pui. Dar sincer, nu-mi pasă de greutatea mea pentru că oamenii comentează oricum despre orice. „Eşti prea mică”, „eşti prea mare”, „asta nu ţi se potriveşte”… Ştii ceva, sunt perfectă exact aşa cum sunt.
În 2019 lucrurile s-au agravat, iar Selena ştia că nu poate continua aşa. Lucrurile îi scăpau complet de sub control. Nu mai zâmbea deloc, nu se mai putea ocupa de nimic şi era tot mai rău. Aşa că a mers la alţi medici, încercând să afle ce se întâmplă. Abia atunci a fost diagnosticată cu tulburare bipolară, ceea ce explica felul agresiv în care anxietatea şi depresia reveneau constant în viaţa ei.
În momentul în care am aflat această informaţie m-am simţit în egală măsură îngrozită, dar şi uşurată. Eram îngrozită, evident, pentru că vălul fusese ridicat, dar uşurată pentru că în sfârşit ştiam de ce sufăr de atâţia ani de depresie şi anxietate. Nu primisem niciodată până atunci răspunsuri clare, nu eram conştientă de existenţa acestei boli. Aşa că am început s-o înfrunt cu capul sus.
Selena a început să citească tot mai mult despre boală, a căutat cei mai buni specialişti în acest domeniu şi a început să vorbească deschis despre sănătatea mintală, astfel încât să ajute la conştientizarea problemelor din această sferă. Mai mult, vrea ca oamenii să înţeleagă că nimeni nu este vinovat că suferă de astfel de boli şi nu trebuie pus la zid, ci ajutat. Anul trecut a lansat inclusiv o platformă dedicată problemelor de sănătate mintală unde oamenii pot găsi informaţii şi pot discuta cu cei care se confruntă cu aceleaşi probleme.
Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.