Serialele anului 2017: cu bune şi cu rele
Ho! Ho! Ho! În loc de colinde şi urări, vin acum de Crăciun cu un mic bilanţ al anului 2017. Ce seriale noi ne-au plăcut şi ce seriale vechi au confirmat. Cine ne-a surprins pozitiv, dar şi cine negativ. Anul acesta a fost unul foarte interesant. Politica de peste ocean a dus la apariţia multor activişti, iar lucrul acesta s-a văzut şi în mesaje pe care le-am primit de pe micul ecran. Mai mult decât atât, subiecte foarte delicate, precum egalitatea de şanse sau violenţa împotriva femeilor, au fost în prim plan chiar şi (sau mai ales) în această industrie. Aşadar, vă invit la 3 topuri care vorbesc despre 2017 cu bune şi cu rele.
TOP 3 cele mai bune seriale ale anului 2017
Anul 2017 ne-a adus câteva producţii noi interesante pe lângă cele deja cunoscute care au revenit pe micul ecran cu noi sezoane (dar despre ele vorbim mai încolo). Abordând tema diverse, de la politică la istorie, noile serialele ale acestui an au arătat, mai mult decât oricând, lupta pe care o vor duce HBO, Netflix şi Hulu pentru a câştiga supremaţia micului ecran. Aşa că, din punctul meu, tot ele sunt cele care îşi împart şi topul acestui an.
1. The Handmaid’s Tale (Hulu)
Una dintre puţinele adaptări ale unei cărţi care nu s-a luptat cu gândul şi dacă nu o să fie la fel de bun precum cartea, serialul (care a primit şi puţin ajutor din partea autoarei cărţii – Margaret Atwood fiind una dintre producători) a reuşit să ne arate o lume, Gillead, care răstoarnă toate crezurile lumii moderne. Elizabet Moss, Ann Dowd şi întregul cast, împreună cu toată scenografia, costumele, muzica, au făcut din The Handmaid’s Tale show-ul din 2017 pe care nu ai cum să nu îl vezi pe nerăsuflate. La cât de bun şi de revoltător a fost primul sezon, aşteptările pentru anul viitor sunt foarte mari.
2. Mindhunter (Netflix)
O trimitere fină către Tăcerea mieilor, serialul urmăreşte încercarea unor agenţi FBI de a-şi răspunde la veşnica întrebare de ce, de data această aplicată pe acţiunile unor criminali în serie. Deloc o misiune uşoară. Mindhunter este genul de serial care la început ţi se pare a fi unul uşurel şi, sigur pe tine, o să spui că nu are cum să îţi creeze vreo dependenţă … însă, după câteva episoade, fără să îţi dai seama, îţi intră sub piele. Exact cum li se întâmplă şi agenţilor FBI care devin fascinaţi de toate poveştile pe care le află de la criminalii în serie pe care îi interoghează. Serialul este bun şi rămâne bun până la final, aşa că îl aşteptăm cu interes şi pe el anul viitor.
3. Big Little Lies (HBO)
De la melodia care deschide serialul (Michael Kiwanuka’s Cold Little Hands) şi până la numele actorilor implicaţi (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, să amintim doar câţiva), adaptarea cărţii lui Liane Moriarty a fost una de succes. Big Little Lies sau cum misterul din jurul unei crime este puternic augmentat de, poate, cel mai controversat şi dezbătut subiect al anului 2017: violenţa împotriva femeilor (un altfel de #metoo).
Menţiuni speciale pentru: Feud, Godless sau Deuce.
TOP 3 #bravos ale anului 2017
Ştiţi cum se spune: este mai greu să te menţii decât să ajungi în vârf, pe asta ne-am bazat şi noi atunci când am ales variantele pentru acest top. Şi am avut de unde alege. Seriale care au avut sezoane foarte bune anul trecut şi care au reuşit să revină în 2017 cu ceva şi mai bun. Producţii care au revenit pe micul ecran după foarte mult timp. Actori care au apărut pentru prima dată pe micul ecran. Dar şi producători care au reuşit să ţină ştacheta ridicată din nou.
1. Stranger Things (Netflix)
Serialul s-a întors anul acesta cu un al doilea sezon mai lucid, mai creativ şi clar mai spectaculos. Fraţii Duffer nu au schimbat mai nimic din reţeta succesului. Dar nici nu s-au culcat pe o ureche, folosindu-se de popularitatea primului sezon pentru a scădea de calitatea celui de-al doilea. Stranger Things este amuzant, inteligent şi are un mare avantaj: cel mai apreciat grup de puşti de pe micul ecran. O reţeta simplă, dar eficientă la care adăugăm un topic puternic de elemente de popular culture.
2. Twin Peaks: The Return (Showtime)
Întoarcerea unui simbol. După mai bine de 15 ani, David Lynch reînvie un mit. Twin Peaks s-a întors în 2017 cu un nou sezon. 18 episoade pentru vechii fani ai fenomenului, dar şi pentru noii săi adepţi. Reuşind să înnoade subiecte lăsate în aer acum 15 ani, Twin Peaks s-a transformat foarte repede într-un punct foarte important de pe CV-ul deja impresionant al lui Lynch.
3. Ryan Murphy (American Horror Story, Feud)
L-am inclus pe Ryan Murphy în acest top pentru că reuşeşte, deja în fiecare an, să mă surprindă plăcut. Anul trecut m-a cucerit cu primul sezon din American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (pe care îl recomand oricând). Iar anul acesta a reuşit să aducă pe micul ecran unul dintre cele mai bun sezoane din American Horror Story, dar şi un nou serial, Feud, incredibil de bun. Faptul că a reuşit să facă dintr-un serial de nişă, precum American Horror Story, unul dintre cele mai apreciate şi urmărite producţii din lume, l-a făcut pe Murphy să îmi câştige aprecierea totală.
Îmi place de Murphy pentru că, spre deosebire de alţi producători de seriale de peste ocean (luaţi exemplu Shonda Rhimes), el are aceea abilitate de a lucra în acelaşi timp la producţii totalmente diferite ca tema, stil, abordare.
Iar anul viitor se anunţa a fi unul şi mai special: vom avea sezonul doi din American Crime Story (The Assassination of Gianni Versace), un nou sezon din American Horror Story, un nou sezon din Feud (Charles and Diana… da, exact, despre povestea dintre Prinţul Charles şi Prinţesa Diana), precum şi o nouă producţie: Ratched (având-o în distribuţie, cum altfel, pe muza lui Sarah Paulson).
Menţiuni speciale pentru: This is Us, Mr. Robot, The Leftovers sau Master of None.
TOP 3 #aşanu ale anului 2017
Aşa cum spuneam şi la începutul articolului, anul 2017 s-a remarcat şi printr-o puternică mişcare a activiştilor de peste ocean şi nu numai. Iar acţiunile lor nu s-au îndreptat doar înspre zona politică. 2017 a fost marcat de mişcarea #metoo care a fost resimţită puternică şi în industria producţiilor de pe micul ecran.
1. Kevin Spacey (House of Cards)
Din cauza acţiunilor lui Spacey, House of Cards nu o să mai fie niciodată la fel. Netflix a anunţat deja încetarea colaborării cu acesta, iar serialul se va concentra pe povestea lui Claire Underwood (Robin Wright). Spacey a fost acuzat de mai mulţi actori de comportament nepotrivit, fiind unul dintre cele mai importante nume afectate de campanie #metoo.
2. Game of Thrones (HBO)
Cu durerea unui fan o spun: sezon 7 a fost unul uşor dezamăgitor. Replici fără sens. O acţiune lentă şi previzibilă. Sezonul Game of Thrones de anul acesta s-a bazat prea mult pe aprecierea fanilor, pe dragoni şi pe white walkers şi prea puţin pe o scriitură solidă. În aşteptarea lungă a sezonului final, ne rămâne doar să sperăm că acesta va fi la fel de bun ca primele şi departe de bruma de creativitate a acestuia.
3. Jeffrey Tambor (Transparent)
După ce a fost primul actor care a câştigat un premiu Emmy pentru interpretarea unui personaj transgender – Maura Pfefferman (Morton Pfefferman), Tambor fost şi el implicat în campania #metoo. Din cauza acuzaţiilor lui, unul dintre cele mai bune şi apreciate seriale, Transparent nu o să mai fie nici el la fel. Tambor nu va mai face parte din echipa serialului.
Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.