Sexul şi memoria, aliaţii bătrâneţii
Nenumărate studii realizate de universităţi respectate precum Coventry şi Oxford, arătau cu ani în urmă, cât de mult poate contribui o activitate sexuală constată la îmbunătăţirea funcţiei creierului în cazul oamenilor în vârstă. Fluenţa verbală şi capacitatea de a percepe obiectele şi spaţiile dintre ele erau doar două dintre atuurile observate la bătrânii cu o viaţă sexuală activă comparativ cu cei care nu mai aveau demult o viaţă sexuală şi a căror memorie avea de suferit. Acum, însă, este prima oară când a fost explorată legătura dintre sex şi memorie, cercetătorii demonstrând printr-un studiu recent, publicat în Archives of Sexual Behaviour, că persoanele active sexual, cu vârsta de peste 50 de ani, au mai multe şanse de a avea o memorie mai bună decât cele inactive sexual.
Mark Allen, lector la şcoala de psihologie din cadrul Universităţii din Wollongong din Australia, a efectuat cercetări pe 6.016 de persoane, toate cu vârste de peste 50 de ani. Datele, colectate de English Longitudinal Study of Aging în 2012 şi 2014, conţin chestionarea a nu mai puţin de 2.672 de bărbaţi şi 3.344 de femei privind mai multe aspecte ale vieţii lor, inclusiv sănătatea, dieta şi activitatea sexuală. Aceştia au fost supuşi de asemenea unui test de memorie, iar concluzia la care au ajuns cercetătorii a fost aceea că, în timp ce adulţii care nu au o viaţă sexuală constanăt prezintă semne de pierdere a memoriei, cei cu o viaţă sexuală intensă au făcut mai bine faţă testelor de memorie. Ceea ce ar însemna că, pe termen scurt, sexul frecvent ar putea avea un efect pozitiv asupra memoriei, şi că teoria confrom căreia creşterea activităţii sexuale poate încetini declinul memoriei pe termen lung este nefondată.
Acest nou studiu, nu doar că demonstrează beneficiile pe care le poate avea activitatea sexuală asupra sănătăţii mintale la vârstnici, în special a memoriei, dar şi demontează acea preconcepţie la nivel social conform căreia persoanele în vârstă nu fac sex.
Un studiu realizat, spre exemplu, în 2016 de o echipă de la Universitatea McGill din Canada a arătat că femeile active sexual au amintiri mai bune. Cercetătorii au descoperit atunci o corelaţie între sex şi creşterea hipocampului (o componentă majoră a creierului uman şi al celui al vertebratelor care controlează emoţiile memoria şi sistemul nervos).
La fel, un studiu olandez realizat în urmă cu câţiva ani a demosntrat că, cu cât vârstnicii sunt mai activi sexual, cu atât mai bune sunt funcţiile creierului. La Centrul Mental Altrecht, 1.700 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 58 şi 98 au fost supuşi atunci unei serii de teste psihologice pentru a testa puterea creierului, iar rezultatele au fost fără echivoc: cu cât viaţa lor sexuală era mai activă, cu atât creierul lor funcţiona mai eficient.