Printre designerii de la MATERIA anul acesta s-a numărat şi Simina Filat, care a făcut furori în lumea modei cu creaţia sa, proiectul Ruumy. Simina Filat este proaspăt absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, specializarea Modă-Design Vestimentar, iar pe parcursul studiilor a avut două expoziţii personale în cadrul galeriei de artă Galateca, „Fii cu ochii pe mine”, „Ruumy”, şi o colaborare în cadrul evenimentului satelit Venice/ElectroCamp al Bienalei de Arhitectură de la Veneţia 2016.
În urmă cu 7 ani a pus bazele brandului SiminaFilat, iar colecţiile ei sunt dinamice, eclectice şi poartă amprenta fascinaţiei pentru experiment, a unei lumi în care arta se redefineşte continuu.
De-a lungul timpului a realizat câteva sute de modele, dintre care unele produse devenite virale, şi care rămân constant în interesul publicului şi pot fi declinate în orice sezon.
Ruumy este un perete arhitectural „dressing” care se transformă în veşminte, şi din veşminte în accesorii.
Creează în piele şi o face extrem de frumos şi inspirat, aşa cum îi stă bine unui designer desăvârşit. Iată cum se descrie pe sine, în interviul de mai jos:
De când te interesează designul vestimentar?
Mama fiind proiectant îmbrăcăminte şi (fost) profesor, 30 de ani, într-o şcoală de confecţii, pot spune cu tărie că mă interesează formele, texturile, proprietăţile textilelor de când sunt mică.
Confecţionai haine pentru păpuşi când erai mică?
Desigur! Mai ales că îmi era interzisă maşina de cusut din casă. Era o plăcere să o transform, costumez în atâtea feluri, încât ajungea să nu mai aibă păr cu trecerea timpului; dar „păpuşa” dezvoltă pasiuni pentru turbane, pălărie etc.
Lucrezi cu o gamă largă de materiale. Ce e „materia” pentru tine?
„Materia” este instrumentul meu de lucru, modul meu de exprimare. Este conturarea fizică a creativităţii mele.
De ce piele?
Pentru că am o fascinaţie personală pentru acest material natural.
Cum textilele se împart în categorii, şi pielea are o lume a ei. Există atâtea texturi, culori, tipuri de piele, şi sunt în fiecare an create noi şi noi texturi, tehnologii de prelucrare a pielii.
E imposibil să te plictiseşti de acest material, când vezi că-ţi permite atât de multă creativitate.
Care a fost sursa ta de inspiraţie pentru Ruumy?
Mişcarea socială, trendurile studiate, oamenii din jur, dorinţele/pretenţiile/cerinţele clientelor mele, avansarea extrem de rapidă a tehnologiei etc. îmi generează multe întrebări interioare; însă concentrat doar pe proiectul Ruumy, inspiraţia a venit din următoarele întrebări: „Cum ar fi dacă peretele camerei mele mi-ar fi dressing? Iar dressing-ul mi-ar deveni haine?” => „Cum ar fi să îmi îmbrac peretele?”
Cu ce lucrări ai participat la MATERIA? E o colecţie? De ce ai ales aceste lucrări să te reprezinte la târg?
Târgul MATERIA are ca primă rugăminte obligatorie către noi, designerii, să participam cu piese noi, în primă vizualizare pentru public. Astfel, ne obligă frumos, să cream ceva nou, ceva care ne reprezintă pe noi, ne reprezintă brandul.
E mult spus colecţie, ediţia aceasta am venit cu câteva dintre produsele mele cele mai cerute de public, într-o multitudine de texturi şi culori, însă vin şi cu forme noi de genţi şi o nouă experienţă a clientelor, aceea de a-şi alege o bază de geantă, şi ce culoare/textură/tip de baretă/barete doreşte, astfel putând să se joace cu piesele.
Cum percepi tu experienţele? Cu ce îţi place să experimentezi?
Îmi plac foarte mult experimentele de orice fel, îmi place cercetarea domeniului meu, domeniu care mă fascinează.
Cel mai mult în facultate mi-au plăcut atelierele, deoarece aveau teme multiple şi diferite, pur şi simplu de experimentat, de la research, până la produsul finit.
Pe viitor, mă fascinează bioculturile şi mi-ar plăcea tare mult să experimentez în design vestimentar acest nou mod de a-ţi crea materia primă.
Cum arată pentru tine piesa must have a anului 2017?
Susţin cu tărie, că piesa must have a anului 2017, este piesa care te face să te simţi frumoasă!