Singur de sărbători? Ce să faci și ce să nu faci în această perioadă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Singur de sărbători? Ce să faci și ce să nu faci în această perioadă

Singur de sărbători? Vorbim despre singurătatea de Crăciun cu Flori Dragomir de la Sentimente.ro și psiholoaga Miruna Stănculescu.
Share this article

Perioada sărbătorilor înseamnă goana după cadouri, dar și bucuria primirii lor. Înseamnă colindele pe care le asculți în casă, la căldură. Dar și presiunea întrebărilor despre viața personală pe care le primești la masa de Crăciun. Acum e o perioadă romantică, în care toată lumea se sărută sub vâsc, împodobesc bradul împreună și se îmbracă cu aceleași pulovere cu reni la masa de Crăciun. Toate melodiile îți vorbesc despre dragoste, despre bătăile romantice cu zăpadă și despre vinul pe care îl bei în fața șemineului.

Numai singur să nu fii în această perioadă. Și cu toate astea, ce poți face dacă te afli în această situație? Despre singurătate, am vorbit despre singurătatea de Crăciun cu Flori Dragomir de la Sentimente.ro și psiholoaga Miruna Stănculescu.

Singur de Crăciun? Găsești oameni care să-ți țină companiei pe Sentimente.ro

Am vorbit cu Flori Dragomir despre perioada Sărbătorilor, așa cum este ea văzută prin prisma comportamentului pe care îl au oamenii pe Sentimente.ro. Crește numărul oamenilor care se înscriu pe site în această perioadă? Au succes încercările pe care le fac userii? Pot să își găsească dragostea de Crăciun?

Flori, cât de singuri sunt românii de Sărbători?

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă vedem o dinamică specială în numărul de utilizatori noi pe Sentimente.ro. Sondajele noastre ne-au arătat că perioada Crăciunului este una dintre cele mai dificile, în mare pentru că toată familia se strânge la un loc, iar lipsa partenerului se resimte tot mai mult. În plus, urmează petrecerea de Anul Nou, iar noaptea dintre ani acutizează sentimentul de singurătate. Să nu uităm că în ianuarie este Blue Monday, considerată cea mai depresivă zi din an.

În perioada sărbătorilor, oamenii intră mai mult pe Sentimente.ro. numărul de utilizatori activi zilnic, în medie peste 25.000, în perioada sărbătorilor crește până la 34.000 persoane (creștere de 36%).

Ce își doresc în această perioadă oamenii care intră pe sentimente.ro?

În perioada aceasta, oamenii spun că își caută pe cineva alături de care să petreacă sărbătorile. Deși poate ai spune că multe relații se leagă din presiunea determinată de sărbători, datele noastre arată că multe relații începute în perioada decembrie-ianuarie se dezvoltă, ajungând să fie lunile cu una dintre cele mai bune rate de succes, adică relații care durează cel puțin un an.

Este o perioadă aglomerată și pentru voi?

Anul trecut, spre exemplu, numărul cel mai mare de conturi noi s-a înregistrat în lunile decembrie-ianuarie, cu precădere între 15 decembrie şi 15 ianuarie. În plus, și timpul petrecut pe site crește, semn că interesul pentru o relație este în creștere. Numărul de mesaje crește și el, cu 10% în medie, ajungând la 7 milioane de mesaje schimbate lunar.

Cei mai mulți lucrează în marketing și vânzări, educație, sănătate, adică sunt persoane cu un program încărcat, așa că site-ul le oferă posibilitatea de a cunoaște mai repede pe cineva.  

Dacă numărul utilizatorilor care se înregistrează pe site crește în această perioada, crește, de asemenea și succesul încercărilor lor?

Numărul întâlnirilor, în general, este proporțional cu numărul conturilor create pe site. Având în vedere că lunile decembrie-ianuarie înregistrează cele mai multe conturi pe site, şi numărul întâlnirilor este mai mare în această perioadă. Dincolo de sentimentul de singurătate, presiunea din partea familiei, mai ales în cazul persoanelor de 30-35 de ani, este un factor determinant în a căuta pe cineva alături de care să înceapă o relație. În plus, este și o perioadă romantică, să recunoaștem. Cele mai populare locuri pentru prima întâlnire sunt la cafenea sau la cinema.

53% dintre utilizatori susțin că s-ar putea îndrăgosti de cineva înainte de o primă întâlnire în offline. În medie, după cel mult o săptămână de discuții, utilizatorii site/ului se văd în offline.

Şi succesul întâlnirilor crește. După cum spuneam mai devreme, relațiile care rezista cel mai mult în timp încep, într-un procent semnificativ în această perioadă.

Care este profilul oamenilor își caută iubirea în această perioadă?

Avem bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 70 de ani care îşi caută jumătatea în lunile friguroase, dar cei mai activi utilizatori au între 25 – 40 ani. Ca proporţii 56% sunt bărbaţi şi 44% sunt femei, numărul femeilor fiind în creştere în ultimul an, de când am implementat pe Sentimente.ro un algoritm de inteligență artificială care face mai facilă găsirea și comunicarea cu persoane compatibile. Sunt persoane active, care accesează site-ul îndeosebi de pe un dispozitiv mobil (76%). Dar acești oameni vor să îşi găsească perechea pe tot parcursul anului, nu doar acum.

Date din ultimul studiu Sentimente.ro:

  • Utilizatorii Sentimente își caută prieteni noi (20%), dar cei mai mulți caută dragostea: 52% vor o relație serioasă şi 51% consideră căsătoria necesară.
  • Pentru 51% din bărbați dragostea este “oarbă”, adică ei cred că se pot îndrăgosti de cineva fără să se fi văzut vreodată. 53% dintre femei nu consideră gelozia un lucru rău atât timp cât e în doze mici.
  • Utilizatorii, în proporție de 43%, cred că nu există “relația perfectă”, ci că o relație se construiește în timp, cu răbdare, dedicație și pasiune.
Flori Dragomir, manager Sentimente.ro

Poți să-ți găsești dragostea de Sărbători?

Poţi să îţi găseşti dragostea oricând, nu doar de sărbători. Noi suntem de părere că “dragostea vine atunci când te aştepţi mai puţin”, iar asta înseamnă că şansele cele mai mari le ai atunci când te prezinţi cu o minte deschisă şi când încerci să comunici şi să cunoşti cât mai multe persoane. Din punctul acesta de vedere, putem spune că îţi poţi găsi dragostea de sărbători, tocmai pentru că numărul membrilor activi în această perioadă este mai mare ca media anuală.

Și la final, care a fost cea mai frumoasă relație de dragoste care a început în această perioadă?

În fiecare zi avem în medie 10 utilizatori care ne spun că și-au găsit pe cineva pe site. Una dintre poveștile care s-au legat în perioada sărbătorilor este cea dintre Emil și Sabina. Deși locuiesc unul în Mangalia și celălalt în Timișoara, nu au considerat distanța un impediment. Ei sunt dovada vie că relațiile, chiar începute la distanță, rezistă, sunt puternice și schimbă vieți. Încă mai vorbim cu ei și ne bucurăm că sunt la fel de fericiți și după un an.

 

Singur de Crăciun? Vrei să îți găsești pe cineva, dar oare e bine să te grăbești

După ce Flori ne-a povestit cum oamenii încearcă din răsputeri să își găsească jumătatea, ne-am gândit dacă toate aceste încercări pot avea succes pe termen lung. Așa că am mers la psiholog. Am vorbit cu Miruna Stănculescu despre toată această perioadă a sărbătorilor, despre presiunea  pe care o resimțim și despre deciziile pe care ar fi bine să le luăm cu mare grijă.

Așadar, Miruna, ce facem dacă suntem singuri de Crăciun?

Hai să definim mai întâi ce înseamnă singurătate, zic. Dacă e să luăm un înțeles rațional și ancorat în concret, singur era Robinson Crusoe până să apară Vineri. Dacă pe de altă parte apelăm la înțelesul emoțional se schimbă povestea. Pentru că deși realitatea nu are legătură cu filmele de pe Hallmark, mintea noastră se încăpățânează să le păstreze ca termen de comparație. Asta face ca diferența dintre mirajul sărbătorilor de prin filme sau reclame și realitatea concretă și mai mult decât imperfectă să fie dureroasă. E trist dar adevărat, realitatea include familii disfuncționale, relații care se termină, oameni apropiați care mor sau care se îmbolnăvesc, alții cărora nu le pasă, companii care concediază. Și nici nu se pune „on hold” pe timpul sărbătorilor. Singurătatea emoțională înseamnă așadar sentimentul că universul îți întoarce spatele și nu contezi. Dacă ajungem să simțim asta, atunci înseamnă că ne e greu. Foarte greu. Și cel mai important lucru devine să nu facem (noi înșine) lucrurile mai grele decât sunt.

Ne-ai scufundat în și mai multe gânduri … și totuși putem să facem ceva?

Primul pas ar fi estimarea pagubelor. La ce se referă situația mea? Ce am pierdut? Și cel mai important ce resurse de mobilizat în compensarea pierderii. Am pierdut o relație? Am (poate) familie. Sau prieteni. Sau Netflix. Sau terapeut. Niciuna dintre astea nu sunt, cel mai probabil, soluții perfecte. Dar așa imperfecte cum or fi ele, pot să reprezinte un sprijin.

Miruna Stănculescu, psiholog

Următorul pas – demitizarea sărbătorilor. Starea noastră emoțională de moment tinde să dicteze aspectele din realitate pe care ne țintim atenția, în direcția confirmării ei. Dacă mă simt singur și sunt trist, atenția mea va tinde să îmi arate cu degetul toate posterele cu familii fericite și îndrăgostiți zâmbind cu toată gura. O să îi taie de pe listele cu posibilități pe toți nefericiții care ar da orice să își poate petrece sărbătorile non-conflictual, fără obligații și (eventual) făcând binging pe HBO. Nu spun că e cazul să vă convingeți că realitatea e ok dacă nu e, zic doar că puteți avea un pic de grijă să nu acutizați până la exacerbare dezavantajele.

Dacă simțiți nevoia să vă „descărcați” sufletul, iar prietenii sau familia tind să se ocupe mai degrabă de brad și de sarmale, există întotdeauna varianta psihoterapeutului sau a preotului. Eu îl recomand pe primul, dar important e să alegeți soluția care vi se potrivește.

Faceți un plan pentru sărbători. Indiferent ce înseamnă planul ăla. Dacă vreți să dormiți, inclusiv. Poate că urâți serile, dar vă rămân zilele. În care e important să decideți ce puteți face. Nu ce aveți chef să faceți, neapărat. Ci de puteți face, insist. Uneori avem nevoie să facem invers decât ne dictează creierul să facem. Așadar, e nevoie de un plan care să utilizeze ce am la îndemână, cât de bine posibil.

Nu în ultimul rând, nu faceți predicții și nu luați decizii. Emoțiile sunt un sfetnic impulsiv și prost. În plus, emoția nu se conjugă. Are doar prezent. În sensul în care o simt acum. Ceea ce nu înseamnă că o să o simt și mâine sau săptămâna viitoare. Sau peste trei luni. E greu, poate al naibii de greu, dar acum. Azi. Mâine e o altă zi. Dacă am învățat ceva după 8 ani ca terapeut, asta am învățat – viața bate filmul și ne ajută să ne reclădim din cenușă. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora