Sologamia sau cum te-ai întreba „vrei să te căsătorești cu mine?”
Sologamia este unul dintre trendurile de anul acesta atunci când vine vorba despre relații. Din ce în ce mai multe femei se luptă cu singurătatea. Trăim într-o lume a vitezei în care întâlnirile se fac prin aplicații, iar discuțiile se țin prin emojiuri. Și disperarea ne împinge nu de puține ori să luăm decizii greșite. Uităm cine suntem. Și frustrarea ne orbește și ne face să renunțăm la respectul de sine. Și la curajul de a accepta singurătatea și de a te bucura de momentele pe care ți le construiești singur.
Dar ce este sologamia? Actul prin care alegi să te căsătorești cu tine. Să îți pui nevoile și sentimentele pe primul plan. Trendul a apărut peste ocean, atunci când Linda Baker s-a căsătorit cu sine în 1993, atunci când a împlinit 40 de ani. A jurat în fața a 75 de invitați și 7 domnișoare de onoare că o să fie „good to herself”, amintindu-le acestora că este bine ca, măcar din când în când, să ne bucurăm că trăim și să nu mai așteptăm de la alții să facă lucruri pentru noi.
Iar de atunci din ce în ce mai multe femei singure au început să-și facă acest jurământ. Și nu așa oricum, ci cu tot visul de domnișoară – cu rochia albă, cu invitați și domnișoare de onoare. Există, de altfel și un kit pentru astfel de căsătorii – îl găsiți pe IMarriedMe.com.
Sologamia a fost discutată, de altfel și de câteva personaje din seriale super populare de peste ocean? Am văzut acest lucru în 2003, în „Sex and the City”, atunci când Carrie Bradshaw, personajul interpretat de Sarah Jessica Parker, a anunțat că vrea să se căsătorească cu sine pentru a sărbători faptul că a ales să fie singură și să trăiască în New York. Și am auzit despre sologamie în serialul „Glee”, atunci când Sue Sylvester decide să se căsătorească cu sine pentru că era singura persoană care îi plăcea din întreaga lume.
Evident că sologamia poate să se nască din narcisism. Și asta este una dintre prejudecățile cu care se confruntă cei care decid să facă pasul sologamiei. Însă, în cele mai multe cazuri nu este vorba despre asta. Ci despre regăsire, acceptare și respect de sine.
Evident că sologamia nu este legală. Ceremonia este doar una simbolică și nu te împiedică să cauți în continuare un partener sau o parteneră cu care să începi o relație. Dar până acum câteva zeci de ani, femeia nu exista decât dacă era pusă lângă un bărbat. Și nu doar sentimental sau social, ci și legal. Anii au trecut, iar acum suntem în plin război al independenței feminine. Așa că, dacă vrei să te întrebi „vrei să te căsătorești cu mine?”, o poți face. Nu legal. Nu social. Ci sentimental. Pentru că a venit timpul să câștigi bătălia cu ceilalți și să fii tu cea care ia deciziile din viața ta.
Iar lucrul acesta a fost făcut deja de femei din toată lumea, din UK până în Olanda, Australia, Canada, America sau Taiwan:
Sophie Tanner: „I Love Myself”
După o despărțire foarte grea, Sophie Tanner a decis să se regăsească. Și, în 2015, s-a căsătorit cu sine. În Brighton, într-o zi însorită, pe piesa lui Kendrick Lamar „I Love Myself”, Sophie a ales să profite de această oportunitate pe care viața i-a oferit-o acum, aceea de descoperi cum să se iubească pe sine. Cum arată experiența ei:
Tracy McMillan: „I Accept Myself”
După o copilărie grea în Minneapolis în care nu a cunoscut ce înseamnă familie și iubire, Tracy și-a dorit toată viața să nu mai fie singură. Mama, o prostituată alcoolică, a dat-o către adopție atunci când avea doar trei luni. Tatăl, un pește care vindea droguri, nu a fost niciodată în peisaj, fiind în închisoare aproape toată viața lui Tracy. Așa că ea și-a dorit mereu să nu mai fie singură. Și s-a căsătorit la 19 ani, cu iubitul pe care îl cunoscuse la 17 ani. A divorțat după doar patru ani. S-a căsătorit și a doua oră. A avut un copil și a divorțat din nou. S-a căsătorit din nou și a divorțat din nou.
Iar după trei relații eșuate și-a dat seama că trebuie să învețe să se iubească pe sine pentru că fără să accepte cine este, nu poate să aibă vreodată vreo relație sănătoasă cu altcineva. Așa că, s-a căsătorit cu sine. Și acum vede lumea altfel.
Iar acum se află într-o relație, dar nu se mai gândește la momentul în care o să audă întrebarea „vrei să te căsătorești cu mine?”, ci se bucură de cum se simte în acest moment. Aventura lui Tracy McMillan este despre regăsire, acceptare și despre respect de sine:
Grace Gelder: „I Inspire Myself”
O fotografă londoneză trecută de 30 de ani are șase ani de când nu mai avusese o relație. Și atunci Grace se gândește că dacă ar fi fost altfel situația, s-ar fi gândit deja la pasul următor. Așa că, decide să se căsătorească cu sine pentru a consolida încrederea și bucuria acestei relații. Iar căsătoria sa din 2014, în care i-a avut alături pe toți cei dragi – familie și prieteni – a ajuns virală, inspirând femei din toată lumea să facă aceleași jurăminte.