Speranța Talabă: Unirea Basarabiei cu România și iubirea vieții sale într-un singur destin. Povestea tinerei ce a oprit timpul pentru a aduce speranță - Pagina 4 din 5 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Speranța bifează și jobul unui somelier. De ce ai făcut acest curs și la ce vârstă?

Eu vin din Moldova. Moldova e cea mai premiată țară de vin din Europa de Est. După ce mi-am dat în 2018 disertația la Facultatea de Relații Publice și Publicitate cu subiectul: „Rebranding prin revenirea la valorile tradiționale. Republica Moldova și industria vinurilor”, am vrut să aprofundez domeniul. Cum puteam să nu fac acest curs? Când călătorim și mergem la restaurant, alegem un vin bun, când invităm prieteni, servim vin. Am primit diploma de sommelier în 2019, apoi am devenit SMM pentru una din cele mai mari companii de vinuri din Moldova Românească. Arta vinului este magie. Îți sunt antrenate simțurile: vizual observăm jocul bulelor, dacă vorbim de spumant și urmărim culoarea, olfactiv simțim aromele și creăm asocieri (tabac, vanilie, prune uscate, cireșe), gust: simțim taninii și catifeaua unui vin roșu.

Călătorești mult? Cum alegi destinațiile?

Călătoriile sunt o prioritate pentru mine. Anual, setez noi locații și destinații la care vreau să revin. În ultimul an, am petrecut 7 săptămâni în Spania în Gran Canaria, am fost de 2 ori în Bologna în deplasare, am vizitat Bari (Italia) și Grecia (Zakhynthos) pentru prima oară. Pentru anul viitor, vreau să adaug o nouă țară la portofoliu. În wishlist am Portugalia și Georgia. Până acum, am vizitat 15 țări. Destinația care m-a marcat cel mai mult este Bali, Indonezia.

Destinațiile le aleg în funcție de scopul pe care vreau să-l îndeplinesc. Vorba vameșilor: scopul și durata vizitei. Dacă ne dorim relaxare și odihnă, alegem locații cu mare și soare pentru vitamina D, dacă dorim explorare, alegem orașe cu multe puncte de atracție: muzee, parcuri, cafenele. Dacă vreau să merg la shopping, aleg o capitală sau un oraș renumit pentru industria de fashion. Dacă vrem să descoperim noi culturi, alegem destinații non-europene.

Ca tips & tricks de călătorii, am un folder cu notițe cu experiențe pe care vreau să le trăiesc. În listă e să văd Love Statue din Georgia, Batumi, să admir „The kiss” legendarul tablou de Gustav Klimt și să ajung la Opera din Sankt Petersburg.

Ce ne poate învăța Speranța?

Să nu-ți lași fricile să te definească ca individ. Să mergi înainte, indiferent de provocări, să savurezi procesul, să te bucuri de rezultat, să nu fii sceptic, ci să testezi. Să poți să-ți schimbi visele dacă nu te mai reprezintă și să spui asta public. Să trăiești așa cum vrei tu să trăiești, fără stereotipuri și generalizări. Să schimbi jobul sau partenerii de business, dacă nu te mai reprezintă. În consultanța privată și pe Instagram, te pot învăța să faci primii pași în Social Media, blând și autentic, dar cu curaj.

Instagramul pe înțelesul tuturor
Instagramul pe înțelesul tuturor

Speranța Talabă: „Suntem media oamenilor care ne înconjoară, să-i alegem potriviți pentru noi”

Ce înseamnă rebranding personal?

Rebranding personal înseamnă să comunici către public o nouă misiune și să te ții de ea. Sau să decizi ieri că vrei rebranding și azi să faci pașii necesari, ca mâine să fii brandul nou nouț. Rebranding e când treci din Șpac în Talabă. Teoretic, nu e nicio diferență, practic, schimbi numele pe Facebook și începi să te simți altfel. Rebranding e atunci când îți asumi o nouă misiune sau rol personal. Orice rebranding trece printr-un proces de schimbări și o nouă promisiune către public. Rebranding anual e de Revelion: „New Year, New Me”.

Ce oameni apar în calea ta?

Oamenii de care am nevoie la momentul respectiv. Unii sunt pasageri, alții apar și rămân. În calea ta, apar oamenii pe care-i meriți tu. Dacă ești recunoscător, în calea ta apar oameni magici, care te ajută să treci la nivelul următor, te propulsează și contribuie la succesul tău, în mod ușor. În calea mea, a apărut Otilia, editorul acestui interviu, și am zis da provocării. În viața mea apăreau toți oamenii. Am învățat să-i triez și apar oamenii de care am nevoie eu. Sau ei au nevoie de mine și apar eu în viața lor. Suntem media oamenilor care ne înconjoară, să-i alegem potriviți pentru noi. Și să fim recunoscători.

Ce rezoluție ai avut pentru 2022 și ce-ai reușit din ea?

Sincer, mie 2022 mi-a oferit mai mult decât am setat / sperat / dorit. Mi-am dorit proiect comun cu soțul meu. BCR Iași Open – turneul de tenis, Tudor Tennis Trophy – tenis amatori, proiecte comune mai mult decât visam. Anual, îmi setez să vizitez o destinație în care nu am mai fost – am văzut Bari și Zakhynthos. În rest, îmi propun să fiu aici și acum la noi experiențe. Anul acesta am mâncat pentru prima oară mandarine și smochine direct din copac. Fericirea e în lucruri mici.  

Speranța ședință foto la 29 de ani
Speranța ședință foto la 29 de ani

Unde este acasă pentru Speranța?

Acasă e acolo unde e Speranța. Eu sunt pasăre călătoare, am plecat din Moldova la 15 ani. Acasă e acolo unde e cel mai bine azi și sunt perspective. Acasă e soțul meu, care e singura constantă a vieții mele. Acasa e unde sunt eu, oriunde aș fi. Și, pe de altă parte, acasă e unde mă așteaptă mama cu plăcinte și tata cu vin bun. Acasă sunt eu. Eu sunt acasă.

Vorbește-mi despre brandul tău.

Speranța Știe a pornit de la Instagram, dar e mai mult decât atât. Eu sunt un ambasador „Totul este posibil”. Micile victorii și mai ales, exemplul personal. Eu sunt produsul produsului meu. Ofer multe behind the scenes, pentru ca oamenii să înțeleagă că vorbim despre un proces. Speranța Știe e autentic. E și despre fuck-ups, pe lângă realizări. Brandul meu e despre curaj și afișare. Despre upgrade.

Ai promis că te focusezi doar pe tine, pentru a fi cea la care vin cei care vor rebranding. Ce te destabilizează?

Destabilizează e mult spus pentru că sunt născută în Moldova, fix după URSS. Cred că pot duce demn orice provocare zâmbind, chiar dacă în tihna mea, îmi iau timpul necesar pentru un bocet serios.

Mă destabilizează lipsa de timp. Vreau să le fac pe toate și le fac, așa cum pot eu cel mai bine. Ador proiectele noi, aloc timp, resurse și energie, ceea ce uneori nu corespunde cu nevoia de a mă focusa doar pe mine.

În ceea ce privește rebranding sau branding personal, am tarife mari, pentru a mă asigura că cine vine în consultanță merită timpul și energia mea. Astfel, mă focusez pe cine merită și își dorește cu adevărat.

Speranța Talabă: „Ce nu aș face niciodată? Copii pentru că așa vor părinții, casă pentru că așa spune tradiția”

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora