„Statele unite ale iubirii” sau ce-şi doresc femeile în varianta poloneză
„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă şi regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, poate fi văzută de săptămâna aceasta în cinematografele din Bucureşti, Bârlad, Botoşani, Braşov, Cluj, Constanţa, Deva, Gura Humorului, Focşani, Iaşi, Odobeşti, Piteşti, Târgu Mureş, Timişoara. Filmul „Statele unite ale iubirii” este distribuit de Transilvania Film şi a avut premiera românească pe 20 ianuarie.
„Sunt foarte fericit că Statele Unite ale iubirii va fi lansat în România. E o ţară specială pentru mine, am vizitat-o de multe ori, mai ales pentru TIFF. Toate filmele mele au rulat în Cluj, anul trecut am făcut şi parte din juriul de competiţie, am mulţi prieteni acolo şi o grămadă de amintiri frumoase”, declară Tomasz Wasilewski. Regizorul a mai precizat pentru Transilvania Film că întâlnirea şi colaborarea sa cu directorul de imagine Oleg Mutu a fost atât de bună încât cei doi se pregătesc de un al doilea film împreună. „Hai România-Polonia!”, încheie Wasilewski mesajul adresat la lansarea filmului în România.
Acţiunea filmului „Statele unite ale iubirii” se desfăşoară în Polonia anului 1990. Vântul schimbării bate deasupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.
Cum a reuşit un tânăr regizor ca Tomasz Wasilewski să portretizeze atât de fidel dramele femeilor şi mai ales de ce s-a oprit asupra acestui subiect? „Aveam 9 ani când a picat comunismul şi tatăl meu a plecat la New York să lucreze vreo doi ani. Dintr-o dată aveam oportunităţi, ca şi cum lumea ni se deschisese iar cel mai mare vis al lui tata era să ne mutăm la Varşovia, voia să ne dea mie şi surorii mele şansa la o viaţă mai bună. Dar asta însemna ca el să plece mai întâi în străinătate. La vremea aia, variantele erau Germania sau New York. Eu am rămas acasă înconjurat de femei, cu mama, sora mea mai mare şi prietenele lor. Deci, practic, am trăit primii ani de schimbare printre femei şi am văzut lucrurile prin ochii lor”, povesteşte regizorul într-un interviu theupcoming.co.uk.
„Statele unite ale iubirii” (Zjednoczone stany milosci), o co-producţie Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, în cinematografe din 20 ianuarie.