Filmul „Statele unite ale iubirii”, în regia polonezului Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie pe marile ecrane din România. Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, scris de acelaşi Tomasz Wasilewski, şi este unul dintre marii câştigători ai Polish Film Festival, luând premii pentru regie, montaj, costume, actor şi actriţa în roluri secundare.
Drama poloneză distribuită în Romînia de Transilvania Film se petrece în Polonia lui 1990. Îşi fac simţite prezenţa primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi. Drama austeră a celor patru femei se revarsă în puţin peste o oră şi jumătate de poveşti sortite eşecului de la bun început.
„Nu încape îndoială că Wasilewski este una dintre cele mai promiţătoare noi voci în cinematografie.”, scrie CineVue, una dintre multele publicaţii care laudă filmul. Între efectele vieţii trăite sub un regim comunist şi o înţelegere şi aplicare greşite a propriilor libertăţi proaspăt dobândite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umană şi slăbiciunile ei.
„Statele unite ale iubirii este parţial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat în tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-căutatul director de imagine român, debutul lui Wasilewski la Berlin combină rigoarea stilistică, intenţiile serioase, cu o distribuţie desăvârşită.”, menţionează Hollywood Reporter.
Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka şi Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul acesta în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oară.
Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, câştigătorul premiului East of West la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary, şi a plecat acasă cu Trofeul Transilvania pentru regie.
Despre colaborarea sa cu directorul de imagine român, regizorul povesteşte că după vizionarea filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu, a ştiu că trebuie să lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul şi, încă de la prima discuţie după lectură, cei doi au ştiut că se vor înţelege de minune. „Am realizat că suntem interesaţi de aceleaşi lucruri în cinema. Oleg Mutu este jumătatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski într-un interviu pentru Cineuropa.
“<<Statele unite ale iubirii>> ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu în ultimul rând datorită perioadei şi locaţiei ce sunt atât de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Această tulburătoare creaţie a regizorului şi scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolică, şi marcată de un umor negru minimalist.”, scrie despre film Screendaily.