“Ţara Moartă”, de Radu Jude: noua revelaţie a criticii de film internaţionale
Cel mai nou film al lui Radu Jude, “Ţara moartă”, care va intra în cinematografe pe 25 august, a fost prezentat în premieră internaţională luna aceasta la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (Elveţia), unde s-a dovedit a fi o adevărată revelaţie pentru critica de specialitate. Fimul – un eseu documentar alcătuit din imagini statice (peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecţiei Costică Acsinte), texte ce aparţin scriitorului Emil Dorian şi fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40 – este “o excepţie între filmele româneşti recente care se străduiesc din răsputeri să atingă autenticitatea maxim”, apreciază Variety.
“Un instantaneu multi-dimensional al istoriei”, cum îl decrie The Hollywood Reporter, filmul lui Jude “suprinde prin puritatea sa estetică” şi prin abordarea “în mod inteligent şi original a anti-semitismului şi propagandei naţionaliste în contextul vieţii oamenilor obişnuiţi„, notează aceaşi publicaţie.
Realizat cu ajutorul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit colecţia de fotografii a lui Costică Acsinte (cunoscut fotograf din perioada interbelică), documentarul lui Jude a fost apreciat de presa internaţională şi pentru selecţia fotografiilor, care este conform aceluiaşi The Hollywood Reporter, una ”superbă, iluminatoare”.
”O operă perfect suspendată între realism şi poezie”, o consideră revista italiană de critică cinematografică Quinlan. “O lectură critică reală a perioadei, detaliată, inteligentă, făcută din opinii personale şi din instantanee furate de o cameră obscură gata să ne ducă înapoi 80 de ani”, o descrie şi site-ul de specialitate cinelapsus.com.
Produs de Ada Solomon (primul producător român în cursa pentru premiul Oscar la categoria cel mai bun film străin, cu pelicula „Toni Erdmann”), „Ţara moartă” ne dezvăluie, aşa cum au făcut şi ”Aferim!” şi ”Inimi cicatrizate”, o altă poveste îngropată. Din 25 august, veţi înţelege de ce această capodoperă cinematografică ”accesibilă, dar complexă, ambiguă şi semnificativă” este noua revelaţie a criticii internaţionale.