„Tata și-a dorit mereu să calc pe urmele mamei, să aleg să lucrez pentru a ajuta oamenii”. Cum trecem peste provocările primului an al bebelușului? Și cine este Olivia Forgiarini, vocea de încredere a părinților - LIFE.ro
Prima pagină » „Tata și-a dorit mereu să calc pe urmele mamei, să aleg să lucrez pentru a ajuta oamenii”. Cum trecem peste provocările primului an al bebelușului? Și cine este Olivia Forgiarini, vocea de încredere a părinților
„Tata și-a dorit mereu să calc pe urmele mamei, să aleg să lucrez pentru a ajuta oamenii”. Cum trecem peste provocările primului an al bebelușului? Și cine este Olivia Forgiarini, vocea de încredere a părinților
Despre Olivia Forgiarini am putea spune că este acea prietenă din umbră a părinților, ce oferă sfaturi atunci când avem nevoie mai mare de ele. Aceia dintre voi care ați trecut sau treceți prin provocările primului an al bebelușului știți despre ce vorbesc. Să ai pe cine întreba cât e normal să mănânce bebelușul, dacă a supt sau nu suficient, dacă scaunul are culoarea și textura potrivită, este un sentiment extrem de liniștitor, iar sfaturile sunt neprețuite.
Ei bine, dacă până acum ai simțit că nu stă nimeni la dispoziția ta să-ți răspundă la aceste întrebări care, pentru o mamă pot reprezenta un capăt de țară, te anunț că te poți baza pe Olivia Forgiarini. Este expert perinatal SAMAS și este alături de părinți cu sfaturile ei de aproape 10 ani de zile. Ea este vocea de la capătul serviciului „Întreabă Experții”, acea mână de ajutor pe care AptaNutricia o oferă părinților.
Dar cine este Olivia Forgiarini? Cum a ajuns umărul pe care se bazează mii de părinți, cu ce provocări se confruntă și ce sfaturi are ea pentru noi, aflați în rândurile de mai jos.
Cine este Olivia Forgiarini: povestește-ne despre cum ai ajuns sa fii unul dintre cei 4 experți AptaNutricia și omul care este în permanență alături de părinți și viitori părinți?
Mie îmi place să spun că lucrurile bune ni se întâmplă pentru ca noi să le facem să devină extraordinare și se nasc în momentul oportun. Așa s-a întâmplat și în cazul meu. Profilul meu, de formație în zona medicală, dar cu experiență și în comunicare, a atras omul potrivit care a văzut potențialul dezvoltării interacțiunii cu părinții, o nișă atât de necesară când viața adultului este binecuvântată cu nașterea unui copil, minune care poate da, însă, proaspătului părinte lumea peste cap. Probabil am fost omul potrivit, la locul potrivit, pentru a deveni suport pentru părinți. Am început, astfel, să urmez cursurile „Sănătatea mamei și a sugarului”, program dedicat cadrelor medicale, pentru specializare și formare.
Interesant este că inițial nu am vrut neapărat job-ul acesta pentru că eram fericită cu cel pe care îl aveam înainte, însă după mai multe insistențe am acceptat să merg la interviu.
Și iată că se fac câți ani de când lucrezi aici?
În mai, anul viitor, voi face zece ani 😊
Olivia Forgiarini: „Tata și-a dorit mereu să calc pe urmele mamei, să aleg să lucrez pentru a ajuta oamenii”
Înainte ce făceai? De ce-ți plăcea atât de tare job-ul?
Lucram în zona de recuperare creanțe. Mult timp am lucrat la serviciul de plăți al unei companii de telefonie mobilă și apoi în recuperare debite.
Adică pregătirea ta este în domeniul financiar?
Inițial, m-am format ca asistent medical de balneo-fiziokinetoterapie, asta a fost pregătirea mea de bază și am profesat în domeniu. După un timp, am studiat marketing și am ales să merg în această direcție.
Dar nici unul legat de pregătirea ta de bază…
Aici le îmbin pe amândouă. Fac parte din echipa de marketing și îmi folosesc și cunoștințele medicale.
Și care a fost gândul care te-a dus spre zona asta medicală?
Este o vorbă des folosită: s-au aliniat astrele. Mai corect spus, au fost mai mulți factori care au contribuit în același timp, iar în plus, știam că părinții ar fi mândri, pentru că tata și-a dorit mereu să calc pe urmele mamei, să aleg să lucrez pentru a ajuta oamenii.
Și dacă te-aș întreba cu ce te ocupi zi de zi, cum ai descrie job-ul tău?
Răspund întrebărilor de pe platformele online aptanutricia.ro și clubmilupa.ro venite din partea părinților și viitorilor părinți, precum și întrebărilor primite via email, telefon sau Facebook.
Am o curiozitate: sună și tăticii?
Da. Cred că avem aproape 10% bărbați care sună și sunt atât viitori tătici, dar și tătici 😊
Olivia Forgiarini: Fiind „trup și suflet” acolo, pot să dau cel mai potrivit sfat pentru a liniști mămica
Olivia, tu ești și educator perinatal SAMAS: ce înseamnă acest lucru? Și cum reușești să îmbini experiența din această profesie cu cea de expert AptaNutricia? Cele două au crescut precum doi copii împreună. Experiența ca educator perinatal SAMAS s-a dezvoltat mână în mână cu cea de expert AptaNutricia. Am fost în contact zilnic cu părinții, aflând nevoile lor și încercând să îi îndrum pas cu pas, iar atunci când am avut eu însămi nelămuriri, am căutat să învăț și să mă specializez, pentru a răspunde cât mai prompt și documentat părinților. Activitatea mea presupune o învățare continuă și o abordare personalizată pentru fiecare caz în parte, pentru că fiecare bebe este diferit, la fel și fiecare mamă. Un Educator Perinatal SAMAS se pune în slujba gravidei sau a mamei și oferă cele mai bune sfaturi în interesul bebelușului, susținând la fiecare pas mama, care are nevoie de suport psiho-emoțional în diverse etape din călătoria ei cu bebe, de la momentul concepției, până la 3 ani.
Ce înseamnă pentru tine să fii persoana la care mămicile apelează pentru a primi sfaturi într-o perioadă atât de sensibilă și plină de emoții? Este o mare provocare, care vine cu multă responsabilitate. Totuși, să fiu mereu alături de părinți și viitori părinți, să ofer suport în alăptare, îngrijire bebeluș, hrana bebelușului și să simt că am mai risipit din temerile părinților, reprezintă mereu o satisfacție la gândul că am făcut un lucru bun. Când intru în contact cu părintele, fie că este pe platforma dedicată lor, fie la telefon, mă pun în pielea lui, simt că sunt acolo și vizualizez toată situația cu care se confruntă. Fiind “trup și suflet” acolo, pot să dau cel mai potrivit sfat pentru a liniști mămica și a o face să vadă că există soluție pentru orice.
Într-o discuție a noastră anterioară îmi spuneai că vorbești cu sute de părinți lunar?
Da, cu cel puțin 400 în fiecare lună și sunt luni în care ofer și 600 de răspunsuri.
Ți s-a întâmplat vreodată să nu știi să răspunzi la o întrebare?
Sunt mereu situații noi, nu e o meserie cu un task pentru care ai răspunsul prestabilit, pentru că totul variază, așa că reușesc să adaptez cunoștințele la nevoile fiecărui părinte. Există, desigur,situațiile în care nu am competența necesară neavând profesia de medic. Atunci apelez la ceilalți experți de pe platformă, trimițând anumite întrebări către medicii cu care colaborăm, ginecolog și pediatru.
Olivia Forgiarini: Ceea ce am învățat și ceea ce fac este experiența a sute și mii de mame
Îți amintești care a fost prima întrebare pe care ai primit-o de la un părinte?
Nu pot uita prima consiliere în alăptare pe care am făcut-o pentru o gravidă care urma să nască și parcă trăiesc și acum emoțiile pe care le aveam atunci. Îmi amintesc, apoi, că întrebările despre diversificarea alimentației bebelușilor erau frecvente chiar de la început, mereu a fost unul dintre subiectele de interes și continuă să fie un labirint pentru părinți.
Tu ai copii, Olivia?
Da, am un băiat de 15 ani.
Asta înseamnă că în momentul în care ai venit să lucrezi aici, deja trecuseși prin toate provocările proaspeților părinți. Poți spune că veneai cumva și cu experiența proprie la pachet?
Nu. Deloc. Eu am trecut printr-o experiență. Ceea ce am învățat și ceea ce fac este experiența a sute și mii de mame. Nu poți să compari.
Dar după acești zece ani te gândești vreodată cât de bine ți-ar fi prins pregătirea asta în creșterea propriului copil?
Poate în prima etapă, la alăptare. În rest, am fost norocoasă și a decurs totul destul de lin.
Ce crezi că reprezintă Serviciul „Întreabă Experții” pentru părinții care decid să apeleze la sfatul sau opinia unui expert? Acest serviciu, prin experții AptaNutricia, este mâna de ajutor care este mereu întinsă și îți poate lămuri orice nedumerire legată de creșterea și dezvoltarea copilașului. E ca un prieten care te poate sfătui corect, rapid și îți este alături la nevoie.
Care sunt cele mai des întâlnite situații sau întrebări ale părinților care apelează la sfatul tău? Mare parte dintre părinții care apelează la sfatul meu nu au ajuns, încă, la profesionistul în sănătate sau au nedumeriri care nu țin neapărat de sfatul medicului. În multe cazuri, părinții au nevoie de validare, să știe că au luat decizia bună, și au nevoie de încurajare că sunt părinți buni pentru copiii lor.
Olivia Forgiarini: Să aibă încredere că e cea mai bună mamă pentru copilașul ei
Știu că sunteți în plină campanie educațională susținută de AptaNutricia. În contextul multitudinii de surse de informații, cum își pot da seama părinții care sunt experți „buni” în era internetului? Cât de importantă este educarea mamelor în ceea ce privește creșterea armonioasă a celor mici? Cum ajută AptaNutricia în punerea unei cărămizi în acest proces?
Trăim în era fake news-ului și avalanșa de informații poate bulversa părinții uneori. În plus, unii se ghidează după sfaturile altor mame, dar de multe ori acestea nu se aplică în cazul altor copii. Grupurile de mame de pe rețelele de socializare sunt bune pentru alte informații, însă cele medicale trebuie să vină de la specialiști și de la medici. Așadar, noi încurajăm mereu ca mamele să nu plece urechea la sfaturile prietenilor sau ale rudelor care desigur, sunt bine intenționați, ci să ceară părerea celor avizați, să se asigure că specialiștii consultați au pregătirea necesară pentru a le îndruma. În ceea ce privește mama, noi spunem că o mamă liniștită înseamnă un copil liniștit și fericit. Pentru că anxietatea mamei se transmite la bebeluș, așadar este important ca ea să fie informată corect, să aleagă ce este potrivit pentru copilașul ei și să fie atentă la semnalele pe care i le transmite bebe. Împreună vor face astfel o echipă perfectă pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului. Iar AptaNutricia este aici precum o familie extinsă, pregătită să ajute gratuit orice mamă sau părinte în devenire. Împreună cu experții noștri încercăm să răspundem cât mai prompt întrebărilor și să contribuim astfel la binele părinților și copiilor.
Am eu o întrebare: Olivia, imaginează-ți că sunt o proaspătă mămică ce a născut prin cezariană. Am auzit că nașterea prin cezariană ar putea ridica gradul de predispoziție al bebelușului la alergii. Ce aș putea să fac legat de alimentația lui?
În primul rând să alăptezi.
Și mai departe? După vârsta de șase luni?
Să alăptezi în continuare în paralel cu diversificarea alimentației bebelușului, după recomandările medicului pediatru.
Și dacă nu pot să alăptez?
Medicul este cel care îți va recomanda formula de lapte potrivită copilului tău.
Care crezi că e cel mai important sfat pe care l-ai putea da unei mămici? Cred că sunt câteva esențiale: să își asculte bebelușul, să personalizeze sfaturile în funcție de propriul copil, pentru că fiecare bebeluș este diferit și să aibă încredere că e cea mai bună mamă pentru copilașul ei.