Tel Aviv - istoria, controversele, miturile și de ce să-l vizitezi - LIFE.ro
Sari la conținut

Tel Aviv este al doilea cel mai mare oraș și centru economic în Israel, situat pe coasta mediteraneană la aproximativ 60 km nord-vest de Ierusalim.

El a fost fondat în 1909 ca o suburbie cu grădină evreiască a vechiului port mediteranean Jaffa-Yafo de astăzi, cu care a fost unit în 1950.

În prezent Tel Aviv este sediul mai multor ministere guvernamentale, inclusiv al Ministerului Apărării, precum și al altor organizații publice, cum ar fi Histadrut (Federația Generală a Muncii).

Orașul s-a dezvoltat deosebit de rapid datorită locației sale avantajoase. Tel Aviv se află în proximitatea vechiului oraș Jaffa al cărui port servea drept poartă de acces către Ierusalim.

Cu timpul, acest important oraș a devenit nucleul celei mai mari zone metropolitane din Israel, reprezentând peste două cincimi din populația Israelului.

Amenințări cu distrugerea

Faimosul oraș din Israel este în pericol, după ce președintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că va distruge atât Tel Aviv cât și Haifa dacă Israelul va acționa împotriva sa.

Anunțul a fost făcut chiar de ziua Armatei din Iran, sărbătoare națională celebrată încă din anul 1921.   

„Forțele extraregionale și americane ar trebui să părăsească regiunea cât mai curând posibil, deoarece este în propriul lor interes și în interesul regiunii”, a declarat președintele iranian, Ebrahim Raisi. Tot el a declarat că armata iraniană este „bine echipată” și că aceasta „se consideră un servitor alături de popor”. Acest discurs a fost rostit în contextul în care fostul prinț moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi, a vizitat Israelul cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului. În timpul vizitei sale, Pahlavi a subliniat un mesaj de unitate între poporul israelian și cel iranian, afirmând că Republica Islamică nu reprezintă majoritatea poporului iranian. Însă mesajul de pace al lui Pahlavi nu este împărtășit de Republica Islamică, care amenință în mod constant Israelul.

Orașul care nu se oprește niciodată

Se spune despre Tel Aviv că este orașul care nu se oprește niciodată. Este considerat un oraș înfloritor, vibrant, dinamic și multicultural. Spre deosebire de Ierusalim, care este văzut ca fiind etern, sfânt și conservator, Tel Aviv este tolerant și liberal, un oraș al prezentului, lipsit de rădăcini istorice profunde.

Este binecunoscut faptul că în trecut Tel Aviv a fost portretizat în mod negativ ca un oraș lipsit de caracter, neplăcut de umed, urât și îmbătrânit prematur.

Din punct de vedere istoric, al doilea cel mai mare oraș din Israel nu este renumit pentru arhitectura sa.

Clădirile tipice din cartierele din întreaga zonă metropolitană au fost case de locuit cu acoperișuri plate cu trei sau patru etaje, din beton și cărămidă din ciment, acoperite cu stuc și așezate pe piloni.

Citește și: 10 motive să vizitezi Israel

Cu toate astea, Tel Aviv este cunoscut sub numele de Orașul Alb pentru că înglobează clădiri din anii 1930 și 1940, proiectate în Stilul Internațional, care a fost influențat de Școala Bauhaus.

Orașul Alb a fost desemnat ca sit al Patrimoniului UNESCO în 2003 și se remarcă prin stilul simplu și funcțional care a ținut cont de cultură, climă și nevoile locuitorilor săi.

Deși este denigrat din punct de vedere estetic, Tel Aviv reușește să genereze amintiri plăcute. În mod inexplicabil, o plimbare pe lângă clădirile cu fațade înălțate de etaje suplimentare construite în grabă, este de neuitat.

Motor al economiei israeliene. Ce este de vizitat

Tel Aviv este considerat motorul economiei israeliene, centrul de afaceri și centrul cultural al Israelului. Împreună cu orașele vecine, Tel Aviv formează un conglomerat urban care se numește Gush Dan. Populația acestui conglomerat însumează peste trei milioane de locuitori.

Orașul are un aspect medieval și este considerat singurul port din lume care a fost locuit de-a lungul celor 4000 de ani de istorie. Se spune că Iona a părăsit acest port în fuga sa de Dumnezeu, pentru ca mai apoi să fie înghițit de un pește.

În prezent Tel Aviv este o atracție turistică populară și găzduiește artiști în devenire, galerii de artă, grădini, baruri și restaurante.

Aleile sale înguste, denumite după semnele zodiacale, merită vizitate pentru magazinele cu bijuterii, unitățile arheologice și iudaice, dar și pentru piața de vechituri.

Muzeul de Artă din Tel Aviv este cel mai mare muzeu din oraș și expune colecții mari de picturi ai artiștilor din secolele XVI-XIX, dar și lucrări ale multor artiști israelieni.

Tot aici se gășește Muzeul Diasporei Evreiești (Beth Hatefutsoth) care prezintă povestea incredibilă a poporului evreu în ultimii 2.500 de ani, de la expulzarea sa din Israel.

Nu în ultimul rând, Tel Aviv este căutat pentru plajele sale care satisfac toate gusturile. De exemplu, Plaja Tel Baruch este potrivită pentru familii, cu întinderi largi de nisip și zonă de parcare. Pe de altă parte, Hof Hadatiyim (plaja religioasă) oferă zone separate pentru bărbați și femei, în timp ce plaja Banană este excelentă pentru relaxare și este destinată tuturor.

Sursa foto: depositphotos.ro

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora