Teste de sarcină la domiciliu: tot ceea ce trebuie să știți - LIFE.ro
Sari la conținut

Teste de sarcină la domiciliu: tot ceea ce trebuie să știți

Teste de sarcină: cum funcționează, cât de precise sunt cele făcute la domiciliu și ce test de sarcină este recomandat să utilizez?
Share this article

„Sunt însărcinată?“

Fie dintr-o poziție de anticipare neliniștită, fie cu o oarecare teamă, multe femei ajung în punctul în care își pun această întrebare. Indiferent de tabăra în care vă aflați, probabil că veți dori să aflați răspunsul cât mai repede posibil sau, cu alte cuvinte, să apelați la testele populare de sarcină la domiciliu.

Dar cât de precise sunt acestea și cât de mult puteți avea încredere în ele? Cum funcționează? Contează ce test folosiți?

În aceste momente de tensiune intensă, ultimul lucru de care aveți nevoie este stresul suplimentar de a decide ce test să faceți și dacă acesta vă va da rezultatele corecte. Pentru a vă oferi liniștea de a fi sigură că ați făcut cea mai bine informată alegere, am pregătit informațiile necesare pentru a dezlega misterele care înconjoară testele de sarcină la domiciliu.

Așa deci, primul lucru pe care trebuie să-l știți este: 

Ce se întâmplă în corpul dvs. în cazul unei eventuale sarcini

După sex și fertilizarea ovulului, acesta va încerca să se implanteze în uterul dumneavoastră și, de obicei, în 1/2 până la 2/3 din cazuri, această încercare va avea succes. Dacă ovulul fertilizat reușește să se implanteze, corpul dumneavoastră va începe să formeze o placentă, care îndeplinește funcții importante pentru embrion. 

Placenta este cea care va începe să producă hormonul esențial pentru sarcină, gonadotropina corionică umană, cunoscut și sub numele de HCG. Rolul HCG-ului este de a semnala uterului că este timpul să se pregătească pentru sarcină, precum și de a susține embrionul în timpul sarcinii.

La femeile care nu sunt gravide, valorile HCG sunt minime. Gonadotropina corionică umană reală începe să fie produsă (și valorile cresc) doar în două cazuri::

  • Sarcină 
  • La unele femei aflate la menopauză, nivelul hCG crește

Este important de remarcat faptul că, în cel de-al doilea caz, valorile diferă față de cele din timpul sarcinii 

Odată începută, producția de HCG crește cu viteza luminii. Hormonul începe să pătrundă în sânge și în urină, concentrația sa dublându-se la fiecare 48 până la 72 de ore, ajungând la apogeu în jurul săptămânii a 12-a. De obicei, la scurt timp după aceea, producția sa începe să încetinească – și-a făcut deja treaba.

Toate acestea sunt foarte interesante, dar ce legătură au cu testul de sarcină??

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să o punem pe următoarea:

Teste de sarcină: cum funcționează

S-ar putea să fiți surprinsă, dar primele teste de sarcină au apărut în urmă cu aproape 100 de ani. În 1927, doi cercetători germani – Aschheim și Sondek – au descoperit legătura dintre hormonul HCG și procesul de sarcină și au dezvoltat primele teste de sarcină din lume. 

Desigur, acestea erau foarte departe de testele moderne și implicau injectarea de urină într-un șoarece, după care animalul era supus disecției pentru a vedea ce se întâmpla în sistemul său. Încercările ulterioare de rafinare au fost, de asemenea, destul de greoaie (și au implicat proceduri curioase, cum ar fi injectarea broaștelor cu HCG).

Slavă Domnului, astăzi am renunțat la testarea pe animale și ne putem baza pe teste mult mai rapide, precise și eficiente.

Prototipul lor a apărut în anii 1970, iar până atunci erau deja capabile să detecteze sarcina la 2-3 săptămâni după fertilizare sau la câteva zile după o întârziere a ciclului. Perfecționarea acestora a continuat în deceniile următoare, obiectivul principal fiind acela de a maximiza sensibilitatea testelor și, bineînțeles, ușurința de utilizare.

Datorită tehnologiei care utilizează anticorpi împotriva HCG (și molecule reactive care colorează benzile de testare), astăzi tot ce aveți nevoie pentru a detecta o sarcină sunt 3 minute în confortul propriei case și un test de sarcină la domiciliu.

Teste de sarcină: cât de precise sunt cele făcute la domiciliu

Putem începe cu vestea grozavă că, prin prezumție, testele moderne la domiciliu au o acuratețe de aproximativ 98 – 99%.

Testele de sarcină la domiciliu sunt împărțite în 2 tipuri – un test de sarcină timpurie și testele din prima zi de întârziere a ciclului. Ambele teste se bazează pe aceeași tehnologie, dar diferența constă în sensibilitatea testului la hormonul HCG. Puteți întâlni adesea afirmații conform cărora testele de sarcină timpurie raportează sarcina la o săptămână după presupusa fertilizare. 

Pentru doamnele nerăbdătoare, aceasta pare o afacere excelentă și totuși este bine să țineți cont de un lucru dacă vă decideți să optați pentru ele. Acuratețea lor poate fi afectată de o serie de factori și este posibil ca acestea să raporteze rezultate incorecte.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, în primul rând, trebuie să știm că valorile de peste 10 mIU/ml semnalează de obicei prezența unei sarcini.

Analizele de sânge efectuate într-un laborator pot raporta cantitatea exactă de HCG și dacă le repetați peste câteva zile, veți putea raporta dacă există o diferență (țineți minte bine, creștere exponențială la 48-72 de ore). Cu toate acestea, testele la domiciliu necesită o anumită acumulare de HCG pentru a avea reactivitate – chiar și cele mai timpurii dintre acestea au nevoie, în mod standard, de cel puțin <10-15 mIU/m.

Acest lucru înseamnă că, cu cât faceți testul mai devreme, cu atât mai mare este șansa să nu fi acumulat suficientă HCG (încă) și să obțineți un rezultat negativ, deși, de fapt, sunteți deja însărcinată.

De asemenea, este posibil ca testul timpuriu să semnaleze prezența sarcinii, dar este o chestiune de așa-zis. „sarcină chimică”. Prin definiție, o sarcină chimică este o întrerupere a legăturii dintre ovulul fertilizat și mucoasa uterină. Într-o astfel de sarcină, primul test timpuriu poate raporta niveluri HCG încă ridicate, dar la testele ulterioare, în prima zi de întârziere, testul poate fi deja negativ.  

Ce test de sarcină este recomandat să utilizez

Pentru multe femei, este dificil să nu apeleze la testele de sarcină timpurie, mai ales dacă întrebarea le chinuie foarte mult. Cu toate acestea, având în vedere tot ceea ce am discutat, pentru rezultate cât mai fidele și mai precise, cel mai bine este să vă stăpâniți nerăbdarea și să așteptați până în prima zi a ciclului dumneavoastră întârziat. Nu uitați că testarea în primele zile după presupusa implantare poate raporta adesea un rezultat fals negativ și vă poate induce în eroare.

Un alt element important este să folosiți un test de sarcină la domiciliu de calitate și testat. De exemplu, precizia Surecheck este de peste 99% datorită tehnologiei speciale Colloidal Gold. Indiferent dacă optați pentru un test de tip casetă sau de tip stilou, atunci când este utilizat corect, fiabilitatea acestuia este garantată și puteți fi siguri că veți obține rezultate de o precizie optimă. Spre deosebire de casetă, testele de tip stilou nu necesită pipetă sau pahar, ceea ce le face extrem de ușor de utilizat oriunde și oricând.  

Desigur, chiar și cu un test extrem de precis precum Surecheck, este o idee bună să urmați practicile recomandate pe care le-am menționat – așteptați până în prima zi de întârziere și faceți testul.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora