Timishort Filmfest 2017 – 80 de scurtmetraje, 8 secţiuni şi un “Film Lab” cu tradiţie deja la cel mai important festival de scurtmetraje din vestul ţării
Timişoara se pregăteşte încă de pe-acum să fie “Capitala Europeană a Culturii”, titlu pe care îl va deţine în 2021. Târguri, festivaluri, competiţii de tot felul – toate întregesc imaginea asta a Timişoarei ca promotor al evenimentelor de acest fel.
Festivalul Internaţional de Film Scurt Timishort Filmfest vine şi în acest an să ridice ştacheta şi să aducă laolaltă regizori, scenarişti, artişti sau pur şi simplu oameni pasionaţi de arta cinematografică.
Aflat la cea de-a IX-a ediţie, Timishort Filmfest este un eveniment cu tradiţie, ce va avea loc între 12-15 octombrie, la Cinema Timiş şi Casa Artelor din Timişoara. Nici de această dată nu vor lipsi after party-urile de la The Note Pub, Club D’Arc şi Escape Venue, aşa că distracţia e asigurată.
Scurtmetraje cu succes internaţional, secţiuni noi şi un laborator cinematografic “cu tradiţie”
Deschiderea oficială a competiţiei va avea loc joi, 12 octombrie, de la orele 19.00, la Cinema Timiş. Noutatea din acest an? O serie de scurmetraje cu succes international, alese special pentru public, atât pentru cel “avizat”, cât mai ales pentru cel neobişnuit încă cu astfel de proiecţii.
Din cele 8 secţiuni ale evenimentului, 4 sunt competiţionale: secţiunea internaţională (20 de scurtmetraje din ţări diferite), secţiunea naţională (12 scurtmetraje), secţiunea Videorama (film experimental şi artă video) şi secţiunea Timikids (scurtmetraje destinate copiilor).
Toate scurtmetrajele selectate, în special cele alese la secţiunea naţională sunt gândite special pentru a plăcea publicului şi a arăta o altă faţă a cinematografiei româneşti.
“Am ales pentru Timishort o serie de scurtmetraje româneşti care să dărâme mitul filmului românesc în general – tristeţe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele pe care le aducem anul acesta la Timishort sunt ale unor regizori care nu şi-au gândit scurtmetrajele pentru a place festivalurilor, ci pentru o audienţă. Avem un calup care cuprinde doar scurtmetraje româneşti de comedie şi un calup cu filme de gen: românce, horror, experimental, etc”, spune Massimiliano Nardulli.
Pe lângă proiecţiile video, organizatorii au pregătit în acest an şi alte workshopuri, întâlniri, discuţii sau evenimente conexe care să implice şi mai mult publicul timişorean sau pe toţi cei pasionaţi de producţia cinematografică.
“Timishort Film Lab” este deja la cea de-a III-a ediţie şi se va desfăşura pe durata celor 4 zile de festival. Destinat în principal celor pasionaţi de industria filmului, atelierul îşi propune totodată să descopere noi talente în acest sens.
Cei selectaţi vor avea ocazia să ia contact cu traineri de top, să parcurgă toate etapele realizării unui film, să fie îndrumaţi de profesionişti, să aibă întâlniri cu invitaţii din lumea filmului.
Aşadar, dacă eşti din Timişoara sau în trecere prin acest oraş în această perioadă, rezervă-ţi cel puţin câteva ore şi pentru Timishort Filmfest. Mai multe informaţii despre eveniment poţi găsi pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de Facebook