Top 8 cele mai frumoase catedrale din Europa
Aproape fiecare oraș mare din lume are o catedrală a lui, adică o biserică de mari dimensiuni unde slujba religioasă este oficiată de un episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal, patriarh sau sobor. Indiferent de epoca în care au fost construite, aproape toate catedralele impresionaeză prin dimensiune și stil arhitectural, prin sculpturi și picturi căci, nu-i așa, acesta era și scopul construirii unui asemenea lăcaș: de a epata. Create în stil romanic, gotic, baroc sau contemporan, catedralele sunt minuni arhitecturale care lasă pe oricine cu gura căscată. Noi am făcut o selecție a celor mai frumoase catedrale europene pe care, dacă nu le-ai văzut încă, te încurajăm să o faci.
Notre-Dame din Paris. Toată lumea a auzit de Notre-Dame din Paris, catedrala din Île de la Cité, din centrul Parisului, celebră pentru dantelăriile sale arhitecturale, vitraliile fără egal și sculpturile cu tematică biblică. Construită începând cu secolul al XII-lea pe locul în care romanii din antichitate ridicaseră un templu în cinstea zeului Jupiter, Notre-Dame este una dintre cele mai frumoase catedrale, nu doar din Europa, ci și din lume. Astăzi, catedrala care adăpostește, printre altele, relicve ale Patimilor Domnului, este cel mai popular monument din Franța, depășind chiar, în număr de vizitatori, turnul Eiffel.
Santa Maria del Fiore. Parte a Patrimoniul Mondial UNESCO, Santa Maria del Fiore este cel mai mare lăcaș de cult din Florența, cel mai mare dom de cărămidă construit vreodata în lume și unul dintre cele mai impresionante monumente arhitecturale europene. Denumită astfel după floarea de liliac care este simbolul Florenței, catedrala a fost construită începând cu secolul al XIII-lea fiind un ansamblu de clădiri realizate în stiluri arhitecturale diferite (din care face parte și Battistero di San Giovanni, considerată a fi cel mai vechi edificiu din Florenţa). Dintre toate, se disting însă domul catedralei, prin forma spectaculoasă creată după planurile celebrului arhitect florentin Filippo Brunelleschi, și fațada casetată în stil neo-gotic cu modele colorate în marmură.
Sagrada Família este una dintre capodoperele neterminate ale faimosului Antoni Gaudí, care a lucrat la ea mai bine de patru decenii considerând-o misiunea lui divină. Este motivul pentru care impunătorul monument este cu un metru mai mic (170m) în înălțime decât dealurile de lângă Barcelona, Gaudi considerând că opera lui nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu. Arhitectul avea să se dedice acestui proiect încă mulți ani din momentul începerii lui dar un accident de tramvai i-a curmat viața înainte de a-și duce la sfârșit proiectul. În schițele lui, biserica – alcătuită din 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest) – are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos.
Catedrala Sfântul Vasile din Moscova. Situată în mijlocul Pieței Roșii din capitala Rusiei, Catedrala Sfântul Vasile a devenit simbolul orașului, cu arhitectura îndrăzneață și cupolele sale în formă de bulbi de ceapă multi-colorați. Potrivit legendei, Ivan cel Groaznic, care a contruit-o la mijlocul secolului al XVI-lea, a ordonat constructorilor săi să fie orbiți pentru a se asigura că niciodată nu vor mai putea construi ceva atât de frumos. Deși planurile originale vizau un întreg de șapte biserici organizate în jurul unei bazilici centrale, designul actual al catedralei numără opt biserici secundare și una principală amplasată în mijloc (fundația busericilor este construită din piatră albă, iar bisericile în sine au fost ridicate din cărămidă roșie), în timp ce culorile îndrăznețe care îmbracă exteriorul catedralei au fost adăugate în mai multe etape, între 1680 și 1848. Domurile aurii, inserțiile de ceramică verde, ornamentele albe crează un joc cromatic incredibil de frumos, care atrage în fiecare an un număr impresionat de turiști.
Domul din Milano este cel mai impunător monument al orașului Milano, cu fațada sa din marmură Candoglia roz și gri și spiralele sale înalte care par să atingă norii, catedrala fiind și una dintre cele mai renumite și complexe ansambluri gotice din lume. Situată în Piazza del Duomo, aceasta este a treia biserică ca mărime a Crestinatatii (depășita numai de San Pietro din Roma și de Catedrala din Sevilia). Domul este decorat cu nu mai puțin de 3.500 de statui, multe dintre acestea fiind plasate la exterior, fațada în stil baroc și neo-gotic este impunătoare de la distanță iar cele 5 uși de bronz sculptate de artiști diferiti pe teme diferite sunt lucrări spectaculoase ce atrag orice privitor. Dacă ar fi să-l credem pe poetul romantic englez Percy Shelley, Domul din Milano este locul perfect în care să citești ”Divina Comedie”, a lui Dante.
Hagia Sophia din Istanbul. Fostă catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu, Sf. Sophia din Istanbul este un monument unic în lume. Cu coloanele sale imense, galeriile uriașe decorate cu mozaicuri, marmura netedă și domul său maiestuos cu diametrul de 33 de metri, bazilica este unul dintre cele mai faimoase monumente din Istanbul. Simbolizând trecerea de la cultura europeană la cea orientală, gloria Imperiului Bizantin și apogeul celei mai fertile prioade din istoria romanității orientale (domnia lui Iustinian), Hagia Sophia sau ”Bisertica Înțelepciunii Divine” este unul din cele mai importante exemple de arhitectură bizantină care a supraviețuit. Interiorul este îmbrăcat în marmură policromă, verde și albă cu porfir mov și mozaicuri aurii.
Westminster Abbey din Londra sau Biserica Sf Petru din Westminster este catedrala reprezentativă a capitalei Angliei dar și a istoriei acestui neam. Aici au fost încoronați toți suveranii britanici de la William Cuceritorul incoace, (cu excepția lui Edward al V-lea și Edward al VIII-lea) și tot aici este locul de odihnă veșnică al monarhilor din cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea și până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Construită în secolul al XI-lea din porunca Regelui Edward Confesorul, această clădire ce a cunoscut de-a lungul vremii o serie de modificări și adăugiri, este cunoscută, mai cu seamă, pentru cele două turnuri mari gotice, dar și pentru memorialele, plăcile memorative, statuile și obiectele închinate unor oameni celebri.
Domul din Köln. Construită între 1248 și 1881, aceasta este una dintre cele mai mari biserici din lume, cu o suprafață de 7.000 de metri pătrați. Are o arhitectură gotică excepțională, motiv pentru care a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996 și este vizitată de milioane de turiști în fiecare an. Domul adăpostește moaștele Celor Trei Magi și îl are drept patron protector pe Sfântul Petru.