Top cei mai faimoși români în lume. Nume ce poziționează România pe harta lumii
Dacă ajungi în America sau în alte state mai îndepărtate, nu multă lume va fi auzit despre România, iar dacă a făcut-o, cu greu va ști să o poziționeze pe harta lumii. Însă dacă pronunți unul dintre numele celor mai faimoși români din lume, probabil că reacția va fi: „Aaa, știu acum!”
România a oferit lumii niște oameni extraordinar de talentați. Pictori și sculptori de renume mondial, muzicieni și actori celebri, scriitori distinși, filosofi, istorici și oameni de știință. Unii dintre ei sunt mai celebri decât România în sine, alții, au puterea de a localiza țara noastră pe harta lumii.
Constantin Brâncuși
Foarte popular în rândul francezilor, atelierul lui Constantin Brâncuși poate fi vizitat la Paris. Unul dintre pionierii sculpturii moderne, și-a început studiile în România la Școala de Arte din Craiova și apoi la Universitatea Națională de Artă din București, dar călătoria l-a purtat în Franța, unde a studiat la Academia de Arte Frumoase din Paris. Este considerat unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX, apreciat nu doar în Europa, ci și în Statele Unite. Poți admira lucrările sale în orașul Târgu Jiu, precum și în Studioul Brâncuși din Paris, parte a Centrului Georges Pompidou.
Români faimoși în lume: Marcel Iureș
Actor român cu portofoliu național și internațional, Marcel Iureș se numără printre cei mai apreciați actori de scenă și ecran din România. Proiectele în care a fost implicat i-au oferit ocazia să joace alături de George Clooney în filmul The Peacemaker, Tom Cruise în Mission Impossible, precum și Brad Pitt în „Interviu cu un vampir”.
Maria Lucia Hohan
Fie că este o premieră de film sau o gală de premii muzicale, rochiile purtate de vedetele de la Hollywood pe covorul roșu sunt mereu discutate și dezbătute. Unele dintre ele sunt cu adevărat rafinate, oferind apreciere atât actrițelor, cât și designerului. Printre cele mai frumoase rochii care atrag mereu atenția presei, așa cum sunt purtate de actrițe și cântărețe precum Nikki Reed, Demi Lovato, Eva Longoria sau Jennifer Lopez, au fost concepute și create de designerul român Maria Lucia Hohan, care și-a cioplit o reputația unuia dintre designerii favoriți ai vedetelor.
Români faimoși în lume: Angela Gheorghiu
O cântăreață minunată de operă, Angela Gheorghiu se numără printre cele mai distinse artiste din lume. Spectacolele sale principale au dus-o la Metropolitan Opera din New York, la Covent Garden sau Royal Opera House din Londra și la Opera de Stat din Viena. A câștigat mai multe premii, inclusiv premiul Victoires de la musique classique în 2004 pentru cea mai bună înregistrare de operă pentru Carmen, precum și Artista feminină a anului în 2010 la Classic Brit Awards.
Tristan Tzara
Cofondator al mișcării culturale Dada, Tristan Tzara s-a născut în România în 1896 sub numele de Samuel Rosenstock. A fost un poet de avangardă și artist de performanță român și francez. Parte a mișcării culturale care a revoluționat literatura și artele plastice, Tzara s-a mutat din România în Elveția și apoi în Franța în 1919, unde a încercat să extindă mișcarea Dada. Portretele sale pot fi găsite astăzi în muzeele din Paris.
Români faimoși în lume: Mircea Eliade
Autor al remarcabilei opere Istoria religiilor, Mircea Eliade a fost un scriitor de ficțiune și filozof român. A studiat la Universitatea din București și la Universitatea din Calcutta. În timp ce se afla în India, s-a îndrăgostit de fiica gazdelor sale și apoi a scris o relatare fictivă în romanul Maitreyi, proiectat în filmul The Bengali Nights. După ce a locuit în România și Franța s-a mutat în Statele Unite, unde a devenit profesor la Universitatea din Chicago, predând istoria religiilor. În zilele noastre, Catedra de Istoria Religiilor îi poartă numele, drept o onoare pentru vasta sa contribuție la literatura de specialitate în materie.
George Enescu
Cel pe care francezii îl numesc Georges Enesco, compozitorul, pianistul, violonistul și dirijorul român este considerat cel mai important muzician al României. La șapte ani a început să compună, iar la 10 ani a susținut un concert privat la Curtea din Viena în prezența împăratului Franz Joseph. A trăit în România, Austria și Franța și a fost descris de compozitorul catalan Pablo Casals drept „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace”. În cinstea sa, fosta sa reședință a fost transformată în Muzeul George Enescu, iar în fiecare an Festivalul George Enescu aduce la București artiști de muzică clasică de renume mondial.
Români faimoși în lume: Eugen Ionesco
Cunoscut de români drept Eugen Ionescu, dramaturgul româno-francez este una dintre cele mai remarcabile figuri ale teatrului de avangardă francez. Captând în piesele sale lipsa de sens al existenței, Ionesco este unul dintre cei mai mari scriitori ai Teatrului Absurdului. În 1970, a devenit membru al Academiei Franceze, fiind primul scriitor român înzestrat cu o asemenea distincție.
Sebastian Stan
Dacă sunteți fan al Universului Cinematic Marvel, cu siguranță îl cunoașteți pe Bucky Barnes sau Soldatul de Iarnă. Dar știați că personajul este interpretat de actorul român Sebastian Stan? Născut la Constanţa, actorul s-a mutat la New York la vârsta de 12 ani. A studiat la Şcoala de Arte, iar studiile şi talentul l-au dus la Hollywood. Astăzi, el este un actor și personaj binecunoscut în filmele Marvel.
Români faimoși în lume: Adrian Ghenie
Iubitorii de artă contemporană au auzit cu siguranță despre Adrian Ghenie și despre operele sale de artă larg apreciate. Cofondator al galeriei de artă Plan B din Cluj Napoca, artistul locuiește în prezent la Berlin, unde este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești. Cu lucrări vândute în întreaga lume, picturile sale au făcut parte din expoziții personale la Muzeul de Artă Contemporană din Denver sau au avut loc în colecții publice din muzeele de artă din Los Angeles, Anvers și Gent.
Simona Halep
Fostă ocupantă a primului loc în WTA, Simona Halep este o strălucită jucătoare profesionistă de tenis. După Campionatele de la Wimbledon din 2017, ea a devenit jucătoarea cu cele mai multe săptămâni consecutive în Top 10 WTA. De asemenea, este prima jucătoare română care a ajuns pe primul loc în WTA, după ce a învins-o pe Jelena Ostapenko la finala de la Beijing 2017.
Români faimoși în lume: Elie Wiesel
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1968, Elie Wiesel este un scriitor evreu româno-american. Este autorul bestsellerului Night, o carte despre experiența sa cu tatăl său în lagărele de concentrare naziste de la Auschwitz și Buchenwald. Născut în România, trimis apoi la Auschwitz, a fost eliberat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a mutat apoi în Franța și mai târziu în Statele Unite, unde s-a afirmat ca activist politic și fondator al Fundației Elie Wiesel pentru Umanitate.
Foto: Depositphotos.com