Top destinații de vizitat în România în perioada Crăciunului: unde poţi vedea cele mai frumoase peisaje şi tradiţii
Chiar dacă în ultimii ani s-au mai schimbat obiceiurile în ceea ce priveşte felul în care sărbătorim Crăciunul, mulţi încă duc dorul iernilor de odinioară, colindătorilor care păstrează obieciurile străvechi şi atmosferei de familie. Nu-i de mirare că sunt la mare căutare locurile în care tradiţiile şi peisajele de poveste se împletesc armonios pentru a crea amintiri noi de aşezat în suflet. Iată care sunt cele mai bune destinații de vizitat în România în perioada Crăciunului ca să te poţi bucura de toate acestea.
Destinații de vizitat în România în perioada Crăciunului: Maramureş
Indiferent de anotimpul în care alegi să îl vizitezi, Maramureşul are un farmec aparte. Peisajele te umplu de energie şi de bună dispoziţie, iar oamenii îţi arată că bunătatea şi ospitalitatea nu sunt nicicum legate direct de bună-stare sau o viaţă fără griji.
Iar aici tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie de la o generaţie la alta, la fel şi colindele cu care sunt încântate gazdele şi turiştii. Copiii, îmbrăcaţi în haine populare, sunt primii care pleacă la colindat, în noaptea din Ajun şi merg doar la casele care au lumina aprinsă şi porţile larg deschise, semn că cei de acolo îi aşteaptă. Iar răsplata pentru colindători păstrează şi ea tradiţia: merinde dintre cele mai gustoase, iar pentru adulţi, şi ceva de băut.
Finalul slujbei de Crăciun înseamnă că pot pleca la colindat şi feciorii, băieţii de însurat. Îmbrăcaţi tot în straie populare, aceştia merg şi colindă după cum au fost învăţaţi de bătrânii satului şi aşa cum au repetat săptămâni în şir. Tot ei sunt cei care păstrează un alt obicei nelipsit din zona Maramureşului în prima zi de Crăciun: Viflaimul, o scenetă populară care redă momentele zilelor din prajma naşterii lui Iisus.
Copiii de aici umblă cu steaua, ducând vestea Naşterii Domnului la fel precum Magii, călăuziţi de o stea până la Bethleem, locul în care s-a născut Iisus. Nici jocul caprei nu lipseşte din peisaj, trecerea tinerilor pe la casele localnicilor fiind un spectacol amuzant şi plin de veselie.
Fiecare zonă din Maramureş are însă obiceiuri specifice, aşa că puteţi face chiar o tradiţie din a petrece Crăciunul acolo, descoperind astfel cât mai multe dintre ele. Cât despre bucate, ce-ar mai fi de spus? Vei găsi aici tot ce pofteşti şi mai mult decât atât.
Bucovina
Bucovina este o altă zonă de vis în care e musai să mergi dacă vrei să te bucuri de un Crăciun autentic, unde tradiţiile sunt la loc de cinste. Copiii, tinerii şi adulţii repetă cu săptămâni înainte de Crăciun pentru ca totul să fie perfect atunci când merg să ureze. Mai mult, aici fetele nemăritate au parte de colinde specifice.
Şi în Bucovina primii care se îmbracă în port de sărbătoare şi pleacă la colindat sunt copiii, iar locul lor e luat seara de tinerii din satele din zonă. În prima zi de Crăciun e rândul adulţilor să-şi cânte colindele şi să transmită cele mai frumoase urări de sărbători. Tot în prima zi de Crăciun băieţii merg cu steaua pe la casele localnicilor, iar mesele sunt acoperite de bucate care mai de care mai gustoase şi muzica răsună cât e ziua de lungă.
Citeşte şi: Tradiții de Crăciun din vremea bunicilor noștri și până azi – LIFE.ro
Destinații de vizitat în România în perioada Crăciunului: Apuseni
Şi în inima Munţilor Apuseni mai sunt multe sate în care tradiţiile se păstrează la fel din moşi-strămoşi. Copiii se strâng în cete şi merg să-i colinde pe localnici astfel încât vestea bună şi veselia să ajungă în fiecare dintre case. Colindul Junilor, cetele de flăcăi conduşi de un tânăr însurat, a intrat chiar în patrimoniul cultural al umanităţii în urmă cu 7 ani.
În Ţara Moţilor, Ţara Zarandului şi în zona Bradului se merge cu Craii. Şase tineri iau chipul a 3 personaje: Irodul, Preotul, Îngerul şi cei 3 crai – Gaşpar, Melchior şi Valtazar şi redau scena în care Craii de la Răsărit ajung în Palestina ca să-l cinstească pe pruncul Iisus cu aur, smirnă şi tămâie. Grupul de colindători merge pe la casele localnicilor în noaptea din Ajun, iar după scenetă cântă şi urează.
În prima zi de Crăciun mesele îmbelşugate şi muzica tradiţională sunt la loc de cinste printre petrecăreţi, iar dacă alegi să faci Crăciunul în Apuseni ai şanse mari să te bucuri şi de o zăpadă ca-n vremurile de demult.