China este înzestrată cu multe structuri fascinante care merită timpul și atenția noastră. Iar Marele Zid Chinezesc este o astfel de atracție care merită vizitată măcar o dată în viață.
Structura magnifică ce a trecut testul timpului este printre multe lucruri care atrag vizitatorii la această minune. Și, la fel ca zidul său serpentin aparent nesfârșit, acest reper chinezesc are o istorie vastă, o listă lungă de fapte interesante și câteva mituri legate de el.
Marele Zid Chinezesc: puțină istorie
Marele Zid Chinezesc există ca unul dintre cele mai mari spectacole din lume, cu o istorie de peste 2.300 de ani. Cel mai lung zid din lume a fost construit de-a lungul generațiilor de către împărații Chinei pentru a-și proteja teritoriul. Viziunea era să protejeze pământul de intrușii nomazi din nord. Timp de milenii, cu mult înainte ca China să fie legată de o singură țară, în timpul perioadei Statelor Combatante, astfel de ziduri au ajutat la securizarea granițelor.
În 220 î.e.n., primul împărat Qin Shi Huang a unificat China și a reglementat o sarcină de un deceniu de a combina zidurile într-unul singur. Marele Zid Chinezesc nu a fost niciodată doar un singur zid. Este alcătuit dintr-o serie de fortificații și bariere. Structura enormă, care se află în partea de nord a țării, se întinde pe aproape 6.700 de kilometri din provincia Gansu până în provincia Hebei, acoperind platouri, deșerturi, pajiști și munți. Unele secțiuni ale zidului au fost făcute din cărămidă, iar altele au fost făcute din pământ bătut. În unele secțiuni s-au folosit și blocuri de marmură și granit. De-a lungul timpului, designul peretelui a fost modificat conform tehnicilor de construcție actualizate.
Cât de lung este Marele Zid Chinezesc?
Capodopera monumentală are o lungime de aproximativ 21.196 de kilometri. Cele mai multe dintre secțiunile Marelui Zid care stau ferm astăzi sunt un rezultat extraordinar al întreținerii arhitecturale absolute care a început în timpul dinastiei Ming (1368-1644). În această perioadă, zidul a fost întărit pentru a bloca orice alte încălcări mongole. Până în prezent, cel mai bine conservat Marele Zid al dinastiei Ming a servit drept o minune arhitecturală bine construită, care se întinde pe 8.850 de kilometri. În prezent, Marele Zid Chinezesc este de neclintit în 15 provincii, inclusiv Shandong, Xinjiang, Heilongjiang, Mongolia Interioară, Henan, Gansu, Jilin, Qinghai, Liaoning, Shaanxi, Tianjin, Shanxi, Beijing și Hebei.
Lucruri interesante despre Marele Zid Chinezesc pe care probabil nu le știai
- Acest cel mai mare proiect din lume, creat de om, se întinde pe 15 provincii, regiuni autonome și municipalități din nordul Chinei și implică 15 căi de trecere semnificative din punct de vedere geografic.
- Înălțimea Marelui Zid Chinezesc este de aproape 6 până la 8 metri, de aproximativ 3-5 ori înălțimea medie a unui adult.
- Faptul că peretele este vizibil din spațiu este un mit. Marele Zid Chinezesc nu este vizibil pentru ochiul uman din spațiu.
- Mâzgălirea pe Marele Zid este interzisă. Dar, în timpul dinastiei Ming, fiecare cărămidă era gravată cu numele muncitorilor împreună cu datele responsabilităților respective.
- Se spune că utilizarea orezului lipicios în compoziția structurii, împreună cu pământul și pietrele, este motivul fundamental din spatele rezistenței și durabilității peretelui.
Cum poți să ajungi la el?
Beijingul este considerat în mare parte punctul central pentru a ajunge la Marele Zid, având în vedere distanța apropiată de mai multe secțiuni ale minunii arhitecturale. Din Beijing, durează aproximativ 1 oră și 40 de minute pentru a ajunge la Marele Zid Chinezesc cu mașina sau cu autobuzul. Fiecare dintre faimoasele secțiuni ale zidului oferă priveliști spectaculoase, iar începând cu Badaling ar putea fi grozav pentru că se întâmplă să fie cea mai vizitată secțiune de turiști. Este nevoie de aproximativ 1 oră și 18 minute pentru a ajunge la Badaling din Beijing cu mașina. De asemenea, diferite trenuri pot fi accesate din Gara Beijing Huangtudian. Durează aproape 1,5 ore pentru a ajunge la Badaling.
Apoi este Mutianyu, care se află la aproape 90 de minute de Beijing și se întâmplă să fie o secțiune relativ mai puțin aglomerată a zidului. Această secțiune specială se mândrește că oferă o gamă largă de priveliști uluitoare ale peisajului rural chinez. Durează aproximativ 1 oră cu trenul de la gara Beijing până la gara Huairou. De acolo, vizitatorii pot lua un autobuz sau un taxi până în zona pitorească Mutianyu Great Wall.
Foto: Depositphotos.com