Tradiții de Revelion în lume
De Revelion lumea parcă devine mai superstițioasă ca niciodată. Purtam lenjerie roșie, ne sărutam la miezul nopții, mâncăm alimente despre care se spune că aduc noroc – totul pentru a avea un an nou mai bun. Iată care sunt cele mai interesante tradiții de Revelion în lume:
Tradiții de Revelion în lume: SUA și Canada
În Statele Unite și Canada un sărut la miezul nopții îți va aduce noroc în anul ce urmează. Tradiția sărutului dintre ani s-a răspândit însă în mai multe țări, în special în culturile vestice. Acest obicei e inspirat de superstițiile medievale, care spuneau că prima persoană pe care o vedeai în noul an va influența felul în care viața va arăta în următoarele 365 de zile. Și sărutul sub vâsc de Revelion aduce noroc în dragoste în anul ce urmează.
Tradiții de Revelion în lume: Brazilia
De anul nou, brazilienii aruncă flori albe în ocean ca ofrandă pentru Zeița Mării, Iemanja. Dacă oceanul întoarce florile, înseamnă că zeița păgână nu a acceptat darul. Se spune că această zeiță binecuvântează mamele și copiii, iar acest obicei de Anul Nou aduce propsperitate în perioada ce urmează.
Tradiții de Revelion în lume: China
De Anul Nou, chinezii își vopsesc ușile de la intrarea în casă cu roșu sau le decorează cu diverse obiecte în această culoare. Roșu este considerat culoarea fericirii în China, iar acest obicei se spune că aduce noroc în noul an.
Tradiții de Revelion în lume: Danemarca
De Revelion, danezii sparg farfurii și pahare pentru ca anul noul să le aducă mult noroc. Cu cât cioburile sunt mai multe, cu atât norocul este mai mare J
Tradiții de Revelion în lume: Italia
De Revelion, italienii poartă lenjerie intimă roșie pentru a avea noroc în dragoste în noul an. În Italia, roșul este culoarea fertilității, așa că mai ales tinerele cupluri care își doresc un copil în noul an țin să respecte acest obicei de Anul Nou. În Argentina însă, lenjeria intimă roz “asigură” un an nou plin de iubire.
Tradiții de Revelion în lume: Columbia și Ecuador
În aceste țări, de Revelion oamenii dau foc unor sperietori de ciori sau păpuși confecționate de ei, care seamănă cu persoane pe care le displac sau care au murit în anul trecut. Astfel, ei alungă spiritele rele și lasă răul în trecut.
Tradiții de Revelion în lume: Japonia
În Japonia, de Revelion clopotele din temple sună de 108 ori. Este o tradiție inspirată de credințele budiste – clopotul tras de 108 reprezintă dorințele lumești sau păcatele din această religie. De obicei, această ceremonie se ține în templele budiste.
Tradiții de Revelion în lume: Germania
De Revelion, germanii mănâncă „krapfen”, un fel de gogoși umplute de obicei cu dulceață sau ciocolată. Câteodată, germanii mai glumeți le umplu cu muștar, pentru a le face o farsă prietenilor.
Tradiții de Revelion în lume: Africa de Sud
În Africa de Sud există obiceiul să arunci mobila pe geam pentru a avea parte de un nou început. Din cauza pericolului pe care îl presupunea aruncatul de mobilă de la balcoane, acest obicei nu mai este chiar atât de popular în prezent. Oamenii aveau obiceiul să arunce, de exemplu, frigidere vechi sau chiar și canapele pe fereastră – ca simbol al aruncării a tot ceea ce e rău.
Tradiții de Revelion în lume: Chile
În Chile, oamenii petrec trecerea dintre ani în cimitire, pentru a fi alături de cei dragi care nu mai sunt printre ei.
Tradiții de Revelion în lume: Turcia și Armenia
În Turcia și Armenia, rodia este simbolul prosperității și al bogăției, așa că aceste fructe sunt nelipsite de Revelion. Astfel, oamenii le aruncă pe jos: cu cât rodia se împrăștie mai tare, cu atât va fi anul nou mai bun.
Tradiții de Revelion în lume: Spania
De Revelion, spaniolii mănâncă 12 boabe de strugure – câte una în fiecare secundă din noul an, pentru a avea noroc în perioada care vine. Fiecare boabă reprezintă câte o lună a anului. Dacă nu reușești să mănânci cele 12 boabe, vei avea ghinion.