Tratament pentru acnee şi alte probleme ale pielii
Acnee, pete pigmentare, pori dilataţi, cuperoză… Acestea sunt afecţiuni dermatologice foarte des întâlnite, aproape fiecare femeie din lume se confruntă cu una, sau mai multe, dintre problemele enumerate mai sus. Iar un ten cu defecte poate afecta foarte tare stima de sine, ducând la lipsa încrederii şi chiar depresie, în unele cazuri. Şi este păcat să se întâmple asta, mai ales când există o mulţime de tratamente şi soluţii eficiente. De aceea, l-am rugat pe domnul doctor Andrei Martin, medic specialist chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă, director medical al Clinicilor Medispa, să ne vorbească despre fiecare afecţiune cutanată în parte şi să ne spună ce remedii există.
Care sunt cele mai performate tehnologii în tratarea acneei?
În funcţie de stadiul şi severitatea afecţiunii, tratamentul acneei poate să cuprindă o combinaţie între tratamente locale consacrate (creme, peeling-uri), tratamente sistemice şi terapii realizate cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie. De exemplu, laserul vascular Vbeam Perfecta este foarte eficient în tratarea acneei active, în fază inflamatorie. Datorită tehnologiei micropuls care protejează pielea de purpură, este posibilă utilizarea de energii mari în condiţii de siguranţă, chiar şi pentru tratarea pielii delicate.
Cât durează un tratament? De câte vizite la medic/şedinţe de tratament este nevoie?
În funcţie de numărul de leziuni active şi aria afectată pot fi necesare 1-2 vizite la medic sau mai multe. Între vizitele la medic, pacientul foloseşte acasă tratamentele recomandate.
Tratamentele laser împotriva acneei durează în jur de 15-20 de minute, în funcţie gradul de extindere al afecţiunii şi nu necesită îngrijire specială ulterioară din partea pacientului, cu excepţia evitării expunerii la soare şi aplicării unei creme cu protecţie solară ridicată. De obicei, sunt necesare în jur de 1-4 şedinte efectuate la un interval de 4-6 săptămâni.
Dar pentru cicatrici post-acneice există soluţii?
Da, exista soluţii extrem de eficiente. Acestea se bazează pe distrugerea colagenului rău format pentru a stimula formarea de fibre noi, sănătoase. O abordare combinată sporeşte eficienţa tratamentului. În clinica pe care o conduc în calitate de director medical, dispunem de lasere, radiofrecvenţă nanofracţională, peelinguri, mezoterapie, Terapie PRP (Platelet Rich Plasma sau ”Terapia Vampir”). Folosirea laserului fracţional cu dioxid de carbon sau a radiofrecvenţei fracţionale pentru cicatrici atrofice sau hipertrofice, alternate cu cocktailuri de vitamine şi aminoacizi care au rol de hrănire a dermului pentru formarea de colagen nou este, de asemenea, extrem de eficientă; Cicatricile postacneice roşiatice (eritematoase) sunt tratate cu ajutorul laserului vascular Vbeam Perfecta. O altă obţiune pentru cicatricile şi petele hiperpigmentare postacneice sunt peelingurile profunde cu acid tricloracetic.
Şedinţele se efectuează la intervale de 4-6 săptămâni pentru a oferi timp suficient noilor fibre de colagen să se formeze.
Ce proceduri ar trebui să încerce cineva care se confruntă cu pete pigmentare?
Laserul fracţional cu dioxid de carbon este unica tehnologie care permite reînnoirea blândă a pielii prin milioane de arii milimetrice de distrucţie tisulară. Acesta oferă posibilitatea de a pătrunde suficient de profund în piele pentru eliminarea melasmei. De obicei, pentru tratamentul hiperpigmentărilor sunt necesare o serie de 3-4 tratamente, la un interval de 4-6 săptămâni. O fotoprotecţie strictă după procedură este esenţială. De asemenea, peeling-ul TCA exfoliează stratul superficial şi mediu al pielii favorizând îndepărtarea petelor pigmentare găsite la acest nivel. Petele pigmentare mai pot fi tratate şi prin dispozitive care folosesc radiofrecvenţa fracţionată. Acestea stimulează regenerarea pielii din interior şi sunt compatibile cu toate tipurile de piele. Anumite tipuri de pete pigmentare pot fi tratate şi cu laserul Alexandrite. Acesta ţinteşte pigmentul maro. Astfel, petele sunt „arse”, în câteva zile se închid la culoare, apoi se exfoliază.
Dar pentru cuperoză există soluţii?
Tratementele pentru cuperoză sau rozacee pot fi împărţite în 3 categorii: tratamentul preventiv, care constă în fotoprotecţie solară şi evitarea factorilor favorizanţi (alimente picante, băuturi alcoolice, băuturi fierbinţi, expunerea la diferenţe mari de temperatură), tratamente simptomatice, care camuflează şi liniştesc pe timp limitat roşeaţa şi tratamentul curative, care este singurul ce tratează cu adevărat cauza rozaceei. Laserul vascular VBeam Perfecta şi laserul NdYag închid vasele de sânge patologice de la suprafaţa pielii, tratând astfel rozaceea. Având în vedere că rozaceea este o patologie care nu remite niciodată în lipsa unui tratament, ci tinde către progresie mai lentă sau mai rapidă, în funcţie de fiecare pacient, este preferabilă tratarea acesteia cu promptitudine, pentru a evita apariţia acneei rozacee şi a fimelor (îngroşarea pielii de la nivelul nasului, obrajilor)
Ce terapie pot încerca persoanele cu pori dilataţi şi exces de sebum?
Pe lângă tratamentele dermatocosmetice recomandate de medicul dermatolog şi care pot fi cumpărate din farmacii, recomand mezoterapia pe bază de acid hialuronic cu efect de îmbunătăţire a calităţii pielii, peeling-urile chimice sau cele realizate cu laser fracţionat.