Domnul K. s-a trezit la ora şase a prăjit două ouă a făcut o cafea a ieşit
în stradă a aşteptat în staţie s-a urcat în tramvaiul patru a ajuns în faţa unei
clădiri înalte a intrat înăutru a stat
opt ore a răsfoit nişte hîrtii a ieşit oarecum obosit a luat tramvaiul s-a întors
acasă a deschis frigiderul şi a căutat în
frigider apoi s-a întins pe canapea şi a citit ziarul şi a adormit şi în timp ce
dormea un şarpe a ieşit din buzunarul
domnului K. şi l-a mîncat pe domnul K.
Aşa sună o poezie a lui Matei Vişniec, poet şi dramaturg român, stabilit în Franţa. Culmea este că nu mi-au plăcut niciodată poeziile, dar ideea de a le asculta pe rooftop-ul clădirii Magheru One, în cadrul proiectului 21 de Nocturne, organizat de A.R.C.E.N. mi s-a părut o idee cât se poate de… boemă!
Imaginaţi-vă că acolo sus, pe acoperişul clădirii priveşti tot oraşul, aşa cum nu l-ai văzut niciodată. Îţi iei un pahar de vin roze, îţi laşi părul despetit, în bătaia vântului şi admiri clădirea Ateneului, pe sunetele melodiei „Up and Up” a trupei Coldplay. Te minunezi cum arată bulevardul Magheru, cea mai circulată arteră a oraşului, ce aminteşte de marile bulevarde americane, precum 5th Avenue şi încerci să ţi-l proiectezi în minte în splendoarea lui de altă dată, cu clădiri înalte, geometrice sau în formă de vapoare. Mai asculţi o serie de poezii, recitate de câţiva tineri frumoşi şi entuziaşti, precum Edmond Niculuşcă şi te întrebi de ce piscina hotelului Lido, un reper al vieţii mondene interbelice este lăsată în paragină? Sau de ce clădiri cu arhitectura veche, românească se deteriorează pe zi ce trece, înegrite de fumul noxelor şi de aerul de ignoranţă ce pluteşte deasupra Capitalei?!
Poate te întrebi ce legătură are poezia cu oraşul?! Prin aceste serate de poezie contemporană românească, A.R.C.E.N. îşi propune ca prin Cultură şi Educaţie să ajungem la Normalitate. Iar acesta nu este doar un deziderat, ci un vis materizat printr-o serie de evenimente care schimbă mentalităţi.
Primul eveniment la care am luat parte a fost „Se Întâmplă Ceva la Palat”, seară în cadrul căreia am vizitat Curtea de Onoare a Palatului Regal, sala Tronului şi Sufrageria Regală. Ziua Internaţională a Cărţii a fost sărbătorită lectura printr-un flashmob dadaist, organizat la librăria Carusel, iar cu ocazia Noapţii Muzeelor am făcut „Noapte Albă la Pensionatul Domnesc de Fete”, unde am aflat despre istoria Şcolii Centrale şi am urmărit un film despre viaţa fotografului Costică Acsinte. Tot acolo, în cea mai frumoasă grădină istorică a Bucureştiului a fost sărbătorită Noaptea de Sânziene şi s-au lecturat pasaje din „Nuntă în Cer” a lui Eliade.
Cele 21 de Nocturne, evenimente dedicate culturii şi fenomenelor artistice contemporane precum poezia, proza, teatrul, film, dans sau muzică experimentală continuă până pe 16 septembrie. Evenimentul din această seară a fost dedicat lui Paul Vinicius şi lui Ion Mureşan. Te poţi înscrie gratuit pe pagina de Facebook A.R.C.E.N şi, opţional, poţi face o donaţie. Partea frumoasă este că vei primi şi tu un poem pe care îl poţi recita unei persoane dragi, chiar acolo, sub lumina stelelor, în bătaia vântului, deasupra Bucureştiului!