Un aparat de fotografiat Leica, licitat cu o sumă record
Un aparat de fotografiat Leica din 1923, realizat de unul dintre cele mai vechi branduri de aparate foto din lume, a supravieţuit până în secolul al XXI-lea pentru a ajunge să fie licitat. S-a întâmplat zilele trecute în cadrul unei licitaţii de la Viena, unde un ofertant asiatic a cumpărat camera cu un preţ record de 2,4 milioane de euro.
Acest Leica face parte dintr-o serie de doar trei aparate care au rămas în starea lor originală, camerele create de acest brand german fiind apreciate pentru eleganţa lor, lentilele optice şi ergonomie, pentru inovaţia de a fi folosit pentru prima dată un film de 35 de mm şi pentru faptul de a fi reprezentat, în fotojurnalism, apropierea dintre fotograf şi aparat. Este ştiut că fotojurnaliştii de pionierat, cum ar fi fotograful de origine maghiară Robert Capa sau francezul Henri Cartier-Bresson, au fost utilizatori de Leica, Capa imortalizând momente importante din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, aşa cum o arată, spre exemplu, fotografiile cu Invazia Normandiei, în timp ce Cartier-Bresson a devenit reprezentativ pentru fotografia stradală.
Înaintea acestui aparat Leica licitat la Viena, un altul a fost vândut în 2012 cu suma (record la acea vreme) de 2,16 milioane de euro.