Un ”boss” extrem de generos
”Nu cred că visul american a însemnat că fiecare trebuie să facă un miliard de dolari…, ci că toată lumea trebuia să aibă şansa de a trăi o viaţă decentă şi de a avea respect faţă de sine”. Aşa declara, la un moment dat, Bruce Springsteen, cântăreţul care şi-a transformat cântecele în adevărate cronici ale vieţii americane.
Citatul încapsulează cât se poate de bine spiritul acestui artist care nu a uitat niciodată de suferinţele altora. Născut într-un mic oraş din New Jersey, într-o familie săracă (tatăl, şofer de autobuz, mama, secretară), „The Boss”, cum a mai fost numit Springsteen, a cântat despre propriile dureri (copilăria lui petrecută în sărăcie, alături de un tată alcoolic şi despotic) dar şi despre ale altora (”Born in the USA” din 1984, povesteşte despre întoarcerea acasă a unui fost combatant în războiul din Vietnam).
Nu este o surpriză, aşadar, faptul că ”The Boss” a fost mereu preocupat şi de soarta semenilor, fiind un fervent susţinător al celor săraci, al celor bolnavi de cancer, al veteranilor, al celor fără adăpost sau al victimelor violenţei casnice. Face acest lucru încă de la sfârşitul anilor 1980, când a înfiinţat The Foundation, ce finanţează reparaţii de case pentru proprietarii de case cu venituri reduse din New Jersey.
A susţinut financiar locuri precum 1736 Family Crisis Center in Los Angeles, care răspunde nevoilor în creştere ale victimelor violenţei domestice, tinerilor fugari şi fără adăpost, familiilor fără adăpost, adulţilor şi tinerilor şomeri şi altor comunităţi cu venituri mici. A lucrat cu Stand Up for Heroes (fundaţie care oferă ajutor veteranilor răniţi) şi a oferit premii care au inclus lecţii de chitară, plimbări cu motocicleta şi mâncare împărţită în casele lui Springsteen. A înfiinţat chiar şi propria fundaţie, Thrill Hill, dedicată îmbunătăţirii vieţilor veteranilor.
Asemenea lui Keanu Reeves, Bruce Springsteen şi-a oferit ajutorul de cele mai multe ori din umbră, acesta dăruind în mod regulat sume uriaşe de bani fără să-şi facă cunoscute în vreun fel faptele. A donat şi a susţint concerte caritabile pentru mai multe organizaţii precum Stand Up for Heroes, MusiCares, Global Poverty Project, Special Olympics, WhyHunger, Red Cross, and Amnesty International. A sprijinit, în repetate rânduri, Women’s Cancer Research Fund. A susţinut concerte-surpriză pentru a ajuta la strângerea de bani necesari pentru cercetarea unor boli precum Parkinson.
„Bruce este sinonim cu independenţa artistică şi pasiunea pentru cauzele care sunt aproape de inima sa … Cariera sa îmbină perfect inspiraţia şi caritatea şi ne aminteşte că noi toţi putem contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun„, spunea Scott Pascuci, preşedintele Consiliului Fundaţiei MusiCares.
Iar Springsteen – care a denunţat în piesa ”American Skin (41 Shots)” împuşcarea unui tânăr de culoare de către poliţia din New York – continuă să uimească în continuare cu faptele sale filantropice chiar şi acum, la aproape 70 de ani, dovedind că nu a uitat niciodată de unde a venit şi nu a încetat niciodată să lupte pentru cei care l-au ajutat să devină ceea ce este astăzi. Sau, cum ar spune versurile cântecului ”The Ghost of Tom Joad”, “Wherever there’s somebody fightin’ for a place to stand / Or decent job or a helpin’ hand / Wherever somebody’s strugglin’ to be free / Look in their eyes Mom you’ll see me”.