„Un pas în urma serafimilor”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo
Cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, Gala Premiilor Gopo, a avut loc aseară la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde au fost recompensate, ca în fiecare an, cele mai bune producţii din 2017. Vedeta galei a fost de departe filmul „Un pas în urma serafimilor”, al lui Daniel Sandu, premiat cu cele mai multe trofee (nouă), inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor într-un rol principal (Vlad Ivanov)”.
Filmul, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, promitea un parcurs frumos încă de la lansarea din toamnă, când se situa în top 50 al celor mai populare videoclipuri pe YouTube în România. Povestea lui Gabriel – un tânăr care, din dorinţa de a deveni preot, se înscrie la un seminar teologic ortodox, unde descoperă însă un sistem corupt – a primit, de altfel, cele mai multe nominalizări la premiile Gopo (15), aşa încât reuşita de aseară nu a fost tocmai o surpriză.
Dacă Daniel Sandu a primit trofeele pentru scenariu şi regie, pe care le-a dedicat „femeilor puternice din spatele serafimilor” (referire, printre altele, la producătoarea Ada Solomon), tânărul actor Ştefan Iancu (protagonistul filmului) a fost premiat la categoria ”tânără speranţă”.
Trofeul, reprezentând o creaţie de-a artistului Ion Popescu-Gopo (realizată de Adrian Ilfoveanu), a mai mers la regizorul Nae Caranfil, recompensat cu cinci premii Gopo pentru filmul „6,9 pe scara Richter” (inclusiv pentru „cea mai bună muzică originală”, semnată de Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu, şi pentru ”cele mai bune costume”, create de Doina Levintza şi Adina Bucur).
Premiul pentru cel mai bun montaj i-a revenit Danei Bunescu („Ana, mon amour”, de Calin Peter Netzer); premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune l-a primit Adrian Silişteanu pentru „Scris/ Nescris”; premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal i-a revenit Dianei Cavaliotti, pentru „Ana, mon amour”; premiul publicului a mers la „Octav” (regia Serge Celebidachi), filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori în 2017, şi „Ghinionistul” (regia Iura Luncaşu), filmul românesc cu cele mai mari încasări în cinematografele româneşti, în 2017.
Au fost şi cineaşti premiaţi pentru întreaga carieră, aşa cum este cazul operatorului de imagine Ion Marinescu („Ion”, „Proba de microfon”, „Pintea”), actriţa Sanda Toma (care a spus cu ironie că ”singurul meu merit, deşi nici acesta nu mi se cuvine de fapt, este că încă n-am murit”), actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan (cel din urmă glumind la primirea trofeului: „L-am întrebat mai devreme pe George: Tu îi ştii pe copiii ăştia? Nu, dar stai liniştit că nici ei nu ne ştiu pe noi).
Gala, prezentată pentru al treilea an consecutiv de actorul Alexandru Bogdan, nu a dus lipsă nici de mesaje sociale, aşa cum au fost cele referitoare la protestele ce au avut loc la începutul acestui an împotriva unor filme cu tematică homosexuală („120 battements par minute” şi „Soldaţii. Poveste din Ferentari”) dar şi la mişcarea #MeToo, care „a ocolit industria de film de la noi”. Au fost prezentate în acest sens o scenetă şi un scurt film intitulat „Cum ar fi fost dacă”, cu Raluca Aprodu şi Tudor Aaron Istodor.
Pentru a vedea lista completă a câştigătorilor, vizitaţi site-ul premiilegopo.ro.