Around the WorldTravel
Unde călătorim în 2019? Care sunt destinațiile care ne așteaptă anul viitor și cum ar trebui să ne gândim vacanțele
Nici nu începe bine noul an că ne gândim deja la vacanțe. Unde plecăm. Când ar fi bine să ne facem itinerariul de călătorie. Și care sunt cele mai interesante destinații pentru 2019. Noi vă aducem câteva recomandări pentru călătoriile de anul viitor. Pregătiți de drum?
Andreea Toma
|Reading time: 7 mins
Nici nu începe bine noul an că ne gândim deja la vacanțe. Unde plecăm. Când ar fi bine să ne facem itinerariul de călătorie. Și care sunt cele mai interesante destinații pentru 2019. Noi vă aducem câteva recomandări pentru călătoriile de anul viitor. Pregătiți de drum?
Andreea Toma
|Reading time: 7 mins
Share this article

Nici nu începe bine noul an că ne gândim deja la vacanțe. Unde plecăm. Ce planuri ne facem. Când ne luăm bilete și de când începe să ne facem itinerariul de vacanță. Așa că, a venit timpul să ne facem planurile pentru anul viitor. Vă recomandăm câteva destinații la care să vă gândiți pentru 2019. Pregătiți de drum?

Nordul mai puțin vizitat: Helsinki, Finlanda

Nordul este fascinant. Lumea lor este diferită de orice altceva am văzut prin Europa. Fiorduri, reni și oameni care stau la soare în tricouri atunci când nouă ne este prea frig în pardesiu. Însă, anul viitor ce ai spune de o vizită în capitala Finlandei. Pare verișoara îndepărtată a celorlalte trei țări nordice. Însă, Helsinki o să te surprindă într-un mod extrem de plăcut. O adevărată Mecca pentru lumea artei și a design-ului, orașul are peste 400 de obiecte de artă, totul culminând cu instalația semnată de Ai Weiwei. Iar Oodi, librăria centrală a orașului, este absolut genială. NU doar că include camere de citit, dar are cinematograf sau studiouri de înregistrare.

Și tot despre nord, recomandarea noastră: Norvegia. Dacă vrei să descoperi una dintre cele mai frumoase țări din Europa, atunci pune-o în planul de călătorie pentru anul viitor. Cât costă o vacanță în Norvegia? Și cum este carnea de ren? Aflați de la Irina care a fost în vacanța în Norvegia. Orice variantă din nord cred că este o alegere perfectă pentru cel puțin un city break.

Italia mai puțin descoperită: Ischia

La bella Italia … mereu o destinație care ne cucerește. De la mâncarea delicioasă, la cafeaua pe care o bei dimineața și până la oamenii care îți zâmbesc în fiecare zi. De data aceasta, recomandarea noastră pentru 2019 este să descoperi o altă Italia. Și cum mai bine dacă nu descoperind lumea unui serial la care ne uităm acum – “My Brilliant Friend”, de pe HBO.

O destinație exact la Marea Mediterană pe insula vulcanică Ischia care se află la doar o oră de Napoli. Europenii adoră acest loc mai ales datorită spa-urilor termale din zonă, a plajelor pline de umbreluțe și a resorturilor absolut minuate. O destiație care păstrează farmecul de modă veche italienesc.

Insula pe care trebuie să o vizitezi: Madeira, Portugalia

Dacă vrei o vacanță pe o insulă, dar nu vrei să te duci prea departe, Madeira este în mod cert o alegere minunată. E una dintre variantele perfecte și pentru petrecerea de Revelion, având unul dintre cele mai frumoase focuri de artificii din lume – dacă aveți nevoie de idei pentru final de 2019. Însă vara aici este numai bine – munte-mare în aceeași zi. E o insulă vulcanică, așa că ai ce să vezi. Iar vremea este diferită în funcție de locul în care ești pe insulă – nord vs. sud, est vs. vest. Capitala Funchal i-a atras Winston Churchill sau George Bernard Shaw, așa că are ce să-ți ofere. Iar fructele exotice pe care le găsești chiar pe șosea o să te facă să te bucuri de această destinație exotică.

Recomandarea mea: stați în Funchal într-un Airbnb (nu e prea scump) și închiriați-vă o mașină cu care să vă plimbați în fiecare zi pe insulă. Încercați să vă faceți zilnic câte un itinerariu și să stați mereu pe altă plajă. Descoperiți nisipul vulcanic. Obișnuiți-vă repede cu plajele stâncoase – nu de alta, dar nisip o să găsiți doar pe vreo 2-3. Mâncați pește sub toate formele lui. Cumpărați-vă ton de la supermarket (sau din piața de pește din Funchal). Și încercați toate fructele exotice de pe plajă.

Iar pentru toți cei care se duc în Grecia vară de vară, am făcut o comparație între o vacanță aici și una în Madeira. Vreți să vedeți ce a ieșit? Iar dacă tot vorbit despre insulele din Europa pe care ar trebui să le vizităm. Să trecem puțin și la vecinii spanioli. Tenerife este alegerea numai bună pentru o vacanță la soare. Iar dacă ai curaj să înveți și ceva nou: apucă-te de surf. Madeira sau Tenerife?

Dacă vrei o destinație aproape de casă: Etyek, Ungaria

În ultimele două decenii, Ungaria a fost mai mereu inclusă pe lista destinațiilor care merită vizitate în Europa. În primul rând datorită capitalei sale, țara noastră vecină atrage an de an extrem de mulți turiști. Însă, dacă vrei să vezi și altceva în afară de Budapesta, Gyor și Balaton, ce faci? Recomandarea noastră: Etyek. Ungaria a devenit un producător important de vinuri în ultimul timp. Are nu mai puțin de 22 de regiuni importante, printre care Tokaj, Eger și Batalon.

Însă, în ultimul timp, micuțul orășel Etyek, aflat la mai puțin de 30 de km de Budapesta, a devenit o destinație foarte căutată. Foarte mulți enofili și gurmanzi din toată lumea vin aici, mai  ales datorită cramelor care sunt aici. De altfel, Etyek a fost supranumită în secolul al XVIII drept crama Budapestei. O să găsiți Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot (negru și alb) de excepție. Iar vinul trebuie combinat neapărat cu muzică live și brânzeturi locale.

Și dacă vă decideți să faceți o astfel de excursie, să știți că perioadele unde o să găsiți foarte multe evenimente gastronomice anul viitor sunt pe 19 ianuarie, 6-7 aprilie, 1-2 iunie și 7-8 septembrie.

Dacă vrei ceva fantastic: Islanda, țara elfilor, vulcanilor, ghețarilor și a cascadelor

Odată trebuie să ajungi aici pentru a rămâne fascinat pe viață de țara focului și a gheții. Islanda este astăzi țara care atrage milioane de turiști din toată lumea. Ghețari, vulcani, gheizere, băi termale sau cascade. Cei mai frumoși cai. Şi cele mai fotogenice oi. Plus povesti cu elfi şi cu troli. Islanda este o tara desprinsă parcă din cărțile poștale. Un loc fascinant pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață.

Recomandarea mea: faceți un road trip prin toată țara. Aveți nevoie de 10-14 zile pentru asta, așa că ar fi bine să vă legați vacanța de ceva zile libere. Eu am făcut excursia asta anul trecut și  am legat-o de zilele libere din jurul lui 1 mai. Ajungi pe aeroportul din Reykjavik, nu te sperii de vremea rece și ploioasă (deși eu am prins o super vreme, am stat în tricou) și pleci cu mașina pe drumul cascadelor. Stai în casele localnicilor prin Airbnb. Și mănânci, de cele mai multe ori, din benzinării (oricum o oprire pentru hot dog trebuie să faci). Nu prea ai timp de lenevit pentru că drumul este lung, destinațiile sunt multe și trebuie să le bifezi pe toate.

Despre locurile pe care trebuie să le vezi neapărat în Islanda am mai scris și în articolul: De unde vin poveştile cu elfi şi troli? Islanda, ţara celor peste 10,000 de cascade.

 

De văzut măcar odată în viață: America

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la o destinație pe care trebuie să o vezi măcar odată în viață, îmi vine în minte prima dată America. Țara tuturor posibilităților. Și dacă ajungi aici, trebuie să treci clar prin orașele mari (New York, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas). Dacă ai putea sta vreo 2-3 săptămâni pe coasta de vest, ar fi minunat. Și atunci îți recomand un road trip – obositor, dar minunat. Pornești din San Francisco și ajungi în Los Angeles. Nu înainte, însă de a vizita Grand Canyon, Death Valley, Yosemite National Park, Sequoia & Kings Canyon National Parks (asta e must). Și nu uitați nici de o vizită de 1-2 zile în Las Vegas – aici poate nu aruncați toți banii în casino, nu de alta dar show-urile sunt absolut geniale. Recomandarea mea: Cirque du Soleil. Iar dacă alegeți acest gen de vacanță, vă previn că nu o să aveți timp prea mult pentru alegerea cazărilor. Așa că, eu am folosit Hotwire – un site unde găsești oferte last minute foarte bune. Recomand.

Fiecare vacanță în America ar putea să se termine cu o carte. Ce vă pot recomanda eu în afară de parcurile naturale de mai sus ar fi:

Around the WorldTravel
Share this article