Unde ieşim azi? Recomandări pentru weekendul 26-27 august - LIFE.ro
Sari la conținut

Unde ieşim azi? Recomandări pentru weekendul 26-27 august

Se apropie sfârşitul verii, însă nu se termină motivele pentru care ar fi bine să ieşim în (sau din) oraş. Cinematografele sunt întotdeauna o soluţie la îndemână. Iar festivalurile încă dau senzaţia de sezon estival.
Share this article

Se apropie sfârşitul verii, însă nu se terminămotivele pentru care ar fi bine să ieşim în (sau din) oraş. Cinematografele sunt întotdeauna o soluţie la îndemână. Iar festivalurile încă dau senzaţia de sezon estival.

Film: Neruda

Recomandările noastre cinematografice se opresc mai întâi asupra unui film care ne poartă în anul 1948, undeva departe, în Chile. Filmul „Neruda”, semnat de Pablo Larraín, scrie biografia poetului şi politicianului Pablo Neruda, o figură controversată a acelor vremuri.  

Pablo Neruda (jucat de Luis Gnecco) a criticat guvernul la scenă deschisă şi a fost din funcţie de Preşedintele Gabriel González Videla. Tânărul inspector Óscar Peluchonneau (Gael García Bernal) primeşte misiunea de a-l aresta pe celebrul poet chilian. 

Asta este povestea pe (foarte) scurt a intrigii filmului lui Larraín. Însă regizorul reuşeşte să comprime în pelicula sa „faţetele” poetului chilean iubit de unii, considerat trădător de alţii, personaj care în „jocul” său cu puterea şi „autoritatea” devine simbol al libertăţii, şi o figură emblematică a literaturii. „Neruda” a concurat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, în 2016, şi a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Film: Ţara moartă

De ieri a intrat în cinematografe cel mai recent film semnat de Radu Jude, o peliculă-mărturie a unei epoci sumbre din istoria României. Regizorul se foloseşte de documente „de arhivă” pentru a pune împreună două lumi paralele: pe de o parte jurnalul medicului evreu Emil Dorian, pe de alta – colecţia de fotografii Costică Acsinte. Aparent fără nicio legătură, cele două „jurnale”, unul scris, unul în imagini, reuşesc să contureze – prin contrast – perioada în care antisemitismul ucidea mii de oameni şi să rescrie cu „adevăruri trăite” istoria recentă a României, pe care puţini dintre noi au avut ocazia să o cerceteze. Este un documentar care merită văzut şi care cu siguranţă vă va invita la meditaţie şi introspecţii. Citiţi cronica filmului aici.

Festivalurile acestui sfârşit de săptămână ne trimit departe de Bucureşti. Pentru pasionaţii de jazz destinaţia este Smida, în preajma Clujului, pe când etno-rock-ul renaşte la Şag (lângă Timişoara). Este şi ultimul week-end de Divan Film Festival – în portul Cultural Cetate.

Smida Jazz Festival

Festivalul din satul Smida (situat la 90 de km de Cluj) se află anul acesta la cea de-a doua ediţie. Numele său lămureşte conceptul şi tematica, iar dacă vă spunem că locul este în inima Parcului Natural Apuseni, atunci este de la sine înţeles că trebuie să mergeţi cu cortul.

Concertele au început de ieri seară, dar nu vă temeţi, mai sunt nume mari pe afiş. Sâmbătă îi veţi putea vedea pe scenă pe Trompetre (România), Sickpicnic (Ungaria) şi, în premieră în România, GoGo Penguin din Marea Britanie. Duminică concertele continuă cu Iordache (Ro), Eric Vloeimans’ Gatecrash (Olanda) şi Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz (Norvegia). Biletele pentru o singură zi costă 45 lei. Găsiţi detalii pe site-ul festivalului şi pe pagina de facebook a evenimentului.

Câta Festival

Da, chiar aşa se numeşte acest festival curajos de la Şag, de lângă Timişoara, un festival care nu se teme să privească către trupele vechi, bune, de nişă  şi nici să precizeze „fără bumţi-bumţi”. Aseară au cântat Survolaj şi Partizan, dar nici concertele de sâmbătă şi duminică nu se lasă mai prejos. Se anunţă turbo-folk cu sârbii de la Pero Defformero, concerte Impex şi Subcarpaţi, pentru ca seara să se încheie cu vocea lui Călin Pop, vocea Celelalte Cuvinte.

Duminică e cazul să vă amintiţi cine rulează la platane, cu venerabilul muzicii electronice – Rodion. Urmează Kottarashky & The Rain Dogs, Nelu Vlad & formaţia Azur. La final de festival, teatrul AUĂLEU joacă un spectacol cu măşti, iar Berti Barbera & Nicu Patoi vor cânta lângă foc. Camparea este gratuită. Detalii pe pagina de facebook a festivalului.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora