Unul dintre cele mai frumoase orașe turistice din Turcia „Antakya nu mai există!” - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Antakya nu mai există!” spun turcii care se întorc din orașul ruinat de cutremurul de pe 6 februarie. Orașul este unul dintre cele mai grav afectate locuri, cu zeci de clădiri prăbușite și mii de vieți pierdute.

Antakya este localitatea în care acţionează salvatorii români şi este cel mai important oraş din provincia Hatay. Regiunea se află în sudul ţării, pe coasta mediteraneeană şi se învecinează cu Siria la sud şi la est.

Prima moschee a Anatoliei, veche de 1400 de ani, distrusă

Mai multe vechi oraşe de pe Drumul Mătăsii, cunoscute pentru bijuteriile lor arhitecturale, au fost afectate de cutremurele care au zguduit luni Turcia şi Siria, a anunțat UNESCO, citată de agenția franceză AFP.

Orașul istoric, Antakya, vechea Antiohie, este de o săptămână în ruine. Oraşul era în Antichitate rivalul Alexandriei, romane și greceşti, apoi otomane, iar ulterior un oraş turistic apreciat în timpul mandatului francez de după Primul Război Mondial.

Situată în sudul Turciei, la mică distanţă de graniţa cu Siria, Antakya primeşte numeroşi refugiaţi din această ţară.

Fondată în jurul anului 300 î.Hr. de Seleucus, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, Antiohia a fost capitala imensului Imperiu Seleucid, care s-a întins timp de aproape trei secole de-a lungul Mediteranei și a stăpânit peste o parte din Asia Mică, de la Babilon la Mesopotamia și Anatolia până în Iran. Antiohia a fost, de asemenea, unul dintre oraşele cheie de pe Drumul Mătăsii.

Integrată apoi în Imperiul Roman şi apoi în cel Bizantin, Antiohia a fost cunoscută ca oraş multicultural, în care trăiau importante comunităţi de greci şi evrei.

Citește și: Cutremurul din Turcia și poveștile miracolelor: Un bebeluș și mama sa salvați de sub dărâmături după patru zile de la dezastru

A devenit un oraş cheie al creştinismului timpuriu şi rămâne important pentru bisericile creştine din Orient

Acum, turla cupolei Habib-i Neccar, cea mai veche moschee din Turcia, este prăbuşită deasupra molozului care acoperă sala de rugăciune. În Antakya, Antiohia antichităţii greceşti, care a devenit un oraş martir al moştenirii turceşti, paisprezece secole de istorie au fost şterse de cutremurul care a ucis peste 35.000 de oameni în Turcia şi Siria, potrivit AFP.

Habib-i Neccar, considerată prima moschee construită în graniţele Turciei de astăzi, potrivit guvernului turc, a fost ridicată în anul 638.

Numai pereţii exteriori au rezistat. Picturile fine galbene, roşii şi albastre şi caligrafia sunt acum expuse intemperiilor, dacă nu sunt şi ele îngropate.

„O parte din barba profetului Mahomed era păstrată într-o cutie”, expusă în moschee, dar nu mai este acolo, a spus Havva Pamukcu, de 50 de ani acoperită cu un văl care spune că are „inima zdrobită”.

La câteva sute de metri mai departe, biserica greco-ortodoxă ridicată în secolul al XIV-lea – şi reconstruită în 1870 după un cutremur, a suferit și mai mult: crucea albă care stătea pe acoperişul ascuţit al clădirii iese acum dintr-un maldăr de pietre și scânduri.

„Toate zidurile s-au prăbuşit. Suntem disperaţi”, a spus Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului care administrează acest lăcaş de cult, pe care speră să-l reconstruiască.

În oraşul vechi Antakya, multe străzi nu mai sunt nici măcar accesibile, blocate de dărâmăturile clădirilor. 

Antiohia a suferit numeroase cutremure care au distrus-o şi remodelat-o constant, practic unul pe secol

În 147 şi 37 î.Hr., dar și în 115, 458 d.Hr. În 526, pieriseră 250.000 de oameni; în 1054, zece mii. 

„Antiohia este leagănul multor evenimente istorice”, spune Hakan Mertkan, doctorand la Universitatea Germană din Bayreuth şi autor al unei monografii despre acest oraş. Dar este şi „un leagăn de cutremure (ale cărui) soluri sunt pline de istorie”, spune el cu tristeţe.

Turcia, la fel ca Siria, aflată la îmbinarea a trei plăci tectonice – ceea ce explică numărul de cutremure pe care le experimentează, se află, de asemenea, „la răscrucea unei mari părţi a istoriei antice comune a umanităţii”, notează Aparna Tandon, ofiţer de program pentru Centrul de Studii pentru Conservarea și Restaurarea Bunurilor Culturale.

Clădiri ilegale, oraș ruinat

Mii de clădiri din Turcia s-au prăbușit în urma cutremurelor de luni și marți, iar specialiștii au oferit o posibilă explicație: multe blocuri, unele dintre ele noi, au fost construite fără să respecte standardele antiseismice, iar guvernul turc le-a introdus apoi în legalitate, tolerând astfel problemele.
Reglementările privind construcțiile au fost înăsprite în Turcia în urma dezastrelor anterioare, cel mai recent în 2018. Standarde de siguranță mai stricte au fost introduse și în urma cutremurului din 1999 din Izmit, în nord-vestul țării, care a ucis peste 17.000 de persoane.

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oțel. De asemenea, stâlpii și grinzile trebuie să fie distribuiți pentru a absorbi eficient impactul cutremurelor. Cu toate acestea, legile au fost aplicate în mod deficitar, scrie BBC.

O mare problemă este că guvernele au oferit periodic „amnistii pentru construcții”, aducând în legalitate clădiri construite fără să respecte standardele în vigoare.

Potrivit publicației turce Cumhuriyet, guvernele anterioare au adoptat mai multe amnistii între 1955 și 2002. Ultima a fost adoptată de guvernul lui Erdogan în 2018 și a acoperit construcțiile ridicate până în 2017.

Orașul Antakya este aproape părăsit, au mai rămas doar oamenii care așteaptă să-și înmormânteze rudele

„Rönesans Rezidans”, un ansamblu cu 12 etaje și 250 de apartamente, care a fost finalizat în 2013 în Antakya, a fost distrus complet în urma cutremurului și sute de oameni au fost prinși sub ruine, scriu publicațiile turce Cumhuriyet, Yeni Çağ și Artigercek.
Imediat după seism, martorii oculari au declarat pentru presa turcă, faptul că sute de oameni ar fi fost prinși sub dărâmături. Potrivit publicației Cumhuriyet ansamblul prăbușit cunoscut sub numele de Reședința Renașterea, avea 12 etaje și 250 de apartamente, iar construcția sa fusese finalizată în 2013.
Ziarul Yeni Çağ spune despre ansamblu că era „reședința bogaților”.

Potrivit presei turce, acolo locuiau printre alții membri ai echipei de fotbal Hatay Spor directorul sportiv Taner Savut și fotbalistul Christian Atsu. Ansamblul rezidențial ar fi fost finalizat în 2013, iar dezvoltatorii îl prezentau pe rețelele sociale drept „un colț de rai”.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora