Vacanță la Viscri, unul dintre locurile preferate ale Regelui Charles - LIFE.ro
Mergi la conținut

Satul Viscri este o adevărată emblemă, mărturie a arhitecturii medievale, și există un motiv întemeiat pentru care este atât de cunoscut. Se remarcă îndeosebi prin peisajele pitorești, vechile obiceiuri de a cultiva, de a coace și de a găti, dar și datorită respectului imens pentru ceea ce îi înconjoară și dragostea pentru Dumnezeu. Nu degeaba este locul în care Regele Charles și-a făcut casă de vacanță, după ce s-a îndrăgostit iremediabil de locația izolată, în timpul unei vizite oficiale. Noul monarh al Marii Britanii deține mai multe proprietăți în țara noastră, dar și în alte zone europene, din Scoția până în insulele Scilly, dar are doar o singură casă de vacanță în străinătate, iar aceea este la Viscri. Ce are, oare, locul acesta, atât de special, plin de magie, care nu și-a pierdut autenticitatea?!

Zona rurală românească a atras de mult timp turiștii dintr-un motiv simplu și bun: oamenii au încercat să-și păstreze tradițiile și obiceiurile vii și înfloritoare de-a lungul anilor. Viscri nu face excepție de la regulă. 

Regele Charles îndrăgostit de ținutul transilvănean și de Viscri 

În urmă cu zeci de ani, Charles, pe atunci Prinț de Wales, și-a declarat dragostea pentru ținutul transilvănean și Viscri. Mânat de această admirație, a investit timp și bani pentru a proteja și restaura zona. Regele Charles și fostul rege al României, Mihai I, au fost verișori de gradul III, prin străbunica Majestății Sale, regretata Regina Elisabeta a II-a. Se poate spune că Charles a avut dintotdeauna un atașament emoțional pentru Transilvania și pentru peisajele rurale din zonă.

De altfel, el a fost a fost președinte al Mihai Eminescu Trust timp de 13 ani, din 2000 până în 2013. Este vorba despre o fundație care derulează proiecte și acțiuni pentru conservarea patrimoniului satului românesc. Mihai Eminescu Trust a reușit să dezvolte peste 1.000 de proiecte atât în sate, cât și în orașe. Unele dintre aceste proiecte au implicat instruirea localnicilor în tehnici tradiționale de construcție, agroturism, învățarea limbii engleze, precum și oferirea a peste 100 de locuri de muncă prin proiectele dezvoltate și a peste 120 de locuri de muncă suplimentare în timpul sezonului.

Charles a avut nevoie de o singură vizită în ținutul transilvănean pentru a se îndrăgosti de Viscri. Nu a stat mult pe gânduri și a cumpărat o proprietate în acest sat, una care astăzi servește drept casă de oaspeți. 

Citește și: Vedete internaţionale care s-au îndrăgostit de România

Cum ajungi la Viscri?

Satul Viscri se află în comuna Bunești și își are originile în secolul al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Este poziționat între Brașov (80km) și Sighișoara (40km) și la 8 km de drumul european E60, cu acces din localitatea Bunești. Poziția retrasă a așezării explică și apariția sa relativ târzie în documente. Abia în anul 1231 apare ca donație din partea regelui Béla al IV-lea către „Corradus et Danielem”, fii lui Johannes.

Alegerea Regelui: Casa Albastră de la Viscri 

Regele Charles al II-lea a cumpărat Casa Albastră din Transilvania în 2006, după ce s-a îndrăgostit de zonă în timpul unei vizite oficiale din 1998. Moșia este situată în satul Viscri și este deschisă publicului în perioada în care nu este reședință. De obicei, regele petrece aici câteva zile pe an, ocazie cu care poate fi văzut mergând în drumeții și stând de vorbă cu localnicii. 

„Este ultimul colț al Europei în care mai vezi durabilitate completă și reziliență adevărată. Atemporalitatea zonei este atât de remarcabilă, aproape ca-n poveștile pe care obișnuiam să le citim cu toții în copilărie. Este destul de remarcabil. Oamenii tânjesc după acest sentiment de apartenență, identitate și sens”, spunea Regele Charles într-o serie documentară intitulată Wild Carpathia. 

Casa cumpărată de Regele Charles are 5 dormitoare cu baie privată, living, o bucătărie spațioasă și un hambar în aer liber pentru mic dejun. Moșia include camera lui Johann, Camera Săsoaicei, Camera cu nuc din șura nouă, Camera Apus și Camera Romantic Barn care este situată chiar în centrul proprietății. În interior nu există radio sau televizoare, pentru că regele a vrut să păstreze atmosfera liniștită, specifică zonei. Camerele de la Casa Albastră – Blue House sunt mobilate cu mobilier transilvănean de epocă și costă în jur de 560 de lei pe noapte. 

Ce poți vedea în Viscri 

Dacă ajungi în zonă trebuie să știi că fiecare sat de la Sighișoara la Rupea pare o bucată dintr-o carte de istorie. De departe, cel mai important obiectiv turistic este biserica evanghelică fortificată, în stilul bisericilor săsești care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Datează din secolul al VIII-lea și a fost construită din nisip și piatră de râu. Ansamblul bisericii este format din incintă fortificată cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane și turn de poartă. În curtea bisericii vei găsi un muzeu cu broderii și costume tradiționale săsești, dar și o expoziție de teracotă tradițională și modernă. 

Dacă ajungi în Viscri și ai chef de mișcare, poți opta pentru un tur ghidat cu bicicleta, o plimbare cu căruța, sau o drumeție prin pădure. Pentru gurmanzi există degustări de gemuri, vinuri și pălincă.

În sat există un eveniment care are loc o dată pe an și care celebrează moștenirea săsească. Se numește Săptămâna Haferland care se traduce prin „Țara Ovăzului” în Limba germană. Zona a primit acest nume datorită climei care asigura recolte impresionante de ovăz. 

Dacă ai norocul de a te afla în zonă în timpul acestei săptămâni de sărbătoare, poți să te plimbi cu mașina prin întreaga regiune, adică prin toate satele săsești care formează Țara Ovăzului: Crit, Viscri, Mesendorf, Cloasterf, Roades, Saschiz și Fiser.

Pentru a-ți completa itinerariul de vacanță, trebuie să știi că nu departe de Viscri se află Biserica Fortificată Bunești, Cetatea Rupea, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt. 

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora