Vânători de experienţe
Lumea este aceeaşi şi totuşi mereu în schimbare. Dorinţele şi nevoile noastre sunt din ce în ce mai diferite. Tehnologia avansează din ce în ce mai rapid. Nu mai mergem demult cu trăsuri, nu mai privim de secole bune de la ferestrele castelelor. Trăim în case construite în jurul copacilor, avem grădini pe acoperiş, servim cafeaua pe mese Star Wars, călătorim cu maşini, avioane, bărci şi trenuri care ne poartă ca vântul spre cele mai neînchipuite destinaţii. Suntem înebuniţi după natură, pe care am învăţat să o preţuim mai mult şi să o integrăm în viaţa noastră de zi cu zi, dar în acelaşi timp ea nu ne este suficientă, cum nu ne mai sunt suficiente nici cititul, vizionatul filmelor, mersul la teatru sau ascultatul muzicii. Vrem să le facem altfel, cât mai atipic, cât mai interesant, într-un anume mod care să ne trezească toate simţurile şi care să ne aşeze sub tâmple amintiri de neşters. Exemplele sunt infinite, de la servitul mesei în cele mai neînchipuite ambianţe, călătoritul cu maşini zburătoare, practicarea ping-pongului în avioane, şi până la ascultatul poeziilor pe acoperişul blocurilor sau înotatul în aceeaşi piscină cu un porc.
Când vine vorba de vacanţe, vibe-ul trebuie să fie unul cu totul special, fie că vorbim de locuri suprarealiste precum Pig Beach din Bahamas, unde poţi înota în aceaşi piscină cu porcii, fie că vorbim de zborul pe Lună cu nava spaţială Soyuz, care durează şapte zile şi costă 100 de milioane de dolari, sau de escapadele în satele româneşti unde asculţi world music interpretat de artişti urcaţi în şură (cum se întâmplă la Festivalul Mera World Music, din Mera, Cluj-Napoca). Şi aşa ajungem la tipuri de trai în care nomadismul este cheia fericirii, aşa cum este cazul unui cuplu deja celebru (Jack Morris, 26 de ani, şi Lauren Bullen, 24 de ani) care călătoreşte peste tot în lume îmbinând utilul cu plăcutul (jobul lor constănd practic în a-şi promova stilul de viaţă pe Instagram, unde câştigă mii de dolari din postări).
La fel, şezătorile urbane, organizate în oraşe mai mici sau mai mari, la care se îmbulzesc oameni de toate vârstele din dorinţa de a deprinde meşteşuguri pe cale de dispariţie dar şi din nevoia de a face şi altceva decât ceea ce fac zilnic la birou. Lecturi făcute în toiul nopţii pe acoperişuri de blocuri, cum este „21 de Nocturne. Poezie contemporană, Muzică şi Vin”, care se întâmplă de câţiva ani chiar în Bucureştiul nostru (mai exact pe terasa blocului Magheru One) şi care constă în citirea poeziilor de către tineri poeţi contemporani.
Iar când vine vorba de experienţe culinare, nu putem să nu amintim câteva dintre cele mai trăznite restaurante din lume, unde (aţi ghicit!) eperienţa mâncatului iar nu mâncarea în sine este miza. Aşa este, spre exemplu, vestitul restaurant din Taipei (Taiwan), Modern Toilet, unde se stă la masă pe un vas de toaletă, se mănâncă pe o cadă şi se serveşte din farfurii care seamănă cu vasul de WC. La fel, Fortezza Medicea din Volterra, Italia, aflat într-o închisoare de maximă securitate, unde clienţii sunt serviţi chiar de către deţinuţi, care şi prepară mâncarea şi oferă programe artistice în timpul mesei. Sau restaurantele Opaque din Los Angeles, San Diego şi San Francisco, unde se mănâncă pe întuneric, clienţii fiind introduşi într-o beznă totală doar de aromele, mirosurile şi ingredientele mâncărurilor pe care le consumă fără să aibă habar ce se află în farfuriile lor.
Carsharing-ul, un fenomen din ce în ce mai răspândit, este şi el unul din exemplele de experienţă atipică. Constând în închirierea maşinilor pe durate scurte de timp, în unele cazuri o singură oră, carsharingul are din ce în ce mai mulţi adepţi care vor să privească forfota vieţii cotidiene din interiorul altor maşini decât ale lor. ReachNow, spre exemplu, este un serviciu lansat de BMW Group în Statele Unite care oferă, pe lângă serviciul tradiţional de carsharing bazat pe principiul free-floating, şi serviciile „ride hailing” cu şofer, livrare prin valet, închirieri pe termen scurt şi lung şi carsharing între persoane (automobilele BMW şi MINI fiind perfecte pentru călătorii în oraş, escapade nocturne sau deplasări în week-end). Tot ce trebuie să facă posibilul client este să se înregistreze prin intermediul aplicaţiei ReachNow care durează mai puţin de două minute, să aibă un smartphone, permisul de conducere şi un card de debit sau credit. Odată înregistrat, persona poate utiliza imediat aplicaţia ReachNow pentru a rezerva un automobil, pe care îl preia şi-l conduce.
Apoi, starea incredibilă pe care ţi-o feră obiectele cu forme extravagante. Tot felul de biciclete, dintre cele mai ciudate, cum este Cube Urban Street, un tip de bicicletă pliabilă, creată din trei piese, care înlătură ideea de şa susţinută de bare metalice dar şi de cadrul din partea de sus astfel încât roata din spate pare pur şi simplu suspendată în aer. Ambarcaţiuni-săli de gimnastică precum Paris Navigating Gym, condusă de energia produsă în timpul exerciţiilor fizice pe care le fac cei din interiorul ei. Maşini de curăţat cărţi cum este Depulvera, construită de italienii de la Oracle şi care este folosită de Boston Public Library. Valiza Modobag, ce poate fi condusă asemenea unei motociclete, pe o distanţă de 8 kilometri la o viteză maximă de 10 kilometri/oră datorită acumulatorului cu care este prevăzută. Toate acestea sunt invenţii care răspund unui stil de viaţă mereu în schimbare, nevoii de diversificare, de inedit.
Să nu mai vorbim de conceptele Apple precum boxa inteligentă HomePod, care poate face recomandări muzicale pornind de la melodiile ascultate recent, poate crea liste cu melodii preferate, poate oferi răspunsuri la întrebări specifice de genul: “Cine este chitaristul din această piesă?”. Sau tehnologia realităţii virtuale care, prin intermediul unor aplicaţii şi gadgeturi, îţi dă posibilitatea de a trăi exeperienţe inimaginabile în care tu devii parte din povestea unui film, videoclip sau joc video.
Suntem, aşadar, vânători de experienţe. Neobosiţi în căutarea unor locuri şi întâmplări spectaculoase care să ne ofere senzaţii de neuitat. Sunt experienţe care ne pot duce, fără doar şi poate, în piscine cu porci, în şura vecinului de la ţară, şi chiar pe Lună. Dar oare ne arată ele şi drumul către noi înşine?