Verdict Dana Budeanu: „Prostul gust este sinonim cu proasta creştere” este o frază care reflectă stilul inconfundabil al criticului de modă. Dana Budeanu este cunoscută pentru comentariile sale tăioase, dar bine argumentate, despre greșelile vestimentare ale vedetelor din România, dar și pentru controversele care au înconjurat activitatea și declarațiile sale.
Pe lângă faptul că a creat conceptul de analiză de stil în presa românească, Dana Budeanu a atras atenția și prin opiniile ei despre modă, eleganță și bun gust. De-a lungul anilor, a oferit sfaturi vestimentare bine fundamentate, cum ar fi: „haina îl face pe om”, insistând pe importanța primei impresii. În același timp, ea subliniază că stilul și comportamentul merg mână în mână. De exemplu, o persoană poate purta haine extravagante și totuși să fie elegantă dacă comportamentul este ireproșabil.
Cu toate acestea, viața Danei Budeanu nu a fost lipsită de controverse. Declarațiile sale directe și ironice au generat dezbateri în mediul public, dar au contribuit și la consolidarea reputației ei de arbitru absolut al bunului gust. Pe pagina sa de Facebook, Dana analizează greșelile vestimentare și comportamentale ale românilor, denunțând combinațiile nefericite și obiceiurile considerate de prost gust, precum purtarea șlapilor la evenimente formale sau despărțirea de sacou la petreceri.
În ceea ce privește sfaturile de modă, verdict Dana Budeanu recomandă simplitatea și eleganța în orice situație: o ținută casual ideală poate fi alcătuită din blugi, tricou simplu și un blazer, iar la evenimente de seară, nu trebuie să lipsească poșeta de mici dimensiuni.
Articol modificat pe 23 octombrie 2024
Dana Budeanu a creat conceptul de analiză a stilului în presa românească. Cu toţii ne amintim secţiunea creată de ea în CIAO! în urmă cu mulţi ani, în care cine ateriza era fie zeu al săptămânii, fie blamatul ei. Partea frumoasă cu Dana era ca avea argumente solide pentru bilele negre sau albe pe care le dădea şi rolul ei a fost unul extrem de constructiv, vedetele/personalităţile intrate sub lupa Danei şi-au construit sau menţinut un stil vestimentar care a contribuit în cele din urmă la creşterea generală a bunului gust în materie de ţinute în .Ro.
Dana a urmat o facultate cu specific econimic la Londra. Ar fi nedrept să spunem că nu a practicat ce a învăţat, pentru că specializarea ei o aplică în fashion-business-ul propriu. Însă recunoaşte că a făcut această facultate de dragul tatălui său, ea ar fi preferat o direcţie umanistă (arte plastice, mai exact).
Dana Budeanu are două fetiţe care de curând au împlinit 13 ani, pe care le creşte sub egida calmului şi armoniei, nu a ţipat niciodată la ele (ştiu, pare imposibil, însă …). Iubeste Londra, să citească, tortul de bezea, pantofii cu toc.
Este un arbitru absolut al stilului. Pe pagina ei de facebook (publică, nu se fereşte de nimeni) Dana Budeanu comentează la rece, cu umor uneori negru, greşelile generale ori grave în materie de stil sau bună creştere. Este un fin observator al tiparelor din această zonă, iar ambasadorii greşelilor au căpătat de ceva vreme titulatura de „ameţite”. Probabil este cel mai ironic om pe care l-am cunoscut, însă hazul pe care îl face este complet lipsit de răutate, pentru că este limpede că se simte extrem de bine si sigură “in her shoes”.
Verdict Dana Budeanu: „Prostul gust este sinonim cu proasta creştere”
Ce înseamnă bun gust şi ce înseamnă prost gust în materie de stil vestimentar?
Dana Budeanu: Cred că atunci când vorbim despre bun gust din punct de vedere vestimentar, ne referim de fapt la stil, iar stilul înseamnă informaţia acumulată vizual, social şi comportamental, de când te naşti şi până te defineşti complet la maturitate. Este un proces extrem de complex, ce ţine enorm, de fapt aproape total, de educaţie. Prostul gust este sinonim astfel cu proasta creştere. Cu stilul nu te naşti, precum nici cu educaţia.
Este o întrebare complexă ce necesită un răspuns foarte elaborat, care ar trebui să treacă realmente prin tot ceea ce înseamnă rafinamentul şi bunul gust în vestimentaţie. Aici ne putem opri la fiecare informaţie şi cum aceasta este asimilată. Construcţia aceasta în care personalitatea cuiva şi informaţia stilistică se întrepătrund perfect înseamnă de fapt bun gust.
Dar în general?
Generalul este din păcate normalul pentru că societatea şi deci generalul este definită de anumiţi parametri de funcţionare valabili pentru cei ce o formează. Astfel şi prostul gust este general valabil.
Ca să punctez sumar, majoritatea bărbaţilor de exemplu se dezbracă de sacou la eveninentele la care participă, lucru inadmisibil ca atitudine şi gest. Există femei care se descalţă de pantofii cu toc de asemenea şi se schimbă în şlapi sau tenişi, la aceleaşi evenimente. Prostul gust consider că ţine foarte mult de felul în care ne comportăm, nu de cel în care ne îmbrăcăm. Stilul vestimentar poate fi unul extrem de extravagant şi persoana în cauză să aibă un comportament ireprosabil, nu au legătură.
Cum arată o femeie elegantă?
Eleganţa ţine cu siguranţă de fineţe şi atunci tot ceea ce este estravagant, tărcat, încărcat etc, nu este elegant. Elegant înseamnă fin, iar tot ceea ce este fin este franţuzesc:). Am răspuns.
Care sunt cel mai des întâlnite greşeli vestimentare la românce?
Dana Budeanu: Pfff. Nu am timp să le înşir, pur şi simplu. Enumăr câteva: nenorocirea aia de combinaţie fustă fără formă, aşa până la jumătatea genunchiului, dres şi cizme până la genunchi (mor); ochelarii purtaţi pe cap s ţină părul, femeile care se ţin de breteaua de la geantă ca-n metrou când merg, cleştele ăla de plastic de prins părul, cizmele Ugg purtate cu dres…nu ştiu, le-am enumerat pe acestea pe care le văd cel mai des pe stradă. Dacă intrăm real în subiect, trebuie un interviu dedicat greşelilor în abordările vestimentare, pe categorii.
Cum ai descrie ţinuta ideală casual?
Jeans, tricou simplu, un blazer sau trench şi sandale (pentru mine) sau stiletto.
Ce nu trebuie să lipsească de la o ţinută de seară?
Poşeta de seară, niciodată nu ieşiţi seara cu paporniţa pe care o purtaţi ziua.
Cea mai supărătoare greşeală de makeup? Dar de hairstyling?
Dana Budeanu: Trăim nişte ani de coşmar în ceea ce priveşte makeup ul. Nu ştiu dacă are legătură cu obsesia aceasta numită Instagram şi cu toate filtrele acestea imbecile, însă lipitorile acelea de sprâncene tatuate şi vopsite şi lacuite cu smoală, genele puse care pur şi simplu arată ca nişte prelate peste ochi, conturul pe care aproape nimeni nu ştie să şi-l facă şi toate cele ce-l practică arată ca nişte clovni etc.
Când vine vorba de păr şi aspectul acestuia, poate părea pe lângă subiect, nu mă interesează, pentru că cea mai supărătoare greşeală este părul murdar. Suntem o naţie cu foarte multe femei cu părul nespălat.
O vedetă care se îmbracă fără greşeală absolut tot timpul?
Niciuna.
Dar care este persoana publică („vedeta”) care face cele mai grave greşeli vestimentare? (!)
Azi, Adelina Pestriţu, dar nu le face ea, ci toţi stiliştii care se perindă prin imaginea ei..ca să mă exprim aşa.
Eşti de acord că „haina îl face pe om”? Haina sau atitudinea?
Dana Budeanu: Sunt foarte de acord. Prima impresie este cea vizuală, oricât de ipocriţi suntem dacă nu recunoaştem şi sunt majoritatea. Bineînţeles că priveşti un om, iar aspectul acestuia fizic, deci implicit vestimentar, îţi crează o primă impresie. Aia e prima. După se pot schimba multe.
Atitudinea este totul. Hainele stau ca pe gard pe orice persoană fără atitudine, oricine ar fi persoana respectivă, fie aceasta şi celebră. Atitudinea este tot ceea ce emanăm şi deci întipărim în minţile celor ce ne observă.
Verdict Dana Budeanu: „Hainele stau ca pe gard pe orice persoană fără atitudine”
În politică, (în cazul doamnelor) cu fard vizibil sau natural? Cu toc sau fără? Câte inele pe mână? Păr strâns sau liber?
Politica este mediul în care personalităţi colorate reprezentând felurite nuanţe politice, trebuie, precum la armată, să se înregimenteze în ceea ce numim vestimentaţie sobră. Aşadar, makeup natural, întotdeauna cu toc, fie acesta şi mic (o femeie trebuie să meargă pe tocuri), bijuterii puţine, părul strâns doar atunci când acesta este foarte lung şi deci purtat liber devine dezordonat. Adică, în politică e plictiseală din punct de vedere tot.
Un domn trebuie să strângă sau să sărute mâna unei doamne?
O sărută doar dacă doamna întinde mâna către bărbat, altfel nu!
Unghii colorate sau ojă naturală? Lungi sau scurte?
Dana Budeanu: Eu nu port ojă, dar nu sunt împotrivă! Contează ca manichiura şi pedichiura să fie impecabile şi îngrijite atât vara cât şi iarna. Lungimea exagerată a unghiilor este ca orice lucru exagerat, atât.
Câte parfumuri în „garderoba” unei doamne? Unde aplicăm parfurmul?
Unul singur! Cine nu şi-a găsit parfumul..să-l caute mai repede! Mirosul este atât de important, cum nu realizaţi. Toate amintirile au miros, nu puteţi fi 7 mirosuri, că înseamnă că nu sunteţi niciunul.
Parfumul se aplică uşor în spatele urechilor şi apoi (nu ştiu dacă trebuie obligatoriu) îl pulverizaţi şi treceţi prin acesta.
Ca stil vestimentar, Londra sau Paris?
Paris, cu toate că oraşul meu de suflet este Londra.
Care esti atitudinea potrivită atunci când ne întâlnim cunoscuţii în restaurant în drum spre masa rezervată?
Dana Budeanu: Ştii postarea:))). Niciodată, dar niciodată nu ne oprim pe la mese să salutăm şi pupăm şi vorbim cu diverşi cunoscuţi. Este proastă creştere crasă. Salutăm discret din cap sau schiţăm un zâmbet atunci când întâlnim privirea cuiva cunoscut. Este firesc, dar atât!
Pro or against PDA? (public display of affection)
Pro.
Verdict Dana Budeanu: „Mi-ar plăcea să văd o întoarcere la vremurile unde blugii nu se purtau oricând”
Cu hosiery sau fara la rochia de seara?
Dana Budeanu: Depinde de rochie bineînţeles şi de material şi de croi. Depinde de prea multe, însă, aceştia sunt foarte sexy, serile sunt sexy ca stare în general, deci da, mi-ar plăcea să văd o întoarcere la vremurile unde blugii nu se purtau oricând, am mai spus-o.
Tricou mulat sau larg?
Între :)))
Interviu realizat pe 2 martie 2018