Viaţa actriţei Ileana Stana Ionescu și povestea unui talent remarcabil, scrisă cu cerneala suferințelor
Pentru Ileana Stana-Ionescu, viaţa a fost „un lung şir de întâmplări”, așa cum îi plăcea să spună. Şi-a dorit să devină jurnalist, dar descendenţa „nesănătoasă” a împiedicat-o. „Tatăl meu fusese ofiţer în armata lui Antonescu”, spunea actrița.
Într-un interviu pentru „Adevărul” acordat în 2011, Ileana Stana-Ionescu mărturisea că „numai întâmplarea a făcut să ajungă actriţă, deşi nu avea nicio pregătire în domeniu”
Și-a dorit să devină jurnalist, deoarece îi plăcea să scrie, însă ca să poţi face Facultatea de Jurnalism, „trebuia să ai un dosar pur, ceea ce nu era cazul meu”.
Citește și: Viața actriței Eugenia Șerban: de la telenovele, la de două ori învingătoare a cancerului
„Nu mai ştiu exact ce m-a incitat la această profesie. Îmi plăcea să scriu, iar pe-atunci eram convinsă că pot face această meserie. Dar destinul şi-a spus din nou cuvântul. Pe vremea aceea, ca să poţi face Facultatea de Jurnalism, trebuia să ai un dosar pur, ceea ce nu era cazul meu. Aveam o descendenţă <nesănătoasă>: sunt pe jumătate italiancă, iar tatăl meu fusese ofiţer în armata lui Antonescu. Aşa că a trebuit să renunţ la această facultate”, a dezvăluit la acea dată actrița.
Nici copilăria actriței nu a fost prea fericită, deoarece și-a pierdut tatăl, la doar șase ani
„A murit pe front. Mama s-a chinuit pe vremurile acelea grele, cu bani puţini. Dar m-a crescut în aşa fel încât n-am simţit toate neajunsurile şi criza de după război”, spunea actrița.
Citește și: De la „Dumnezeul de a doua zi”, la „Las Fierbinți”. Cum arată viața actriței Mirela Oprișor: „n-am avut numai noroc. Au fost ani de muncă, de chin, de frustrare”
Bunicul din partea mamei era italian. Au crescut în aceeaşi casă, dar în ’48, când s-a făcut repatrierea, a plecat în Italia.
Ileana Stana- Ionescu s-a născut pe 14 septembrie 1936, la Brad (judeţul Hunedoara)
A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București.
Sute de roluri remarcabile
A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière.
Citește și: Viata actriței Mariana Mihuț prin ochii lui Victor Rebengiuc: „Se pare că ne-am plăcut reciproc, pentru că ne-am căsătorit şi, iată, suntem împreună de 51 de ani”
În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).
Sursa foto: Facebook