Viața de „youtuber” povestită de Laura Mușuroaea, sau cum ajunge generația de azi să câștige bani din vlogging. - LIFE.ro
Sari la conținut

Laura Mușuroaea este unul dintre primii vloggeri de beauty din România. În clasa a 12-a când a început să se machieze și când a vrut să afle cum se face asta, a descoperit comunitatea vloggerilor de beauty din UK și, fără să stea prea mult pe gânduri a încercat și ea să facă același lucru. Și i-a ieșit. Sunt nouă ani de atunci.

Acum Laura are 28 de ani, este mama unui băiețel de numai cinci luni și de curând s-a întors din vacanță, din Iordania, despre care spune că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe.

Dacă o întrebi ce meserie are spune că „youtuber” deși, când era mică visa să se facă vânzătoare de ouă în piață.

Processed with VSCO with g7 preset

Laura Mușuroaea are aproape 130 de mii de abonați pe Youtube și se vede ieșind la pensie cu această carieră.

Iubitul ei, adică tatăl copilului, e finanțist și când s-au cunoscut spunea că el nu se uită pe Youtube. Acum însă este extrem de interesat de acest domeniu și este primul care se uită la descrierea unui gadget nou.

Anul trecut, de ziua ei, Laura a cerut donații din partea prietenilor pentru a găti mâncarea pe o zi la un azil de bătrâni și asta vrea să facă mereu de aici înainte, la fiecare aniversare.

Tu cu ce te jucai când erai mică?

Cu păpuși Barbie și Cindy. Păpușile Barbie erau foarte scumpe, așa că aveam mai mult Cindy și copii după Barbie. Prima păpușă Barbie mi-am cumpărat-o din Germania că nu prea se găseau.

Apoi mă jucam cu tot felul de forme și cratițe vechi de-ale bunicii, făceam prăjituri din noroi, plantam tot felul de chestii în grădină…

Și ce ziceai că vrei să te faci când vei fi mare?

Am vrut mai multe, am trecut prin diferite etape.

Dar țin minte foarte bine că mergeam cu tata la piață și cumpăram mereu ouă de la aceeași femeie, iar eu eram fascinată cum lua ea ouă și le punea în pungă. Am cules apoi foarte multe castane și, în fața oglinzii, cu un lighean plin de castane, cu un cântar și cu niște pungi, mă jucam de-a vânzătoarea de ouă.

Așa că am vrut să mă fac vânzătoare de ouă în piață, am vrut să mă fac bucătăreasă, cântăreață și avocat.

Te gândeai tu că o să te faci vloggeriță?

Nuuu! Sub nici o formă. Nici măcar când m-am apucat nu mă gândeam că o să mă fac asta.

Processed with VSCO with 7 preset

Dar ce e meseria asta? Poți să ieși la pensie cu ea?

Dacă strângi bani și îți faci pensie privată, da. Chiar mă imaginez având 60 de ani și încă vlog-uind.

Adică vrei să ieși la pensie?

Da, din vlogging și producție video.

Cumva îmi imaginez că generația care s-a obișnuit cu mine și mă urmărește va urmări și pe mai departe deoarece conținutul crește odată cu mine și va fi de interes comun, plus că vin generațiile din urmă care vor aprecia o băbuță care face vlogging.

Processed with VSCO with a6 preset

Erai o fetiță cochetă când erai mică?

Nu. Eram super băiețoasă, cu blugi și tricou, nici vorbă de rochițe. Mama se chinuia să mă îmbrace așa și mereu ajungeam acasă cu ciorapii rupți, rochițele murdare și răni la picioare.

Și cum te-ai apucat?

Eu am făcut pictură și îmi place tot ce înseamnă artă vizuală. Din chestia asta, prin liceu, am început să mă văd altfel și am început și eu să mă mai aranjez, să devin mai cochetă. Așa am descoperit comunitatea de beauty de pe Youtube, din afară. Mi s-a părut foarte tare, mi s-a părut super interesant că puteai să vorbești cu alți oameni, să dai informații și să comentezi.

Începuse să-mi placă toată partea de beauty și prin prisma picturii pentru că puteai să combini nuanțe și culori – la început am crezut că vreau să fiu make-up artist- dar și prin prisma faptului că începeam să văd mirajul de a fi femeie.

Ai fost prima vloggeriță de beauty, nu?

Nu vreau să zic prima, poate au mai fost fete care au făcut, nu știu, dar cu certitudine printre primele.

Asta acum 10 ani?

Nouă ani. În 2010.

Processed with VSCO with c8 preset

Care a fost primul tău vlog, primul tău video?

Primul, primul pe care l-am filmat a fost: „Beneficiile uleiului de măsline”, dar nu l-am postat pentru că mi s-a părut horror.

Primul oficial postat pe Youtube a fost: „Fonduri de ten pentru ten acneic”.

Dar tu de unde știai lucrurile astea?

Aflasem de la celelalte fete și începusem să mă informez, să citesc foarte mult, mă duceam în magazine și mă uitam la produse…

Și cum ai filmat?

Cu webcam-ul de la laptop. La biroul mamei mele, iar cel mai tare este că acum, în aceeași casă, la același birou este biroul și studioul meu. L-am renovat de atunci și l-am făcut doar pentru mine.

Și vorbeai?

Da, am început vorbind. De fapt doar de câteva ori când testam diferite moduri de editate video am pus voice over și mi-am dat seama că e puțin cam impersonal, așa că am revenit.

Când a fost primul feedback?

Păi după ce am postat vedeam cum crește numărul de vizualizări. Vedeam 15, 20 de view-uri, apoi 40 de view-uri și mă gândeam: „Doamne, s-au uitat 40 de oameni la mine!”.

Și primul comentariu?

Destul de repede, cred că la vreo săptămână. Oamenii au răspuns la primul clip cu: „mai vrem, când mai postezi?”.

Tu erai în liceu atunci?

Da, în clasa a 12-a.

Vai, la ce îți stătea ție mintea, în loc să înveți pentru BAC… 🙂

Eu am fost tot timpul genul care prindea repede ce se preda în clasă. Nu am fost tocilară, dar preferam să rețin din clasă, decât să mai pierd timpul acasă.

Următorul video?

Cred că după vreo două săptămâni, apoi am făcut pauză de o lună pentru că, probabil era perioada tezelor. La început postam total aleatoriu.

Și acum cum postezi?

Acum, cu cel mic e mai….

Până să se nască el?

Postam cam de 3 ori pe săptămână. Dar și acum reușesc măcar o dată sau de două ori pe săptămână. Încerc să revin.

Processed with VSCO with 4 preset

Pentru că sunt cu multe generații înaintea ta, poți să-mi faci o definiție a vloggului?

Să facem teoria vlog-ului atunci! Pe Youtube, toate se numesc video-uri. Vlog-urile, în general sunt materiale video în care omul stă în fața camerei, povestește diverse lucruri, dar nu au neapărat o tematică. Există tutorialele, vlogul care este mai mult despre pălăvrăgeală daily life și mai poți să ai clipurile de mood sau de travel, acelea creative, mai de atmosferă, editate pe un fundal de muzică. Cam în aceste categorii se înscriu video-urile de pe Youtube.

Acum, noi avem în România mulți vloggeri care sunt cumva vloggeri de entertainment. Și atunci, toate clipurile lor sunt vlogguri.

Eu, spre exemplu, am tutoriale, vlogguri săptămânale – mă filmez toată săptămâna și postez un clip cu tot ce s-a întâmplat în săptămâna respectivă, am videou-rile de travel cu diverse locații, am și clipuri cu subiecte mai serioase pe care eu le denumesc „Story Time”.

Dă-mi un exemplu, te rog!

Unul dintre ele a fost despre experiența mea în școală. Am făcut un clip în care am povestit prin ce am trecut eu în școală.

Pentru mămici nu faci nimic?

Ba da. Am povestit ce am simțit în sarcină, experiența mea, sfaturile mele, am povestit inclusiv că e ok să te simți nașpa în sarcină.

Cum a fost prima zi cu copilul acasă?

A fost așa ca ruptă dintr-un film, din vacanță, cu tot felul de sentimente. Nu înțelegeam unde lăsăm copilul, cum îl culcăm, ne-a fost frică, ne-am panicat. A doua zi am fost cu el în wrap la plimbare și mă gândeam că dacă se trezește să pot fugi repede acasă, să nu fiu la o distanță mai mare de 5 minute de casă. După o săptămână puteam să plecăm cu el pe munte, nu mai aveam nici o problemă.

Într-adevăr, prima săptămână a fost grea, dar apoi am intrat în starea zen.

Ești în stare să dai sfaturi pentru mămici?

În măsura experienței mele. Nu mă consider vreo expertă, dar așa cum și eu am învățat din experiențele altor mămici, tot așa pot afla și alte mămici de la mine. E o chestie normală și naturală: întrebi alte femei cu experiență anumite lucruri, și ce rezonează cu tine și cu principiile tale iei și aplici.

Tutoriale faci?

Sunt mai mult vlog-uri și vorbesc despre diferite experiențe: am vorbit despre cum am călătorit cu nou-născutul, despre ce scutece folosim și cum am ajuns la decizia folosirii unui anumit scutec, etc.

Tu de unde te inspiri?

Tipa care m-a determinat să mă apuc de Youtube, este o britanică ce a născut cu două săptămâni înaintea mea al patrulea copil al ei. Și o urmăresc constant. E cu două săptămâni înainte, perfect, exact de ce am nevoie. Mă inspir foarte mult de la ea, îmi place super mult. O perioadă când eram mamă de 3 copii simțeam că nu mă mai identific cu ea pentru că nu mai era de actualitate. Acum, i-am luat tot conținutul la mână și îl devorez.

Așa îmi dau seama că probabil așa o să se întâmple și cu persoanele care acum nu au copii și mă urmăresc. Peste câțiva ani vor face un copil și vor reveni la conținutul meu.

Trăiești din asta, nu?

Da. Adiacent, mai fac producție video.

Și bani de la stat iei pentru creșterea copilului?

Nu, nu am cum. Am firmă și lucrez.

Ce meserie crezi că o să aibă copilul tău?

Sincer, nu știu și nici nu vreau să-mi fac vreo așteptare. Îmi doresc să facă fix ce vrea mai ales că și pentru mine a fost destul de greu să fac fix ce vreau. Când am zis „youtuber” toată lumea se uita la mine: ”Poftim?”.

Care e exact meseria ta?

Aș zice creator de conținut și producător video.

Cât costă echipamentele?

Ajung și la mii de euro în timp. Nu e doar camera, ai lumini, ai stative, ai fundaluri, trepiedul

și multe altele.

Cred că următorul pas este să creez conținut pe tehnologie pentru că sunt extrem de pasionată de acest domeniu.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora