Iași este este municipiul de reședință al județului cu același nume, unul dintre cele mai mari orașe din țară și al treilea cel mai mare centru universitar din România. Prin așezarea sa, Iașul oferă o imagine unică, datorită faptului că se întinde pe șapte coline, după cum urmează: Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu. Aici s-au format și au trăit personalități precum Miron Costin, Grigore Ureche, Al. Ioan Cuza, Gheorghe Asachi, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu și mulți alții. Iată ce trebuie să știi despre municipiul Iași, în calitate de român sau chiar de turist în țara ta!
Armin van Buuren vine la Iași
Celebrul DJ Armin van Buuren va urca pe scena festivităţii de închidere a finalelor Campionatului Mondial de Esports, alături de Tujamo, Tom Odell, B.U.G. Mafia, Lost Frenquencies, Delia şi mulţi alţi artişti renumiţi. Evenimentul va avea loc pe esplanda Palatului Culturii din Iași. Armin van Buuren, un nume important pe scena muzicii electronice, atât ca DJ, cât și ca producător, va urca pe scena Digital Throne vineri, 1 septembrie. „Iaşi devine capitala mondială a sporturilor electronice, dar şi un pol de atracţie european pe partea de festivaluri. Pe lângă sutele de jucători profesionişti care vin în oraşul nostru, avem mii de turişti interesaţi de acest fenomen mondial de esports, precum şi de concertele de muzică şi evenimentele conexe organizate la sfârşit de august. Pe lângă câştigul de imagine pentru oraşul nostru, se deschid şi noi oportunităţi de business în turism, horeca, IT şi multe alte domenii, prin care revitalizăm economia locală.”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
Orașul celor șapte coline
Municipiul Iași este cunoscut și sub numele de orașul celor 7 coline, pentru că se întinde pe 7 dealuri: Dealul Cetățuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Sogari, Dealul Bucium și Dealul Repedea. Pe fiecare dintre acestea se afla cel puțin un monument sau un edificiu religios care le poartă numele. Dealul Breazu: Biserica Nașterea Maicii Domnului (1994); Dealul Bucium: Mănăstirea Bucium (1853); Dealul Cetățuia: Mănăstirea Hlincea (1587), Mănăstirea Cetățuia (1668); Dealul Copou: Mănăstirea Podgoria Copou (1638), Parcul Copou (1833), Grădina Botanică din Iași (1856), Parcul Expoziției (1923) și multe clădiri monumentale; Dealul Galata: Mănăstirea Galata (1582), Băile Nicolina (1950); Dealul Repedea: Rezervația Repedea (1955); Dealul Șorogari: Sit arheologic (Ivănești).
Iași – Muzeu Național
Orasul Iași este, fără doar și poate, un veritabil muzeu național. Se spune că aici fiecare piatră vorbește despre trecut, iar asta datorită numărului mare de mănăstiri, muzee și case memoriale. Iașul a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite în perioada 1859 și 1862 și capitala Regatului României între anii 1916-1918. „Sunt români care nu au fost niciodată în Iași, deși n-ar trebui sa fie nici unul, pentru că cine nu a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celei mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul nostru trecut care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oricare altundeva … […] În conștiința națională ar fi o lipsă dacă el nu ar fi văzut orașul care a fost si-și spune astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei”., spunea Nicolae Iorga.
Viața în Iași: Singurul român care a primit premiul Nobel s-a născut la Iași
Iașul poate fi considerat o pepinieră de personalități care au intrat în istorie. Între acestea amintim: Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Dosoftei, Grigore Ureche, Ion Neculce, Dimitrie Cantemir, Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta. Lista continuă cu Mihail Sadoveanu, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Nicolae Iorga, Otilia Cazimir, Costache Negruzzi, Emil Racovită și mulți alții. În Iași s-a născut singurul român care a primit premiul Nobel. Este vorba despre George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași, România – d. 7 octombrie 2008 , Del Mar, California, SUA) care a fost un biolog, medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.
Al treilea centru universitar din România
Iașul este al treilea centru universitar din România, după București și Cluj-Napoca, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania. Aici a fost înființată prima universitate românească și anume Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Mii de studenți din țară și din afara granițelor au găsit în Iași o a doua casă și fac să pară că acest oraș nu doarme niciodată, menținându-i spiritul activ. Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți la universităţile ieşene. Peste 3.000 de tineri din 84 de ţări studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi.
Cele mai cunoscute festivaluri din Iași
Iubitorii de teatru, muzică și film au ce să facă în Iași. Aici sunt organizate în fiecare an: Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Festivalul Serile Filmului Românesc, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, Hangariada, Rocanotherworld, Festivalul Internațional al Educației și nu numai. În această perioadă, la Iași se desfășoară Campionatul Mondial de eSports ce are deschiderea pe 25 august și care se va încheia cu un festival în perioada 1-3 septembrie. Evenimentul momentului în capitala Moldovei este organizat sub egida Digital Throne și reunește jucători din peste 120 de țări.
Viața în Iași, orașul celor 100 de biserici. Pelerinaj la Sfânta Cuvioasa Parascheva
O altă denumire a Iașului, pe lângă Orașul celor șapte coline este Orașul celor 100 de biserici. Aici se află Catedrala Mitropolitană, Catedrala Romano-Catolică, Mănăstirea Golia, Biserica Bărboi, Biserica Barnovschi, Sinagoga Mare, dar și mănăstirile din apropierea Iașului: Dobrovăț, Bârnova și Hadâmbu. În fiecare an, în Capitala Moldovei se desfășoară pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se află în Catedrala Mitropolitană începând din anul 1889. Anterior, moaștele Cuvioasei au fost aduse la Iași de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. În fiecare an, la data de 14 octombrie, de ziua sa, sute de mii de credincioși se adună la Iași pentru a o cinsti pe Sfânta căreia îi sunt atribuite minuni și vindecări spectaculoase.
Obiective turistice în Iași
Dacă vii în Iași, ai cu siguranță ce să vizitezi. Iată o listă cu cele mai importante obiective turistice din Capitala Moldovei: Teatrul Național, Palatul Culturii, Casa Memorială Vasile Pogor, Grădina Botanică Anastasie Fătu, Catedrala Mitropolitană, Muzeul de Istorie Naturală, Palatul Roznovanu, Palatul Braunstein, Muzeul Unirii, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii, Sala Pașilor Pierduți. Tot în Iași vei găsi Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu, Stejarul Generalului Berthelot, Pădurea și Lacul Ciric, Releu Bucium, Dealul Repedea (de unde se vede silueta Masivului Ceahlău), Râpa Galbenă, Casa Dosoftei, Casa Universitarilor și lista continuă cu multe alte obiective de interes turistic.
Pentru a descoperi toate secretele orașului, ești invitat să o iei la pas pe străzile încărcate de istorie și farmec. Începe plimbarea pe Strada Lăpușneanu, continuă cu Bulevardul Ștefan cel Mare ori strada Cuza Vodă și vei ajunge să guști un pic din farmecul Capitalei Moldovei.
Sursa foto: La Iasi