Viața în Norvegia: mit sau adevăr – e cea mai scumpă țară din lume?
Este cunoscută drept una dintre cele mai scumpe țări din lume când vine vorba de vacanțe în străinătate, dar cât costă viața în Norvegia în calitate de locuitor? În clasamentele de specialitate, Norvegia ocupă un loc fruntaș în topul celor mai scumpe țări din Europa, alături de Elveția și Islanda. Dar norvegienii sunt mai bine plătiți comparativ cu alte țări europene, deci, pentru ei, prețurile care nouă ni se par exorbitante nu sunt chiar atât de “înfricoșătoare”. În ceea ce privește salariile, marja dintre cele mai mici și cele mai mari nu este chiar atât de mare, Norvegia promovând un sistem social care se bazează pe egalitate. Nu este neapărat un avantaj să ai salariu foarte mare, pentru că plătești niște taxe pe măsură. Și, da, au poate cea mai scumpă bere din lume!
Viața în Norvegia este scumpă mai ales în Oslo, plasat pe locul 47 în topul celor mai scumpe orașe din lume. Expatii care s-au stabilit în Norvegia spun că le-a luat câteva luni bune pentru a trece peste “șocul” prețurilor din această țară. Și vorbim aici despre oameni veniți din Vest, obișnuiți cu ceea ce noi numim “prețuri mari”. Unii nu trec niciodată peste asta și când se întorc din vacanțele petrecute în țara natală vin cu portbagajele pline de alimente sau alte lucruri de care mai au nevoie, cumpărate mult mai ieftin de “acasă”. Se spune că norvegienii înșiși prefera uneori să își facă cumpărăturile în Suedia, mai ales când e vorba de carne și alcool.
Viața în Norvegia: cât costă alimentele
Pentru expați, lipsa varietății din suparmarketuri este o problemă, la fel ca și prețurile uriașe. Unii expați mai întreprinzători au înființat magazine cu bunuri din țările natale, astfel că în marile orașe norvegiene poți găsi produse din alte zone ale Europei, la prețuri mai mici. Fructele și legumele sunt considerabil mai ieftine la aceste magazine.
Sunt foarte puține lucruri considerate “ieftine” în Norvegia, comparativ cu alte țări europene. Peștele proaspăt, mai ales somonul, și creveții sunt printre acestea. Majoritatea produselor provin din import, așa că li se adaugă un TVA de 15 %. Acesta este unul dintre motivele pentru care norvegienii fac “excursii pentru cumpărături” în țara vecină. Aceste “excursii” sunt atât de obișnuite, încât în Suedia câteva centre comerciale s-au construit lângă granițe pentru a le ușura viața norvegienilor.
Ca idee, un carton de 12 ouă costa 3.80 euro, un litru de lapte 1.80 euro, un kg de banane 2.37. Dacă vrei să vezi cât costă și alte alimente în Norvegia, intră pe numbeo.com.
Să mănânci la restaurant este foarte scump: de exemplu, o masă pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare, într-un restaurant de nivel mediu costă în jur de 100 de euro. Pentru o bere la jumătate de litru plătești între 7 și 9 euro la restaurant. Pentru o bere artizanală poți plăti chiar și 13 euro pentru un pahar de 0.4 l. În supermarket o bere costă între 2.5 – 3.5 euro.
Viața în Norvegia: cât costă transportul
Transportul public este cea mai bună opțiune în Norvegia, în condițiile în care este extrem de scump să mergi cu mașina personală. Un abonament pe o lună costă în majoritatea orașelor în jur de 75-80 de euro.
Cursele de avion din Norvegia către alte destinații europene sunt la prețuri destul de avantajoase, așa că norvegienii profită de acest lucru mai ales în lunile de iarnă pentru a merge în destinații mai însorite. Norvegienii folosesc avionul și pentru deplasări între principalele orașe ale țării.
Tariful de pornire la taxi este de 9 euro, iar kilomentrul de 1.4 euro.
Să ai mașină personală este un lux, pentru că totul este scump: de la prețul de achiziție al mașinii până la taxele anuale, costul parcării și benzină.
Viața în Norvegia: cât costă locuințele și chiria
Chiria și prețul locuințelor sunt mai mari în orașele principale, și în special în Oslo și Stavanger. O scutire de taxe este oferită persoanelor sub 35 de ani care vor să își cumpere o casă, însă există și alte avantaje financiare, așa că mulți norvegieni preferă să fie proprietari până în 30 de ani. Prețul pe metrul pătrat este de 5600 de euro pentru un apartament în centrul orașului și 3900 de euro într-o zonă mai mărginașă.
Chiria pe o singură cameră într-o casă la comun costa 300 de euro. Pentru un apartament cu două camere plătești între 750 și 1200 de euro pe lună, iar pentru un apartament mare, de familie, sau o casă oricât între 1250 și 2000 de euro.
Viață în Norvegia: sistemul de sănătate
În Norvegia, consultațiile și rețetele se plătesc, însă într-o limită anuală de 220 de euro. Dacă o depășești, apoi acestea devin gratuite.
Vezi și: Viața în Australia: cât costa să trăiești în țara kangurilor și a ursuleților koala