Viața în orașul vechi Kyoto: tradiții japoneze și splendoare istorică - LIFE.ro
Sari la conținut

Kyoto este primul lucru pe care și-l imaginează mulți călători atunci când se gândesc la Japonia, dar pe lângă faptul că este inima spirituală și sufletul cultural al țării, pentru ce este cunoscută? Cele mai importante atracții ale capitalei antice includ temple și altare ale Patrimoniului Mondial UNESCO, grădini istorice, magazine și restaurante vechi de generații și străzi pitorești.

După ce a servit drept capitală a Japoniei peste o mie de ani, numele „Kyoto” (scris ca 京都 în kanji japoneză) se traduce literal ca „oraș capitală”. Astăzi, vechea capitală este un oraș mare și modern, cu o populație de peste un milion de locuitori, dar în multe feluri reușește încă să păstreze eleganța și tradițiile trecutului său.

În ultimii ani, supraturismul la Kyoto a devenit o provocare, dar în ciuda popularității sale, nu există nicio îndoială că este încă una dintre cele mai bune destinații ale Japoniei. Orașul găzduiește unele dintre cele mai importante locuri de interes din Japonia, inclusiv 17 situri uimitoare incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Nenumăratele sale atracții includ torii vermilion al lui Fushimi Inari Taisha, pădurea pitorească de bambus din Arashiyama, uimitorul district Higashiyama și nenumărate alte nestemate culturale.

Cum sunt anotimpurile în Kyoto

Kyoto este o destinație pe tot parcursul anului, fiecare sezon aducând momente deosebite. A alege când să vizitezi acest oraș este în mare măsură o chestiune de a decide în ce perioadă a anului te-ai bucura cel mai mult.

Primăvara poate fi minunată, mai ales în timpul frumuseții trecătoare a sezonului de sakura (flori de cireș). În consecință, este, de asemenea, una dintre cele mai aglomerate și mai scumpe perioade de vizitat. Găsirea cazărilor poate fi dificilă, iar momentul înfloririi este greu de prezis. Evitați sărbătoarea Săptămânii de Aur de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, deoarece mulți japonezi călătoresc în această perioadă, ceea ce face din Kyoto o destinație deosebit de aglomerată și costisitoare.

Kyoto

Vara japoneză este foarte caldă și umedă, mai ales în Kyoto, datorită amplasării sale într-un bazin înconjurat de munți. Cu toate acestea, numeroasele matsuri (festivaluri) și focuri de artificii care au loc aici, fac din acesta un loc interesant de vizitat. Sezonul ploios durează de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii iulie, dar este relativ blând și nu plouă în fiecare zi. Sezonul taifunurilor atinge apogeul la sfârșitul verii, dar din nou, de obicei, nu cauzează multe probleme.

Toamna în Kyoto este un alt moment minunat de vizitat, datorită vremii confortabile și culorilor vibrante de toamnă. Totuși, la fel ca primăvara, acest lucru duce la creșterea costurilor și la aglomerații mari – în special în noiembrie.

Călătoriile de iarnă în Japonia pot fi destul de reci, dar acest lucru îl face unul dintre cele mai liniștite anotimpuri. Singura excepție este sărbătoarea de Anul Nou, o altă perioadă de aglomerație și prețuri crescute. Multe restaurante, magazine și alte atracții sunt, de asemenea, închise de la sfârșitul lunii decembrie până la începutul lui ianuarie.

Istoria orașului Kyoto

Cunoscută oficial sub numele de Heian-kyo, Kyoto a fost capitala Japoniei și reședința împăratului din 794 până în 1868.

Această moștenire bogată este evidentă în tot orașul, în templele și altarele uimitoare care găzduiesc festivaluri tradiționale care datează de sute de ani, dar și în cartiere istorice în care aleile luminate de felinare sunt mărginite de case originale machiya. Multe dintre aceste machiya găzduiesc acum ceainării și magazine de dulciuri cu atmosferă, sau ateliere de artizanat unde maeștrii își perfecționează abilitățile în ceramică, lăcuire, textile și alte arte antice.

Kyoto este unul dintre cele mai bune locuri din țară pentru a vă scufunda în cultura tradițională japoneză. Puteți lua parte la o ceremonie autentică a ceaiului într-o ceainărie istorică, puteți să vă bucurați de bucătăria kaiseki cu totul rafinată, să învățați meditația la un templu zen, să vizitați un atelier de artizanat pentru a vedea cum sunt create artele și meșteșugurile locale sau să vizitați o fabrică de sake și să gustați cele mai bune produse.. Vechea zicală care spune că există ceva pentru toată lumea se dovedește adevărată în acest oraș.

Atracția orașului nu se află, totuși, doar în trecut. Unul dintre cele mai mari zece orașe din Japonia, Kyoto este, de asemenea, un focar de creativitate și modernitate. De la berăriile cu bere artizanală și cafenele noi, la modă, până la galerii de artă și mici buticuri conduse de cei mai tari designeri tineri, Kyoto continuă să fie în fruntea culturii japoneze și una dintre cele mai pline de satisfacții destinații din lume.

Kyoto

Mâncarea la Kyoto

Kyoto are o tradiție culinară elegantă și rafinată, care pune accent pe mâncărurile locale, de sezon.

Cea mai faimoasă mâncare din oraș este kaiseki ryori, o experiență culinară cu mai multe feluri de mâncare, prezentată rafinat, care prezintă cele mai bune bucate din bucătăria japoneză. Există o serie de restaurante de lux în oraș care îl servesc, inclusiv multe care sunt cu stele Michelin.

Vegetarienii și veganii au și ei o mulțime de opțiuni. Mai multe temple servesc shojin ryori – bucătărie tradițională budistă fără ingrediente de origine animală – și există, de asemenea, o serie de restaurante moderne pe bază de plante. Tofu este una dintre specialitățile Kyoto și foarte diferită de versiunea pe care o găsiți în America și Europa. Încercați yuba (piele de tofu), agedofu (tofu prăjit) sau yudofu (tofu fiert în bulion) pentru a vedea la ce ne referim!

Kyoto este renumit pentru ceaiul verde de înaltă calitate, în special pentru matcha și gyokuro cultivate în Uji din apropiere, care este adesea folosit și pentru a aroma alimentele. Frumoasele dulciuri wagashi care vă însoțesc ceașca sunt perfecte pentru a compensa amărăciunea ceaiului și sunt o operă de artă în sine.

Dacă îți place ceva mai puternic, districtul Fushimi din Kyoto fabrică unele dintre cele mai bune nihonshu din țară. În cele din urmă, pentru mâncare stradală sau pentru cadouri culinare, mergeți la depachika (salele de alimente ale magazinelor) sau mergeți la tradiționala – deși aglomerată – Piața Nishiki.

Kyoto

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora