Viața în Peru: O lume a contrastelor între bogați și sărmani - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața în Peru: O lume a contrastelor între bogați și sărmani

Viața în Peru s-ar putea să fie foarte diferită de stilul cu care ați fost obișnuiți. E o diferență majoră între clasele sociale.
Share this article

Peru este o destinație minunată pentru expați care caută un stil de viață cu totul diferit. Chiar dacă mutarea acolo poate părea puțin înfricoșătoare la început, posibil din cauza lipsei de cunoștințe prealabile, puteți fi sigur că nu faceți o greșeală. Peruanii sunt, în general, oameni prietenoși și deschiși, interesați să-și împărtășească cultura cu străinii. Veți fi cuceriți nu doar de peisajele frumoase ale țării, ci și de căldura locuitorilor săi!

O Mare Diferență între Bogați și Sărmani

La sosirea în Peru, s-ar putea să resimțiți un șoc cultural, în special în ceea ce privește stilul de viață peruan. Deoarece în această țară există multă sărăcie, s-ar putea să constatați că cei extrem de săraci și cei extrem de bogați coexistă foarte aproape unii de alții, în special în orașele mari precum Arequipa și Lima. Cu toate acestea, costul vieții este, în general, foarte accesibil.

Citește și: Unde călătorim în America de Sud: destinații captivante în Peru, Chile și Argentina

Dacă vă mutați în una dintre marile orașe ale țării, veți fi bucuroși să aflați că majoritatea facilităților sunt comune, spre deosebire de ceea ce s-ar putea insinua prin anumite stereotipuri negative. Telefonul, internetul, televiziunea, electricitatea și instalațiile sanitare sunt disponibile practic în orice loc. Prețurile pentru internet, telefon și benzină pot fi ușor mai ridicate în comparație cu ceea ce sunteți obișnuiți să plătiți. Cu toate acestea, costul acestor utilități este echilibrat de prețul relativ scăzut al alimentelor.

În general, majoritatea expaților care au făcut pasul către Peru sunt fericiți că au făcut-o, deoarece stilul de viață peruan este foarte relaxat și destins. În Peru, veți avea șansa să simțiți farmecul sud-american!

viața în Peru
Viața în Peru

Viața în Peru: Adaptați-vă nevoilor !

Trebuie să știți că modul de viață din Peru este destul de diferit față de cel cu care v-ați putea obișnui. Majoritatea oamenilor care se mută în orașele mai mari ale țării, precum Arequipa sau Lima, obișnuiesc să locuiască în apartamente. Cu toate acestea, există o gamă largă de opțiuni de cazare: blocuri de apartamente înalte, case unifamiliale și locuințe mai mici în suburbii. Cu toate acestea, Peru se confruntă cu o gravă penurie de locuințe, ceea ce forțează multe familii mai puțin norocoase să trăiască în așezări informale la periferia orașelor.

Majoritatea expaților care se mută în Peru evită, de obicei, să stea în zonele rurale, deoarece există mai puține oportunități de muncă și oferte culturale disponibile. Cartierele urbane din Peru sunt adesea foarte aglomerate, iar sărăcia nu este neobișnuită în afara marilor zone metropolitane. Cel mai bine este să apelați la un agent imobiliar atunci când căutați cazare, deoarece aceștia vor fi probabil mai pricepuți în a vă ajuta să vă stabiliți în Peru.

Nu uitați că majoritatea locuințelor sunt nemobilate și fără electrocasnice de bucătărie. Apartamentele mobilate sunt rare și relativ scumpe.

viața în Peru
Viața în Peru

Peru: Vize și Asistență Medicală

Cetățenii din majoritatea țărilor din Europa de Vest, America de Nord și de Sud, precum și din țările oceanice nu au nevoie de viză pentru a intra în Peru pentru o perioadă de 183 de zile. Peru solicită cetățenilor aproape tuturor națiunilor africane și asiatice o viză înainte de a se muta în Peru, indiferent de durata șederii lor. Vă rugăm să vizitați cea mai apropiată ambasadă sau consulat peruvian pentru a vă asigura că țara dumneavoastră de reședință se încadrează în această categorie.

Rezidența permanentă nu este posibilă în Peru, cu excepția a două situații: fie aveți un loc de muncă, fie un soț sau o soție peruvian(ă). În caz contrar, veți fi obligat(ă) să solicitați o viză de turist pentru 90 sau 183 de zile, sau un permis de muncă, sau să fiți rezident în Peru suficient de mult timp pentru a putea solicita naturalizarea.

Asistența Medicală în Peru

Dacă aveți în plan să vă mutați în Peru, este imperativ să încheiați o poliță bună de asigurare medicală internațională privată. Din păcate, Organizația Mondială a Sănătății consideră sistemul de sănătate din Peru unul dintre cele mai puțin echitabil finanțate din lume. Aceasta se datorează faptului că mulți peruvieni câștigă prea puțin pentru a putea plăti costurile ridicate ale beneficiilor medicale.

Cu excepția sistemului costisitor de asigurare medicală, spitalele peruviene au standarde bune, iar în orașele mari ale Peru, cum ar fi Lima și Arequipa, există numeroase clinici de sănătate private. Unul dintre cei mai mari furnizori de asistență medicală din Peru este EsSalud, care reprezintă una dintre primele încercări din Peru de universalizare a asistenței medicale.

viața în Peru
Viața în Peru

Numărul de urgență în întreaga Peru este 105 și vă va conecta direct cu departamentele de ambulanță, pompieri și poliție. Farmaciile (farmacias sau boticas) sunt situate în toate orașe.

Programați o consultație cu medicul dumneavoastră de familie pentru un control general înainte de a vă muta în Peru, pentru a vă asigura că aveți vaccinurile adecvate. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății solicită cetățenilor străini care intră în Peru să se vaccineze împotriva hepatitei A și B, tifosului, febrei galbene și rabiei. Dacă aveți în plan să călătoriți în zona pădurii tropicale amazoniene, asigurați-vă că luați măsuri de precauție împotriva mușcăturilor de țânțar, deoarece malaria reprezintă încă un risc pentru sănătate acolo – mai bine să fiți precauți decât să regretați!

Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora