Viața lui Annie Lennox. De la copilăria în sărăcie lucie, la salvarea prin muzică și de la suferința după moartea primului copil, la iubirea împlinită la 58 de ani
Cu o voce senzaţională, o personalitate excentrică şi nişte ochi albaştri fascinanţi, scoţianca Annie Lennox i-a cucerit mai întâi pe britanici, fiind catalogată drept cea mai de succes cântăreaţă din Regatul Marii Britanii. Dar nu doar cei din Regat au fost însă fascinaţi de artistă, aceasta fiind numită în tinereţe cea mai mare cântăreaţă de soul în viaţă. În anii `80 –`90 vocea ei umplea topurile din întreaga lume, iar melodiile ei erau fredonate cap-coadă, fie că erai fan sau nu. Câştigătoare a numeroase premii, inclusiv a mult-râvnitului Oscar, artista pare să le fi avut şi primit pe toate, dar viața lui Annie Lennox nu a fost doar un şir de reuşite şi bucurii. Mărturisea de curând că succesul ei a avut mult de-a face cu suferinţele şi depresiile trăite. Şi poate tocmai sufletul sensibil şi rănit a făcut-o să devină unul dintre cei mai implicaţi artişti în activismul civis şi activităţi filantropice.
Viața lui Annie Lennox – Crescută în sărăcie, muzica i-a fost salvarea
Scoţianca născută în prima zi de Crăciun a lui 1954 a crescut într-o familie modestă – mama era bucătar, iar tatăl lucra pe un şantier naval – dar a avut mereu parte de sprijinul părinţilor. Nu şi de blândeţea lor, aşa cum avea să mărturisească mai târziu. Nu a fost abuzată, dar a simţit din plin lipsa gesturilor de afecţiune. În acelaşi timp, primii ani din viaţă nu au fost tocmai unii care să genereze amintiri plăcute. Locuiau într-un apartament minuscul, închiriat, în care nu aveau baie şi nici electricitate.
La vârsta de 3 ani a primit cadou un pian de jucărie, iar cântatul la el a devenit activitatea ei preferată. Aşa că la 7 ani a început lecţiile adevărate de pian. A descoperit apoi flautul şi a decis că muzica clasică este drumul de urmat. La 17 ani a câştigat o bursă de studii la Academia Regală de Muzică din Londra, unde avea să aprofundeze flautul, pianul şi clavecinul. Bursa nu era suficientă însă pentru viaţa în capitala Marii Britanii, aşa că a lucrat în tot acest timp pe post de chelneriţă, barman şi vânzătoare. Simţea însă că viaţa ei nu merge pe drumul potrivit şi asta nu avea nicio legătură cu munca pe care trebuia să o facă pentru a supravieţui, ci cu muzica de la şcoală. A renunţat la Academie cu doar câteva săptămâni înainte de absolvire.
A început să cânte, tot la flaut, în trupa Dragon`s Playground, iar după câteva luni devenea solista The Tourists. Acolo l-a cunoscut pe cel care avea să-i fie mai întâi iubit şi apoi partener în drumul spre celebritate, Dave Stewart.
Viața lui Annie Lennox – De la servitul în baruri ca să supravieţuiască la star internaţional şi câştigătoare de Oscar
În 1980 cei doi decid să părăsească trupa şi formează împreună Eurythmics. Vocea care atinge 4 octave, personalitatea excentrică, look-ul androgin au contribuit din plin la succesul grupului, iar Annie a dat frâu liber şi tuturor sentimentelor înmagazinate în sufletul ei, sentimente pe care le-a pus în textele celor mai celebre melodii ale Eurythmics.
Deşi multă vreme alegerile sale vestimentare au fost privite ca o declaraţie a homosexualităţii artistei, în fapt Annie Lennox mărturisea ceva mai târziu că se simţea la fel de puternică precum un bărbat şi voia ca lumea să simtă asta. Sweet Dreams (Are Made of This), ‘There Must Be an Angel, Love Is A Stranger, Here Comes the Rain Again, Who’s That Girl? Sunt doar câteva dintre hiturile care au făcut furori în întreaga lume în anii `80.
Anii `90 au venit însă cu o nouă dorinţă pentru artista neobosită. Deşi oficial Eurythmics nu s-a destrămat, Annie Lennox a hotărât să-şi ducă mai departe cariera de una singură. În 1992 lansa primul album solo, Diva, iar reacţiile au arătat că a avut dreptate în decizia luată. A ajuns imediat în topurile din întreaga lume, iar premiile au venit în valuri.
Cel de-al doilea album solo, Medusa, avea să aducă cel mai mare hit al cântăreţei de după perioada Eurythmics, No More I Love You`s, dar şi o nominalizare şi un premiu la premiile Grammy. Iar finalul anilor `90 a adus reunirea cu Dave Stewart după moartea lui Peet Coombes, prieten şi fost membru al trupei The Tourists. Albumul Peace avea să aducă în prim-plan preocupările amândurora referitoare la conflictele la nivel mondial şi nevoia de pace. Albumul a fost promovat printr-un concert organizat pe nava Rainbow Warrior II a organizaţiei Greenpeace, iar încasările au mers către Greenpeace şi Amnesty International. Cel de-al treilea album solo, Bare, a ajuns şi el rapid în topuri şi i-a adus alte nominalizări la premiile Grammy.
De-a lungul carierei artista a câştigat 8 Brit Awards, stabilind şi un record de 6 premii pentru Cea mai bună artistă britanică, 4 premii Grammy, un MTV Video Music Award, un Billboard Century Award – cea mai importantă distincţie acordată de revista de profil, un Glob de Aur şi un Oscar pentru Cel mai bun cântec de film, Into the West, scris pentru The Lord of the Rings: The Return of the King. Annie Lennox a fost şi prima femeie primită vreodată în Academia britanică a scriitorilor, compozitorilor şi autorilor, una dintre cele mai mari organizaţii de acest gen din Europa.
Viața lui Annie Lennox – Zeci de ani dedicaţi acţiunilor umanitare şi activismului social şi politic
Anii `80 nu au însemnat doar succesul internaţional pentru artista din Scoţia, ci şi începutul activităţilor ei filatropice şi sociale. Participarea activă la concertul pentru aniversarea celor 70 de ani de viaţă ai lui Nelson Mandela a fost doar începutul. Tot el a fost cel care i-a deschis ochii asupra problemelor aduse de HIV în lume şi cel care a inspirat-o să se implice în campanii de conştientizare şi ajutorare.
În aceeaşi măsură şi-a oferit sprijinul organizaţiilor Greenpeace şi Amnesty International. În 2010 a primit titlul de Ambasador al bunăvoinţei UNESCO în lupta anti-HIV şi tot în acelaşi an a primit din partea reginei Elisabeta a II-a Order of the British Empire în semn de recunoaştere pentru munca ei umanitară.
Viața lui Annie Lennox – După o viaţă de dezamăgiri, a găsit dragostea şi fericirea la 58 de ani
Annie Lennox a luptat mereu pentru drepturile femeilor, dar n-a fost niciodată o extremistă şi nu a fugit de iubire. În 1984 s-a măritat pentru prima dată cu Rahda Raman, un adept al sectei Hare Krishna, dar căsnicia lor s-a destrămat după o jumătate de an. 4 ani mai târziu s-a recăsătorit cu producătorul muzical, Uri Fruchtman. Relaţia şi sufletele lor au fost greu încercate după ce primul lor copil s-a născut mort. Annie s-a refugiat o vreme în studioul de înregistrări, punându-şi toată durerea în muzică. Naşterea celor 2 fete, Lola şi Tali, i-a adus împlinirea la acest capitol, dar nu a fost de ajuns ca să-i salveze şi mariajul. În 2000 Annie Lennox divorţa pentru a doua oară.
Cea de-a treia căsnicie, începută la 58 de ani, pare să-i fi adus însă ceea ce căuta. Ginecologul sud-african Mitch Besser i-a adus fericirea pe care şi-o dorise mereu.
Artista avea să spună într-un interviu că iubirea aceasta i-a afectat grav creativitatea, dar că alege oricând fericirea în locul succesului venit la pachet cu depresia.