Până la 79 de ani viața lui Robert De Niro a fost dedicată în cea mai mare parte cinematografiei, lucru care a adus o inestimabilă valoare acestei industrii.
Câștigător al mai multor premii Oscar, Robert De Niro consideră că cel care l-a nășit în lumea filmului este însuși Martin Scorsese, bunul său prieten, ale cărui filme i-au adus recunoașterea și faima în lumea întreagă.
Copilăria și adolescența lui Robert De Niro
Viitorul actor s-a născut pe 17 august 1943, într-o familie boemă din New York. Tatăl său, Robert De Niro Sr., un imigrant italian din a doua generație, a fost un talentat artist abstract și sculptor. Mama sa, Virginia Admiral, o americancă cu rădăcini germane, olandeze și franceze, era interesată de pictură și poezie.
Când micul Robert avea doi ani, părinții lui au divorțat din cauza orientării sexuale a tatălui său. Băiatul locuia cu mama sa în Greenwich Village, Little Italy din Manhattan, iar tatăl său s-a stabilit în districtul următor.
După divorț, De Niro Sr. a continuat să fie interesat de soarta fiului său și l-a ajutat adesea în situații dificile care au fost destul de multe în viața lui Robert De Niro. Mama nu a avut timp suficient să-și crească fiul; băiatul a stat mult timp pe cont propriu. La acea vreme, copiii fără adăpost erau prietenii săi, care îl numeau „Bobby Milk” pentru că era palid și slab. Dar, în ciuda fizicului său, Robert a fost întotdeauna capabil să se ridice singur, câștigându-și o reputație în compania sa de stradă.
În clasa I, băiatul a mers la școala elementară din Lower Manhattan. Acolo, pentru prima dată, a jucat în piesa de teatru pentru copii „Vrăjitorul din Oz”. Debutul său în actorie a avut succes, iar Robert a devenit treptat interesat de actorie. În adolescență, a urmat Liceul de Muzică și Artă Fiorello H. LaGuardia, iar în liceu, a studiat actoria cu Lee Strasberg și Stella Adler. Aici a făcut cunoștință cu sistemul lui Stanislavsky și, în cele din urmă, și-a ales viitoarea profesie.
Viața și cariera lui Robert De Niro
În 1963, Robert De Niro a jucat pentru prima dată rolul unui prieten al mirelui în comedia amuzantă „Petrecerea de nuntă”. Publicul a vizionat acest film abia șase ani mai târziu, deoarece compania de film a dat faliment și banii pentru lansarea comediei nu au fost găsiți imediat. Deci, în multe surse oficiale, prima lucrare a lui De Niro este considerată episodul, jucat în drama «Three Rooms in Manhattan» (1965).
În următorii opt ani, tânărul actor a jucat în șapte filme, dar a rămas încă necunoscut publicului larg. Situația s-a schimbat odată cu lansarea dramei sportive „Bang the Drum Slowly” (1973), în care De Niro a jucat unul dintre rolurile principale. Această lucrare a fost premiată de prestigioșii critici de film din New York și a atras atenția mai multor regizori celebri.
În același an, celebrul Martin Scorsese l-a invitat pe tânărul actor să joace un rol principal în filmul de acțiune „Mean Streets”. Potrivit regizorului, evenimentele au loc în Little Italy, cartierul natal al lui De Niro, așa că actorul nu a făcut niciun efort pentru a deveni un personaj criminal într-un mod magistral. Această lucrare a inițiat o colaborare creativă între Robert și Martin, care a devenit nu numai vedeta lui călăuzitoare în lumea cinematografiei, ci și un prieten bun și loial.
Viața lui Robert De Niro: The Godfather
În 1974, a fost lansarea celei de-a doua părți a trilogiei de cult „Nașul” de Francis Ford Coppola, în care Robert De Niro a jucat rolul lui Don Corleone în tinerețe. Această lucrare i-a adus lui Robert succesul și recunoașterea la nivel mondial și binemeritatul premiul principal al Academiei Americane – „Oscar” pentru cel mai bun actor.
A doua jumătate a anilor ‘70 a fost prosperitatea tandemului creativ dintre De Niro și Scorsese. Actorul a jucat în patru filme ale acestui maestru: „Taxi Driver” (1976), „New York, New York” (1977), „The Deer Hunter” (1978) și „The Raging Bull” (1980). Pentru rolul din ultimul, Robert a trebuit să pună douăzeci și șapte de kilograme și să învețe box profesionist în ring. Eforturile sale nu au fost în zadar, iar cutia de creație a lui De Niro a câștigat un alt „Oscar”.
În 1984, a fost lansat filmul cu gangsteri „Once Upon a Time in America”. În cele din urmă, acest film l-a transformat pe Robert în protagonistul filmelor criminale de acțiune.
A jucat apoi un rol de comedie în următorul film al lui Scorsese „The King of Comedy” (1983), a jucat alături de Meryl Streep în filmul romantic „Falling in Love” (1984), a apărut în drama istorică „The Mission” (1986) și într-un pacient al spitalului de boli psihice în „Awakenings” (1990), demonstrând astfel că poate interpreta orice rol.
Viața lui Robert De Niro: rolul gangsterului
Robert De Niro, deși magistral în aproape fiecare rol interpretat, nu a uitat de rolul care l-a făcut special: până la începutul anilor 2000, filme de succes precum „The Untouchables” (1987), „Goodfellas” (1990), „Casino” (1995), „Heat” (1995) , „The Fan” (1996), „Ronin” (1998) au fost adăugate pe lista filmelor de acțiune ale lui Robert De Niro. În acest moment, popularitatea actorului a atins apogeul; a devenit cunoscut în afara SUA și de mai multe ori a condus juriul prestigioaselor festivaluri de film. În 1993, a fost lansat „A Bronx Tale”, debutul regizoral al lui Robert De Niro, în memoria tatălui său, care a murit de cancer.
În 2001, după atacul terorist de la New York, Robert a co-fondat festivalul Tribeca, menit să atragă atenția asupra zonelor afectate din Manhattan și să le readucă la viața economică și culturală deplină.
A doua sa lucrare de regizor a fost filmul de acțiune „The Score” (2001) cu legendarul Marlon Brando. În 2006, Robert a prezentat publicului fascinanta poveste polițistă „The Good Shepherd” cu mulți actori de seamă de la Hollywood, precum Angelina Jolie și Matt Damon, dar acest film nu a impresionat foarte mult publicul.
În 2011, actorul a primit „Globul de Aur” pentru contribuția sa neprețuită la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Mulți oameni își amintesc încă de discursul lui De Niro, profund emoționant. Ulterior a fost recunoscut drept cel mai bun vorbitor public din istoria acestui premiu.
În același an, publicul a fost impresionat de melodrama „The Ages of Love”, în care Robert a jucat alături de geniala actriță Monica Bellucci. Este imposibil să ignorăm comedia „Last Vegas”, în care partenerii lui Robert sunt Michael Douglas și Morgan Freeman, și melodrama „Silver Linings Playbook”, nominalizată de opt ori la „Oscar”. În 2013, a fost lansat „Grudge Match”, în care Robert l-a întâlnit pe Sylvester Stallone în ringul de box. Apropo, conform publicului, forma fizică a bătrânului De Niro, în vârstă de 70 de ani atunci, a impresionat bicepșii de fier al celebrului Sylvester Stallone.
Robert De Niro și business-ul din viața lui
Este de remarcat faptul că De Niro a făcut progrese impresionante nu numai în cinema. Un puternic spirit antreprenorial l-a ajutat să dispună în mod corespunzător de milioane de taxe. Și-a investit profitabil banii în afacerile cu restaurante și hoteluri. Actorului îi place întotdeauna să mănânce bine, așadar, ca mare iubitor de bucătăria japoneză, a deschis un lanț de restaurante «NOBY».
De Niro și Francis Ford Coppola au restaurantul lor cooperativ. Interiorul este decorat cu picturi ale tatălui lui Robert pe care el însuși le-a ales.
Viața personală a lui Robert De Niro
De Niro s-a căsătorit cu prima sa soție, o cântăreață și actriță afro-americană, Diahnne Abbott, în 1976. Ea a jucat alături de soțul ei în mai multe filme și a dat naștere primului lor fiu, Robert, ce poartă și el numele tatălui său. Actorul a adoptat-o oficial și pe fiica lui Diahnne, Drena, din prima ei căsătorie. Crescând, Robert și Drena au încercat să devină actori, dar nu au făcut niciun progres semnificativ în această sferă. Robert a intrat apoi în afaceri cu tatăl său.
După opt ani de căsătorie, în 1988, actorul a divorțat de soția sa și a avut o aventură cu modelul Toukie Smith. Cuplul nu și-a înregistrat oficial relația. Au încercat să aibă un copil, dar povestea s-a încheiat cu un avort spontan. Sentimentele lor au dispărut treptat, însă asta nu a împiedicat-o pe Toukie să folosească materialul genetic al lui Robert De Niro. Cu ajutorul unei mame surogat, s-au născut doi copii – Julian Henry și Aaron Kendrick, pe care De Niro i-a adoptat oficial.
În 1997, De Niro s-a căsătorit cu Grace Hightower, fost model, stewardesă și actriță. Acest cuplu se întâlnea de aproximativ zece ani, înainte ca Grace, în ciuda lipsei constante de credință a lui Robert, să decidă să-și oficializeze relația. Fiul lor, Elliot s-a născut în 1998. În decembrie 2011, a apărut și Helena, care s-a născut dintr-o mamă surogat.
Foto: Depositphotos.com, zoomboola.com