Viaţa actriței Romy Schneider: un destin prea scurt şi marcat de tragedii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa actriței Romy Schneider: un destin prea scurt şi marcat de tragedii

A intrat în depresie, a început să consume alcool în exces, iar pe 29 mai 1982, la vârsta de numai 43 de ani, a fost găsită şi ea fără suflare, în casă. Oficial, moartea...
Share this article

Viaţa actriței Romy Schneider a fost marcată de tragedii. Una dintre cele mai fascinante și talentate actrițe ale secolului XX, s-a născut pe 23 septembrie 1938 în Viena, Austria, într-o familie de artiști. Crescută într-un mediu artistic, mama ei, Magda Schneider, fiind o actriță celebră, Romy a fost destinată scenei încă de la o vârstă fragedă. Și-a făcut debutul cinematografic la doar 15 ani în filmul „Când înflorește liliacul,” dar a devenit faimoasă cu adevărat odată cu rolul împărătesei Elisabeta de Austria în trilogia „Sissi,” care a cucerit Europa. Frumusețea sa angelică și grația sa naturală au transformat-o într-un adevărat star internațional, deși această imagine de „împărăteasă” avea să o urmărească și să o limiteze artistic mult timp.

Pentru a scăpa de această etichetă, Romy Schneider a părăsit Germania și s-a mutat în Franța, unde a colaborat cu regizori celebri și și-a demonstrat versatilitatea și talentul actoricesc în producții precum „Bătrânul și copilul,” „Piscina” și „Import-Export.” Relația sa amoroasă tumultuoasă cu Alain Delon, unul dintre cei mai mari actori francezi, a contribuit la consolidarea imaginii sale de femme fatale, dar și la evoluția ei profesională. În anii ’70, Romy a devenit una dintre cele mai respectate actrițe europene, câștigând numeroase premii pentru rolurile sale complexe și emoționante. Cu toate acestea, viața ei personală a fost marcată de suferințe profunde, pierderi și tragedii.

Citește și: O iubire de celuloid: Povestea tumultuoasă dintre Alain Delon și Romy Schneider

După moartea tragică a fiului ei, David, în 1981, Romy Schneider a fost profund afectată și nu și-a mai revenit niciodată complet. La doar 43 de ani, pe 29 mai 1982, actrița a fost găsită fără suflare în apartamentul ei din Paris. Circumstanțele morții sale rămân neclare până astăzi, dar se crede că a fost un stop cardiac provocat de depresie și abuz de medicamente. Viața și cariera ei, deopotrivă strălucitoare și zbuciumate, continuă să inspire și să fascineze, iar Romy Schneider rămâne un simbol al fragilității și forței în lumea cinematografiei.

Articol modificat pe 25 septembrie 2024

Născută într-o familie de actori Romy Schneider şi-a dorit cu disperare să fie şi ea actriţă. Şi nu doar că şi-a dorit, dar a impresionat de la primul rol, la vârsta de 15 ani. Nu avea studii în domeniu, dar avea mult talent şi o fineţe care impresiona oriunde mergea. Cariera i-a fost pe măsura pasiunii ei pentru actorie, însă viaţa personală a fost un şir lung de suferinţe, dezamăgiri şi tragedii, încheiată cu moartea prematură, la numai 44 de ani.

Viaţa actriței Romy Schneider: o carieră glorioasă, cu un debut pe măsură

Rosemarie Magdalena Albach s-a născut pe 23 septembrie 1938, la Viena, la 6 luni după ce Austria a fost anexată Germaniei naziste. N-a simţit prea mult dragostea părinţilor, fiind dată pe mâinile unei bone imediat după naştere. Absenţa lor constantă din viaţa ei, precum şi divorţul venit la 7 ani după naşterea sa au afectat-o mult emoţional, însă meseriile lor i-au influenţat categoric parcursul profesional. Şi ei şi bunica paternă au fost actori, aşa că pentru Romy actoria a reprezentat mereu un stil de viaţă. Primele reprezentaţii le-a dat pe scena şcolii, unde devenise o prezenţă constantă.

Dacă ar fi după mine m-aş face chiar acum actriţă. De fiecare dată când văd un film drăguţ primele mele gânduri se duc în aceeaşi direcţie: trebuie neapărat să devin actriţă. Da! Trebuie! – extras din jurnalul lui Romy Schneider, scris la vârsta de 14 ani

Romy Schneider, foto: wikipedia.org

Un an mai târziu Romy se muta în Franţa, unde mama ei se mutase împreună cu noul soţ, antreprenor şi restaurator. Magda Schneider a decis să îşi ajute fiica în dorinţa de a deveni actriţă, iar primul rol al adolescentei de 15 ani a fost chiar alături de ea, în When the White Lilacs Bloom Again. Următorul an a intrat în rolul tinerei regine Victoria, în Victoria in Dover, dar lovitura a dat-o la vârsta de 17 ani, când a interpretat-o pentru prima dată pe împărăteasa Austriei în Sissi. A fost atât de convingătoare şi de iubită de public încât următorii 2 ani i-au adus şi continuările aventurilor în acest rol: Sissi – The Young Empress şi Sissi – Fateful Years of an Empress.

Romy Schneider şi Alain Delon, o iubire tulburătoare

Au venit însă propuneri de filme şi din altă sferă, iar unul dintre ele, Christine, un remake după Liebelei, în care mama sa jucase acelaşi rol, i l-a adus în viaţă pe cel ce avea să îşi pună o amprentă teribilă asupra ei, Alain Delon. Romy Schneider s-a îndrăgostit nebuneşte de el şi n-a stat pe gânduri când a venit vorba să lase Germania în urmă ca să se mute cu el la Paris.

În 1959 şi-au anunţat logodna şi toată lumea vorbea despre cei doi actori, tineri şi frumoşi, care păreau făcuţi unul pentru celălalt. Aveau însă şi emoţii şi traume comune, printre ele – lipsa de afecţiune din primii ani de viaţă şi separarea părinţilor. Pe de altă parte erau ca apa şi uleiul. El trăise ani de zile în cercuri dubioase, printre indivizi şi mai dubioşi. Ea era aristocrata educată şi care punea mare preţ pe comportamentul adecvat în societate.

Citeşte şi: Cele mai bune filme cu Romy Schneider. 10 clasice ce ne încântă de fiecare dată – LIFE.ro

Îi lega totuşi iubirea mistuitoare dintre ei şi iubirea pentru actorie. Amândoi erau ofertaţi cu roluri care mai de care mai interesante, amândoi erau adoraţi de public. N-a durat mult până şi-au făcut loc între ei şi gelozia, suspiciunile şi şantajul emoţional. Iar când părea că totul se linişteşte și au decis data căsătoriei, locul şi martorii, Alain Delon a dispărut. În noaptea de dinaintea nunţii a fugit din ţară cu Francine Canova, o actriţă cu care avea să se şi căsătorească câteva luni mai târziu.

Viaţa actriței Romy Schneider: șir lung de neîmpliniri şi tragedii

În timp ce viaţa profesională era tot ce şi-ar fi putut dori şi mai mult decât atât – a lucrat cu cei mai buni regizori ai acelor vremuri, cu cei mai buni actori şi a făcut roluri senzaţionale oriunde a jucat, în Germania, Franţa sau la Hollywood – viaţa personală a continuat să fie un fiasco total.

Părăsită şi umilită de bărbatul pe care l-a adorat, Romy Schneider se căsătoreşte în 1966 cu actorul şi regizorul Harry Meyen şi în acelaşi an dă naştere fiului lor, David Christopher. Nu-şi găseşte fericirea alături de Meyen, aşa că divorţează şi se recăsătoreşte cu jurnalistul francez Daniel Biasini, cu care are o fiică, Sarah. Nici acest mariaj nu avea să dureze, însă pierderea cea mare a actriţei abia acum avea să vină.

Fiul său, ajuns la vârsta de 14 ani, a încercat să sară un gard din sârmă ghimpată, s-a dezechilibrat şi în cădere şi-a secţionat artera femurală. Când a fost descoperit era mort deja de câteva ore, iar vestea a distrus-o pe Romy Schneider.

A intrat în depresie, a început să consume alcool în exces, iar pe 29 mai 1982, la vârsta de numai 43 de ani, a fost găsită şi ea fără suflare, în casă. Oficial, moartea a survenit în urma unui stop cardio-respirator. Neoficial, s-a vorbit mult atunci despre faptul că actriţa s-ar fi sinucis. Partenerul său din acel moment a negat vehement totul şi a afirmat că actriţa renunţase la alcool cu luni în urmă, când fusese supusă în urma unei operaţii complicate ce a lăsat-o fără un rinichi.

Alain Delon a fost cel care a aranjat mai târziu ca trupul fiului său să fie mutat în acelaşi mormânt. El s-ar fi ocupat şi de detaliile înmormântării, însă a fost marele absent de la acel moment. Se pare că nu a suportat pierderea femeii de la care nu reuşise să îşi ia gândul din momentul separării. Şi-a luat adio de la ea în apartamentul în care a fost găsită fără suflare şi apoi printr-o scrisoare tulburătoare.

Din cauza mea inima ta a încetat să mai bată azi-noapte, la Paris. Din cauza mea pentru că acum 25 de ani am fost ales să fiu partenerul tău în „Christine”. (…) Te privesc dormind. Nu-ţi mai este frică. Nu te mai temi. Nu mai eşti cu ochii în 4. Nu mai eşti urmărită. Vânătoarea s-a încheiat şi te odihneşti. (…) Îţi spun adio, cel mai lung adio, ma Puppele.

Citeşte şi: Viața lui Alain Delon: legenda filmului francez, sex simbol și style icon – LIFE.ro

Articol publicat pe 5 noiembrie 2022

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora