Amza Pellea a fost unul dintre cei mai mari actori de teatru și film ai României. El este cel care a dat viață unor personaje celebre precum Mihai Viteazul sau Nea Mărin. S-a remarcat în film, radio, televiziune, teatru și voce, fiind înzestrat cu o vocație cinematografică deosebită. Din nefericire, a părăsit această lume mult prea devreme din cauza unui viciu la care nu a vrut să renunțe sub nicio formă. Află aici cele mai importante aspecte din viața celui care a fost Amza Pellea, copilăria, roluri celebre, viață personală, dar și motivul care i-a adus sfârșitul.
Cine a fost Amza Pellea – copilărie
Amza Pellea s-a născut la data de 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj într-o familie cu cinci copii. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova, precum și Școala Tehnică de Electrotehnică din același oraș. A obținut astfel calificarea de specialist în aparate de calcul de înaltă și joasă tensiune. Tatăl său se numea tot Amza și era directorul cooperativei Munca Noastră din localitatea Băilești. Talentul său a ieșit la iveală încă din primii ani de școală. În clasa I, Amza Pellea a urcat pe scena școlii din localitatea sa natală și a interpretat rolul lupului din povestea Scufița Roșie. Restul este istorie. La liceu era mereu în centrul atenției pentru că obișnuia să le spună colegilor tot felul de glume și poante cu care crea o atmosferă plăcută în orice conjunctură. La fel s-a întâmplat și peste ani când a ajuns la facultate.
De la uzină la IATC
Modul în care Amza Pellea a ajuns să studieze actoria este parcă desprins dintr-un scenariu de film. Lucra la uzina electrică din Craiova când a văzut un afiș care anunţa ultima zi a probelor eliminatorii pentru examenul de la IATC, secţia cinematografie. A devenit curios și a decis să se prezinte cu scopul de a afla cum se descurcă o prietenă de-ale lui care dăduse examen la actorie. Ajuns acolo membrii comisiei i-au pus câteva întrebări, i-au dat un exerciţiu de actorie, şi i-au cerut adresa. Amza Pellea a fost declarat admis la probele eliminatorii și admis la examenul final. A absolvit IATC în anul 1956.
Citește și: Oana Pellea şi Teodora Enache, împreună pe scenă în spectacolul-concert „Profetul”
Căsătorit timp de 25 de ani până la moartea sa. Tatăl Oanei Pellea
Amza Pellea a trăit o poveste de dragoste incredibilă. A cunoscut-o pe soția sa, Domnica Policrat, în anul 1958 și de atunci au fost de nedespărțit. Împreună au avut o fiică, Oana Pellea, născută la data de 29 ianuarie 1962, care a ajuns o actriță de mare succes. Când s-a născut fiica sa, Amza i-a dedicat o poezie emoționantă care descrie așteptarea și iubirea ce i-o purta tatăl fiicei: „Te-ai întrupat din stele, Din pulbere, din vânt, Din gândurile mele, Din apă, din pământ, Şi din iubirea noastră, Clocotitoare, vie…. Ai înflorit albastră, Gingaşa bucurie, Aluneci ca o rază de soare jucăuş, Eşti apa dintr-o rază, Eşti pumnul meu căuş, Din care însetat, Sorb viaţa-adevărată, Şi bucurie multă, Şi lacrima curată…. Prin tine devin veşnic, Şi capăt sens şi ţel, Prin tine sunt puternic, Sunt piatră, sunt oţel, Şi datorită ţie, Fetiţa mea cea mică, De-acuma lui tăticu…. De moarte nu-i e frică….“
Amza Pellea – Cele mai mari roluri
De-a lungul vieții sale, Amza Pellea a interpretat roluri mari pe scena teatrului craiovean, pe scena Teatrului de Comedie, precum și pe scena Teatrului Național din București. Actorul a jucat personaje istorice celebre: Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia, de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, personaje contemporane: Ailincii din Secunda 58, de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T .Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor, de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie, de Cehov). A rămas în conștiința publică prin rolul domnitorului Mihai Viteazul și prin Nea Mărin.
Talent remarcabil recunoscut și premiat
Pentru talentul său remarcabil și întreaga sa activitate artistică, Amza Pellea a primit numeroase premii și distincții. În 1971 actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”. În 1977 el a obținut premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda. S-a făcut remarcat și în televiziune, fiind nelipsit din programele de Revelion cu personajul Nea Mărin.
Amza Pellea – Ucis de o boală incurabilă
Amza Pella a murit la vârsta de 52 de ani, răpus de o boală incurabilă. Era un fumător înrăit, iar plămânii săi au fost puternic afectați de un cancer galopant. Marele actor s-a stins din viață la data de 12 decembrie 1983 și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.
Casa Memorială Amza Pellea
În anul 2008, la 31 august, localnicii din Băilești, locul unde s-a născut și a crescut Amza Pellea, au inaugurat ”Casa Memorială Amza Pellea”. Este vorba despre un imobil construit în 1908, care a fost extins și renovat. Casa găzduieşte obiecte personale ale actorului, fotografii cu Amza, cu soția actorului, Domnica, dar și cu fiica, Oana, sau cu prietenii. Trei ani mai târziu, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame – din Piaţa Timpului din capitală. Steaua a fost dezvelită chiar de către fiica sa, actrița Oana Pellea. În același an, în Parcul Tineretului din Băilești a fost dezvelită o troiță cu chipul lui Amza. În octombrie 2013, Oana Pellea și Amza Pellea (postum) au fost distinși cu Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film „Comedy Cluj”.
Sursa foto: Pinterest