Viktor Orbán, „cel mai periculos lider al Europei Unite”. De la tânărul care lupta pentru libertate și democrație în 1989, până la ideologia iliberală și prietenia cu Vladimir Putin - LIFE.ro
Sari la conținut

Despre Viktor Orbán presa străină scrie în ultimii ani titluri de genul: „cel mai periculos lider al Europei unite” și deseori se întreabă „ce naiba s-a întâmplat cu Viktor Orbán?”.

În Prezent Viktor Orbán este premierul Ungariei, iar în 1989 când s-a remarcat pe scena politică a țării părea un lider cu spirit democratic foarte bine dezvoltat, menit să inspire milioane de oameni. Între timp, mulți îl suspectează de mișcări populiste și, mai grav, că ar fi omul lui Vladimir Putin.

În încercarea de a afla cât mai multe despre conducătorul guvernului maghiar, am încercat să creionăm povestea de viață a lui Viktor Orbán.

Viktor Orbán
Viktor Orbán

Cine este Viktor Orbán?

Viktor Mihály Orbán este un politician maghiar și actualul prim-ministru al Ungariei. S-a născut și a crescut în Ungaria și este bine versat în drept și științe politice. A intrat în politică ca șef al grupului de tineret „Alianța Tinerilor Democrați” sau „Fidesz”. A fost ales în „Adunarea Națională” și mai târziu a transformat „Fidesz” dintr-un grup liberal într-un grup național conservator de centru-dreapta. Orbán a devenit prim-ministru în 1998, când partidul său a câștigat alegerile parlamentare. Cu toate acestea, în următoarele două mandate, „Fidesz” a pierdut în fața „Partidul Socialist Maghiar”, iar Orbán a devenit liderul opoziției. Mai târziu, o înregistrare audio a discursului unui premier al „Partidului Socialist” a dus la prăbușirea acelui guvern. În curând, Orbán și partidul său au câștigat alegerile cu o majoritate covârșitoare. Guvernul său a introdus câteva reforme constituționale și legislative semnificative. Părerile sale politice sunt considerate „iliberale”, iar guvernul său este adesea acuzat de autoritarism. Unele dintre reformele guvernului său au atras critici puternice, dar politicile sale naționaliste protecționiste în timpul crizei imigranților au câștigat o apreciere considerabilă. Partidul său a continuat să-și mențină majoritatea la alegerile din 2014 și 2018. Orbán este al treilea cel mai longeviv premier al Ungariei. Este căsătorit cu Anikó Lévai și împreună au cinci copii și doi nepoți.

Copilăria lui Viktor Orbán

Orbán s-a născut pe 31 mai 1963, în Székesfehérvár, părinții lui fiind Győző Orbán și Erzsébet Sipos. Tatăl său a fost agronom și antreprenor, iar mama sa a fost logoped și educator pentru copiii cu nevoi speciale. El a fost cel mai mare dintre cei trei fii ai familiei sale rurale din clasa de mijloc. A crescut alături de frații săi mai mici, Győző Jr. și Áron.

În prima parte a copilăriei, familia sa a locuit în Alcsútdoboz și Felcsút, sate din județul Fejér, unde a urmat școala primară. În 1977, familia s-a mutat la Székesfehérvár, unde Orbán a urmat „Liceul Blanka Teleki”. A absolvit în 1981. A petrecut doi ani în serviciul militar și apoi a absolvit studiile de drept la „Universitatea Eötvös Loránd” din Budapesta.

Viktor Orbán
Viktor Orbán și soția sa

Pe atunci, apartenența la organizația de tineret comuniști (KISZ) era esențială pentru admiterea la universitate. Astfel, în liceul său, a devenit membru și apoi secretar al „KISZ”. Cu toate acestea, în timpul stagiului militar, părerile i s-au schimbat și nu a mai susținut regimul comunist.

După ce a terminat studiile în 1987, a lucrat la Budapesta ca sociolog la „Institutul de formare managerială al Ministerului Agriculturii și Alimentației”, timp de doi ani.

A primit o bursă „Soros Foundation” în 1989, prin care a studiat științe politice la „Pembroke College” al „Universității din Oxford”.

Începutul carierei lui Viktor Orbán pe scena politică a Ungariei

Viktor Orbán a atins faima politică națională cu discursul său din 16 iunie 1989 în care a cerut plecarea armatei sovietice și a cerut alegeri libere și corecte. Pe atunci avea numai 26 de ani, purta părul lung și de niciunde, s-a ridicat în fața unei mulțimi de 250 de mii de maghiari în Piața Eroilor, ținând un discurs menit să miște orice inimă naționalistă. Lumea l-a privit atunci ca pe un lider în formare și asta avea să fie.

În 1990, au avut loc primele alegeri parlamentare democratice în Ungaria, punând guvernării comuniste ce a durat aproape jumătate de secol. Orbán a fost ales ca membru al parlamentului (MP) din „Lista regională a județului Pest” și a fost numit liderul „grupului parlamentar al Fidesz”.

Viktor Orbán
Viktor Orbán la începutul carierei sale politice

Anterior, „Fidesz” era condus de conducerea colectivă a consiliului național, iar apoi Orbán a devenit primul său președinte, pe data de 18 aprilie 1993. El a fost ales deputat din „Lista regională a județului Fejér” în timpul alegerilor parlamentare din 1994. În acest mandat, a fost președintele comisiei parlamentare pentru afaceri de integrare europeană. Datorită performanței slabe a partidului, Orbán a format alianțe cu grupuri de centru-dreapta și a schimbat încet partidul de la un grup studențesc radical liberal la un partid de centru-dreapta.

„Fidesz”, împreună cu alianțele sale, a câștigat alegerile parlamentare din 1998 cu 42% din totalul voturilor și a format o coaliție cu alte partide. Orbán, la 35 de ani, a devenit al doilea cel mai tânăr premier al Ungariei.

El a implementat reforme în ministerele administrației de stat și a făcut schimbări pentru a orienta țara către o economie de piață liberă. În 1999, Ungaria a aderat la „Organizația Tratatului Atlanticului de Nord” (NATO), sub îndrumarea sa. Guvernul său a luat măsuri pentru a elimina taxele de școlarizare universitare și a oferit beneficii pentru maternitate. Mandatul său a înregistrat o scădere a inflației. Alături de Republica Cehă și Polonia, Ungaria a aderat la „NATO” în martie 1999.

Pe măsură ce congresul partidului a decis să separe funcția de șef al partidului de cea de prim-ministru, Orbán a demisionat din funcția de șef al partidului în 2000. Anterior, „Fidesz” se alăturase „Internaționalei liberale”, iar Orbán a fost numit vicepreședinte al acesteia în 1992. Cu toate acestea, în 2000, „Fidesz” a părăsit „Internaționala Liberală” și s-a alăturat „Partidului Popular European”.

La alegerile parlamentare din 2002, atmosfera în țară a fost destul de apăsătoare. „Fidesz” a pierdut în fața „Magyar Szocialista Párt” sau „Partidul Socialist Maghiar” (MSZP). Astfel, Orbán și-a pierdut funcția de premier. Ulterior, în octombrie 2002, a fost ales vicepreședinte al „Partidul Popular European”, iar în 2003, a devenit din nou liderul „Fidesz”. La alegerile parlamentare europene din 2004, „Fidesz” a câștigat 12 din cele 24 de locuri ale Ungariei, în timp ce guvernarea „MSZP” a fost învinsă.

Au existat cereri de demisie când „Fidesz” a pierdut în fața „MSZP” la alegerile parlamentare din 2006. În septembrie 2006, un discurs rostit de premierul „Partidului Socialist”, Ferenc Gyurcsány, a ajuns în presă. În acel discurs, premierul a folosit un limbaj urât și a recunoscut că a indus în eroare electoratul. Acest lucru s-a adăugat la dezaprobarea tot mai mare a „Partidului Socialist.” Alegerile municipale din octombrie 2006 au fost câștigate de „Fidesz” și Orbán a fost numit președinte al „Fidesz” pentru un alt mandat, în mai 2007. Partidul a câștigat 14 din cele 22 de locuri ale Ungariei la alegerile parlamentare europene din 2009.

Ascensiunea la putere a lui Viktor Orbán

Al doilea mandat al lui Viktor Orbán ca prim-ministru a fost destul de ocupat. Coaliția Fidesz-KDNP (Creștin Democrați) a câștigat o supermajoritate în Parlament și se află la putere din 2010. Acesta a fost un moment de cotitură major în istoria politică a Ungariei, deoarece ia permis lui Orbán să modifice Constituția în orice mod i-ar fi plăcut. Cea mai controversată modificare a fost reducerea locurilor în Parlament la puțin peste jumătate din numărul inițial, permițând efectiv Fidesz-ului să-și păstreze supermajoritatea în alegerile care au urmat, în timp ce un articol în favoarea noțiunii conservatoare creștine legate de căsătorie a ajuns pe locul al doilea. Poziția conservatoare s-a întărit cu siguranță și a condus chiar la acuzații legate de convingeri antisemite. George Soros a fost o țintă frecventă, iar expulzarea de facto a Universității din Europa Centrală a avut probabil mai mult de-a face cu faptul că el este fondatorul acesteia, decât cu orice „infracțiuni de reglementare”. În special, administrația a demonstrat o dorință deconcertantă de a satisface o bază electorală cât mai largă cu prețul valorilor politice și sociale liberale, fără a lăsa nimic la voia întâmplării cu modificările aduse sistemului electoral. Fidesz pare să fi adoptat definitiv valorile creștine pe care le reprezintă partenerul său de coaliție KDNP și a devenit notoriu printre liberalii europeni pentru ceea ce este în esență o suprimare a competiției politice.

Viktor Orbán
Viktor Orbán și familia sa

Citește și: Viața lui Vladimir Putin. De la copil timid și frustrat, la informatorul KGB și până la președintele Rusiei, pe viață

Ceea ce este cel mai intrigant este retorica euro-sceptică din ce în ce mai mare a lui Orbán și relația sa cu Vladimir Putin. Orbán și Putin și-ar fi făcut dușmani natural, având în vedere că Ungaria a fost brutalizată de regimul sovietic, totuși astăzi pretind că au o „relație specială.” O mare parte din aceasta se datorează în parte faptului că Orbán a recunoscut că, în ciuda istoriei lor comune violente, el are mai multe în comun cu Putin decât cu un Emmanuel Macron sau o Angela Merkel. Orbán este incredibil de pragmatic (și posibil corupt, spun unii), așa că inversarea sa de politică față de Rusia sau corporațiile rusești de la venirea la putere în 2010 nu este atât de surprinzătoare. Totuși, aceasta a fost însoțită de atacuri asupra instituțiilor UE care au pus în pericol influența Ungariei în cadrul Uniunii. Un lucru este să nu fii de acord cu valorile liberale occidentale, dar pare nesăbuit să te joci cu expulzarea din PPE, și nu ceva ce te-ai aștepta de la un pragmatic ca el. Relația complicată a Ungariei cu Ucraina a exacerbat, de asemenea, problema fiind că Orbán pare să fie un prieten al lui Putin.

Viktor Orbán
Viktor Orbán și Vladimir Putin

Una peste alta, începuturile lui Orbán au fost admirabile, dar o combinație de politică populistă și performanță electorală slabă l-au făcut să sacrifice valorile democratice pentru consolidarea puterii și a devenit un simptom al aceluiași autoritarism care a afectat Ungaria timp de decenii. În timp ce ascensiunea sa la putere a venit datorită procesului democratic, acesta nu mai reprezintă aceleași condiții de concurență echitabile ca atunci când a fost înființată a treia republică.

Viktor Orbán azi

După ultimele decizii și acțiuni ale guvernului Orbán, sunt voci care susțin că era acestui om se apropie de sfârșit. Cu toate acțiunile sale populiste, cetățenii Ungariei nu vor să se îndepărteze de democrație și știu prea bine ce înseamnă un regim autoritar, motiv pentru care analiștii politici fac pronosticuri cum că la viitoarele alegeri, Fidesz va pierde.

Ungaria încearcă să se mențină neutră în Războiul din Ucraina, indiferent de prietenia ce-l leagă pe Orbán de Vladimir Putin, poate pentru că este țară membră NATO, sau poate pentru că ideologia populistă nu ar permite altfel. Însă, cele mai recente informații arată că Ungaria nu mai permite intrarea în țară a refugiaților ucraineni care nu au pașaport biometric, un document pe care mulți dintre ei nu au nici o șansă să-l obțină. De asemenea, în neutralitatea sa, nu permite convoaielor cu ajutoare militare și umanitare ce se îndreaptă din vest să tranziteze Ungaria.

Viktor Orbán
Viktor Orbán

Dacă face bine sau nu Viktor Orbán cu aceste decizii, într-un moment în care toată lumea pare să sprijine moral Ucraina, rămâne de văzut. Și atunci când Angela Merkel deschidea granițele pentru refugiații din Orientul Mijlociu, toată lumea îl blama pe Orbán că ridică ziduri la frontieră împotriva lor.

Cert este că îngrădirea libertății presei în Ungaria precum și alte mijloace total antidemocratice nu-l reprezintă deloc pe liderul care în 1989 lua cuvântul în Piața Eroilor din Budapesta îndemnându-i pe oameni să lupte pentru libertate.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora