Vioara de 10 milioane de euro care a inspirat o națiune: o călătorie muzicală cu Alexandru Tomescu de la scenele internaționale în inima munților Bucegi - Pagina 3 din 3 - LIFE.ro
Sari la conținut

Alexandru Tomescu: „Țin minte că în anii de dinainte de ’89 am ratat nu o dată concursuri în străinătate. Era foarte frustrant și destul de greu de înțeles pentru un copil”

După Conservatorul din București ați obținut burse de studii în SUA și Elveția. Dar, așa cum ați spus și dvs., plecarea din România nu a fost deloc ușoară din cauza regimului comunist. Cum ați resimțit toate limitările pe care le-ați avut la începutul carierei? 

Țin minte că în anii de dinainte de ’89 am ratat nu o dată concursuri în străinătate, plănuite și pregătite cu maximă minuțiozitate. Era foarte frustrant și destul de greu de înțeles pentru un copil. Din fericire, aveam doar 13 ani la Revoluție, așa că am putut începe să călătoresc pentru concerte și concursuri aproape imediat. 

În ianuarie 1990 plecam împreună cu tatăl meu într-un turneu de recitaluri în Germania, apoi concerte caritabile în Olanda și Anglia. În vara aceluiași an am călătorit pentru prima dată singur în Statele Unite, la tabăra muzicală de la Interlochen – un loc cu o îndelungată tradiție, unde acum este director artistic maestrul Cristian Măcelaru. 

Ne-am obișnuit cu toții foarte repede cu avantajele pe care ni le-a adus integrarea în Uniunea Europeană. Până în 2007 însă călătoriile în străinătate erau ceva mai aventuroase. De multe ori primeam invitații pentru concerte în ultimul moment și erau necesare adevărate minuni de organizare pentru a obține la timp vizele și aprobările. 

Sala Radio
Alexandru Tomescu pe scena Sălii Radio | Foto: Ioana Hameeda

Imediat ce au început turneele și apoi bursele în străinătate, ați cucerit imediat scenele internaționale. Cum ați trăit aceste experiențe și cât de importante au fost ele în formarea dvs. atât că artist, cât și ca om?

Am participat încă de mic atât la concursuri naționale, cât și internaționale. Au fost pentru mine adevărate laboratoare de perfecționare, atât muzicală, cât și mentală. Stresul când cânți în fața unui juriu venit special să te evalueze nu se compară cu niciun alt concert. 

Am muncit foarte mult pentru toate premiile pe care le-am câștigat – la unele concursuri a fost vorba chiar de ani de zile, în care am tot revenit până ce am câștigat marele premiu! Mi-am dorit mereu să pot cânta concerte, este lucrul care mă motivează și mă bucură cel mai mult pe această lume. Concursurile și concertele oferite ca premiu câștigătorilor au fost o adevărată rampă de lansare pentru mine, în primii ani. 

Alexandru Tomescu: „Atâția copii încearcă în zadar să trăiască în locul părinților visele neîmplinite ale acestora”

Fiica dvs. Katerina vă calcă pe urme? Este și ea cucerită de lumea artistică, muzicală?

Katerina este un copil cu o energie cuceritoare și debordantă. Mama mea și-a încercat celebrele ei talente pedagogice și pe ea, dar în cele din urmă au câștigat activitățile sportive. Vom vedea ce alegeri va face pe viitor. Important este să fie bucuroasă de ceea ce face – atâția copii încearcă în zadar să trăiască în locul părinților visele neîmplinite ale acestora. Katerina vine însă la toate concertele mele și se bucură mereu de muzică.

Citește și: Cum a ajuns artistul Teo Gheorghiu să-și iubească țara strămoșească, deși nu s-a născut aici: „După ce tatăl meu a murit în 2018, am început să cânt muzică românească”

În afară de munte, ce alte pasiuni mai aveți?

Îmi place mult să citesc, să fac fotografii, să merg cu bicicleta. Nu în ultimul rând, în ultimii ani am dedicat foarte mult timp activităților pedagogice. Am predat atât la Universitatea Națională de Muzică din București, cât și la Universitatea de Vest din Timișoara. În prezent am păstrat doar catedra de la Timișoara, din rațiuni de timp evident. Aici avem o mulțime de proiecte foarte îndrăznețe pentru tinerii pasionați de muzică, la urma urmei, la Timișoara cultura este capitală! 

Alexandru Tomescu
Alexandru Tomescu cântând în fața Ateneului din București | Foto: Ioana Hameeda

Pe 26 aprilie, cântați la Sala Radio, împreună cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Mandeal. Povestiți-ne puțin despre acest concert special…

Este o mare bucurie să îl reîntâlnesc pe maestrul Cristian Mandeal, alături de colegii mei din Orchestra de Camera Radio. Mozart este unul dintre puținii compozitori care merită titulatura de geniu – muzica lui pur și simplu este din altă lume. Vom cânta așadar împreună concertul nr. 2 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart – o lucrare care pune în valoare toate calitățile viorii soliste.

Iar pe 19 mai vă întoarceți pe scena Sălii Radio, de dată această împreună cu Orchestra Națională Radio, dirijată de Christoph Konig. Ce ne puteți spune despre acest concert?

Pe 19 mai voi cânta concertul în Re major de Johannes Brahms – este unul din marile opusuri ale repertoriului de vioară. Am cântat pentru prima dată acest concert la 18 ani, împreună cu Orchestra Națională Radio. Am crescut, am evoluat ca artist împreună cu acest concert. Acum la 46 de ani pot spune că îl înțeleg cu totul altfel – abia aștept să împărtășesc această bucurie a muzicii cât mai multor melomani!

Și ultima întrebare, ce înseamnă pentru dvs. muzica? Și de ce le-ați recomanda tuturor să o descopere?

Muzica este lumea în care mă regăsesc de fiecare dată pe deplin. Și în același timp este și o cheie care poate deschide tuturor celor ce o iubesc, căile către noi lumi, noi universuri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora