Violonista Gyehee Kim a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Vioară - LIFE.ro
Sari la conținut

Violonista Gyehee Kim din Coreea de Sud a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Vioară, înfinala ce a avut loc pe 19 septembrie la Ateneul Român. Violonista a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski şi a fost acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen. Pe locul al doilea s-a situat cel mai tânăr concurent înscris la această secţiune, Donghyun Kim (tot din Coreea de Sud), iar pe locul al treilea Erzhan Kulibaev (Kazahstan). Alături de Pierre Amoyal, Preşedintele Juriului Secţiunii Vioară, juriul a fost format din: Remus AzoiţeiFlorin CroitoruMikhail KopelmanSilvia MarcoviciMihaela MartinEduard Schmieder şi Miczyslaw Szlezer.

La doar 23 de ani, violonista Gyehee Kim (Coreea de Sud) a concertat alături de ansambluri orchestrale precum Russian Symphony, Torun Symphony, Gnessin Academy of Music şi Bulgaria Pleven Philharmonic. Studiază la Seoul National University. Este deja câştigătoare a Premiul al II-lea la Torun International Violin Competition (2016) şi a Premiului al III-lea la prestigioasa Tchaikovsky Competition for Young Musicians (2014).

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătoarea Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

De asemenea, câştigătoarea a fost recompensată şi cu participarea la iPalpiti Festival of International Laureats 2017. Acest premiu este pus la dispoziţie de dirijorul şi violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional George Enescu. Desfăşurat în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iPalpiti Festival of International Laureats 2017 are ca scop susţinerea tinerilor muzicieni cu un talent deosebit, care reuşesc să ducă muzica clasică în secolul următor. Participarea va implica susţinerea unor recitaluri în spaţii celebre, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasării fiind acoperite în mod integral de către organizatori. Un alt premiu special i-a revenit câştigătoarei: Premiul Academiei Kronberg, oferit de violonista Mihaela Martin.  

Câştigătorii Secţiunii Vioară. Foto: Andrei Gîndac

Dirijorul Christoph Poppen a acordat la rândul său un premiu special tânărului violonist  Donghyun Kim (Coreea de Sud), câştigătorul Premiului II, constând într-un un concert sub bagheta sa în cadrul unui prestigios festival internaţional din Portugalia. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Cel mai tânăr concurent înscris la Secţiunea Vioară în cadrul Concursului Enescu 2016, Donghyun Kim (Coreea de Sud), câştigătorul locului II, are 16 ani şi studiază la Universitatea Naţională de Arte din Coreea. A evoluat ca solist în compania unor orchestre precum Incheon Philharmonic Orchestra şi Suwon Philharmonic Orchestra. Deţine Premiul I la Concursul Internaţional pentru tineri muzicieni Tchaikovsky (2015) şi Premiul I la Concursul Internaţional Leopold Auer (Sankt Petersburg, 2014).

Violonistul Erzhan Kulibaev (Kazahstan), cel care a câştigat Premiul al III-lea, are 29 de ani şi a urmat studiile la Madrid. A susţinut concerte şi recitaluri în calitate de solist cu orchestre precum Polish Chamber Philharmonic şi Poznan Philharmonic Orchestra. Are deja în palmaers premii la două concursuri internaţionale de anvergură – Premiul I la Concursul Paul Hindemith şi Premiul al V-lea la Concursul Henryk Wieniawski.

Violonistei Ioana Cristina Goicea din România, participantă în Semifinala Secţiunii de Vioară, i-a fost acordată Bursa Ştefan Gheorghiu pentru cel mai bine clasat concurent român în cadrul Concursului Enescu 2016. Bursa este oferită de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internaţional Mihaela Martin, Silvia Marcovici şi Mariana Sârbu.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal şi granit şi poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă. 

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistului Danor Quinteros.  

Detalii pe www.festivalenescu.ro

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora