Vrei ceva horror pentru acest Halloween?
Vă spuneam la începutul lunii că octombrie se anunţăm o lună plină de producţii de groază, aşa că avem ce vedea de acest Halloween. Şi pentru că am avut timp în weekend să ne costumăm şi să mergem la petrecerile tematice din oraş, mă gândesc că în adevărata seară de Halloween ar fi bine să aşteptăm spiritele uitându-ne la ceva horror la lumina lumânărilor din dovleac (dacă aveţi inima aşa tare).
Şi pentru că ştiu că nu mai vreţi să vă uiţi la aceleaşi filme horror, ce spuneţi de un horror binging cu un serial? Ca să vă fac alegerea mai uşoară, găsiţi mai jos cinci recomandări pentru noaptea de Halloween.
Dacă vrei un horror adevărat, încercă deja celebrele American Horror Story (profund, mereu diferit şi mereu surprinzător) sau The Walking Dead (zombii şi apocalipsă). Dacă eşti mai interesat de lucrurile supranaturale, atunci avem în program Stranger Things. Însă, dacă eşti, mai degrabă, interesat de minţile criminalilor, atunci îţi recomand Mindhunter. Şi, dacă eşti genul care doarme cu lumina aprinsă, dar îi plac comediile negre, atunci uită-te la Ghosted.
Recomandare: orice aţi alege, începeţi serialul cu un “uuuuuu” uşor spiritualo-melodramatic, asta aşa, ca să intraţi în atmosferă.
1. Favoritul meu: AMERICAN HORROR STORY.
Pentru mine, nu există Halloween fără American Horror Story. Dacă te-ai uitat măcar la un episod, probabil că eşti deja fan. Aşa că în programul tău de miercuri seara (episod nou apare în SUA marţi la 10pm) clar se află AHS: CULT, unul despre fobii, nesiguranţă, lipsă de comunicare, alegerile prezidenţiale din America şi ţara cu Donald Trump la conducere. Aşa cum ne-au obişnuit Ryan Murphy şi Brad Falchuk, exact atunci când te aşezi mai confortabil în canapea, crezând că poţi să te linişteşti puţin şi să îţi bei vinul, exact atunci o să se întâmple ceva. Sezonul acesta este plin de clovni (apare şi un personaj din sezonul 4). Şi de fobii – inspirate din cele pe care Sarah Paulson le are în realitate (da, o să descoperiţi nişte fobii la care nici nu v-aţi fi gândit că există). Pe lângă Paulson, revin şi Evan Peters sau Cheyenne Jackson, dar şi câţiva actori noi, precum Lena Dunham sau Alison Pill. Aşa că ţie, dragă iniţiatule, nu îţi rămâne decât satisfacţia că FX a confirmat deja încă două noi sezoane (şi pe Sarah Paulson, cel puţin în primul).
Însă, pentru tine, cel care descoperă acum acest serial, a venit timpul pentru un binging. Şi ai ce vedea pentru că te aşteaptă 6 sezoane de recuperat. Poţi începe cu oricare dintre ele pentru că, frumuseţea acestui serial stă în faptul că în fiecare an ne aduce o altă poveste. Case bântuite. Spectacole de circ. Hoteluri misterioase. Vrăjitoare. Da, este posibil ca un personaj să apară şi în alt sezon. Dar asta nu înseamnă că, dacă nu le vezi în ordine, o să pierzi ceva important.
Şi mai are ceva special acest serial: actorii. Incredibil de bine scris şi gândit, American Horror Story are unul dintre cele mai bune (şi talentate) grupuri de actori (cei mai mulţi dintre ei, având experienţa teatrului de pe Broadway). Pe lângă Paulson (nu pot să nu subliniez cât de bună este în acest serial, incredibil cum poate să se metamorfozeze pentru a jucat toate acest personaje foarte diferite – nu vă spun că joacă conjoined twin în sezonul 4, nu vă spun) şi Peters care apar în fiecare sezon, jucând de fiecare dată alte roluri, apar super actori precum Jessica Lange, Kathy Bates (ambele câştigând premiul Emmy pentru rolurile din acest sezon), Denis O’Hare, Angela Bassett, Frances Conroy sau Lily Rabe.
Dacă vrei o recomandare: începe cu sezonul 2 – AHS: ASYLUM.
2. Puţin despre zombii: THE WALKING DEAD.
În faţa zombiilor, oamenii au o singură variantă: să lupte împreună. Rick Grimes se trezeşte din comă şi vede lumea condusă de zombii, denumiţi în serial „walkers”. Reunit cu familia sa, devine liderul puţinilor supravieţuitori. Împreună încearcă să supravieţuiască post-apocalipsei. Şi, de ar fi doar zombii singurii duşmani.
Încă din 2010, serialul lui Frank Darabont a reuşit să devină super cunoscut şi apreciat, atât de critici, cât şi de telespectatori. Nominalizat la Golden Globe Award pentru Best Television Series – Drama, succesul serialului i-a determinat pe cei de la AMC să facă un spin-off, lansând în vara lui 2015, producţia Fear the Walking Dead (tocmai s-a terminat cel de-al treilea sezon, dar deja a fost confirmat cel de-al patrulea).
Chiar şi după 100 de episoade de The Walking Dead tot ne găsim acoperindu-ne ochii din când în când. Pe 22 octombrie s-a lansat sezonul 8, aşa că în fiecare duminică, începând cu ora 9pm (peste ocean, deci la noi vor fi disponibile lunea) avem episoade noi.
3. Ce se ascunde în mintea criminalilor: MINDHUNTER.
Criminalii se nasc astfel sau sunt formaţi? Se pare că o să aflăm în noul serial Netflix, Mindhunter. Acţiunea are loc în anii 1970, atunci când FBI începe să studieze profilul criminalilor, precum şi gândirea acestora. Cei doi agenţi Holden Ford (Jonathan Groff) and Bill Tench (Holt McCallany), încearcă să afle ce se ascunde în mintea criminalilor. Şi pentru aceasta încep să intervieveze unii dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie de la aceea vreme.
Scopul lor este să înţeleagă ce se ascunde în mintea acestora pentru a dezvolta anumite tipologii de criminali cu ajutorul cărora să rezolve anumite cazuri în desfăşurare. Dacă le va ieşi sau nu, o să află dacă ne uităm la serial. Şi, având în vedere că este disponibil pe Netflix, într-un binging de Halloween putem chiar să îl terminăm.
Bazat pe cartea Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit (pe care o puteţi găsi pe Amazon), serialul o are pe Charlize Theron drept una dintre producători şi, în centrul acţiunii, pe actorul Jonathan Groff (care a jucat, printre altele, în Glee, sub comanda lui Ryan Murphy şi Brad Falchuk – este ceva cu acest serial, nu credeţi?).
Serialul este disponibil încă de pe 13 octombrie pe Netflix. Vizionare placută!
4. Se întâmplă lucruri dubioase: STRANGER THINGS.
Plasată într-un oraşel fictiv din Indiana anilor 1980, acţiunea primul sezon se concentrează pe căutarea unui băieţel dispărut (presupus din motive supranaturale). Prietenii lui încearcă să îl găsească şi, în căutarea lor, se întâlnesc cu tot felul de lucruri horror-supranaturale (inclusiv apariţia unei fete speciale, descoperiţi singuri în serial despre ce este vorba). Cel de-al doilea sezon are loc după un an şi prezintă încercările personajelor de a se întoarce la viaţa lor normală.
Fraţii Duffer au dezvoltat acest serial ca fiind un mix de dramă, investigaţii criminale şi elemente supranaturale, toate învăluite într-un cadru specific anilor 1980, punând mare accent pe elementele de popular culture de la aceea vreme – avem inclusiv Michael Jackson. Puternic inspirat de Steven Spielberg, John Carpenter şi Stephen King, serialul reuşeşte să aducă o notă originală în peisajul producţiilor moderne. Iar puştii sunt chiar foarte talentaţi şi faini.
Cu nu mai puţin de 18 nominalizări la Premiile Emmy, serialul a fost primit foarte bine. De aceea, după lansarea celui de-al doilea sezon în această lună, Netflix a confirmat deja următorul sezon. Iar fraţii Duffer îşi doresc ca serialul să aibă încă două sezoane. Dacă se va întâmpla asta şi serialul se va termina după 5 sezoane, ţine doar de echipa de producţie şi de noi (aşa că, dacă vă place, aveţi ce vedea de Halloween).
5. Şi, în final, puţin umor negru: GHOSTED.
Simpaticii şi amuzanţii Adam Scott şi Craig Robinson sunt recrutaţi de organizaţia The Bureau Underground să cerceteze diferite cazuri paranormale (dubioase şi înspăimântătoare) care au loc în Los Angeles. Dar nu orice fel de cazuri, ci unele care pot să ameninţe întreaga specie umană. Evident, multe lucruri inexplicabile au loc. Şi pentru că spuneam că serialul are umor negru, cei doi sunt la extreme: unul foarte sceptic şi altul foarte naiv – convins de existenţa acestor forţe.
Lansat pe 1 octombrie, serialul ne aduce noi episoade în fiecare duminică de la 8:30 pm (în România, avem episod nou lunea).
Şi, la final, dacă mai aveţi nevoie şi de alte idei, mai avem aşa: Lore, The Exorcist, Van Helsing (Netflix), Freakish sau chiar episodul tematic din The Simpsons: Treehouse of Horror (care a apărut deja pe 22 octombrie).
Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millennials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.