Vrei să te laşi de alcool? Care sunt beneficiile renunţării la consumul de băuturi alcoolice - LIFE.ro
Sari la conținut

Vrei să te laşi de alcool? Care sunt beneficiile renunţării la consumul de băuturi alcoolice

În mod ironic, o mulţime de oameni folosesc alcoolul ca pe o soluţie pentru a adormi mai uşor. Băuturile alcoolice sunt considerate o alternativă pentru a reuşi să adormi mai repede, dar realitatea este că...
Share this article

Un cocktail asortat cu fructe exotice. Un pahar cu formă atractivă şi o băutură colorată. Vin, bere sau poate whisky. Consumul de alcool este o normalitate pentru o mare parte a populaţiei. Fără a vorbi de abuz sau dependenţe pe acest subiect, băuturile alcoolice sunt folosite la întâlnirile cu prietenii, la petreceri sau după zile aglomerate, pe post de metodă de relaxare sau detaşare. Pare inofensiv, până şi unii medici vorbeau la un moment dat de aşa-zisele beneficii ale unui pahar cu vin. Studiile recente arată însă că alcoolul nu are absolut niciun beneficiu pentru organismul uman. Dimpotrivă, cauzează din plin şi în multe arii, aşa că dacă vrei să te laşi de alcool, am adunat câteva lucruri care să îţi arate cât de important e să scoţi băuturile alcoolice din meniu.

Un sistem imunitar mai eficient

Mulţi oameni se plâng de faptul că sistemul lor imunitar nu le este cel mai bun prieten, că simt că nu funcţionează cum trebuie şi din această cauză se îmbolnăvesc frecvent şi fac forme serioase ale bolilor respective. Medicii spun că una dintre cauzele unui sistem imunitar slăbit este consumul excesiv de alcool. Acesta suprasolicită sistemul imunitar şi cresc sensibilitatea în cazul afecţiunilor respiratorii, creşte riscul de pneumonie, septicemie, rănile se vindecă mai greu şi creşte riscul de complicaţii postoperatorii.

Vestea bună, pentru că există şi o veste bună, este că în momentul în care scoţi alcoolul din viaţa ta sistemul imunitar va începe să se refacă şi va deveni mai eficient pe măsură ce va trece mai mult timp fără ca organismul să primească astfel de băuturi, reuşind să lupte mult mai bine cu infecţiile inerente.

Somn mai îndelungat şi de calitate

În mod ironic, o mulţime de oameni folosesc alcoolul ca pe o soluţie pentru a adormi mai uşor. Stresul e mare, grijile – prea multe, aşa că gândurile sunt greu de stăpânit când mergi la culcare. Băuturile alcoolice sunt considerate o alternativă pentru a reuşi să adormi mai repede, dar realitatea este că sunt vinovate de un somn fragmentat, de foarte proastă calitate.

Deşi adormi mai repede, somnul respectiv nu este deloc odihnitor, iar dimineaţa vei fi extrem de lipsit de energie. În loc să ia o pauză, organismul lucrează în acest timp să metabolizeze alcoolul ingerat înainte de culcare. În plus, după ce acest proces se încheie, ori te vei trezi, ori vei experimenta un somn agitat şi deloc profund.

Kilograme în minus

Nu e niciun secret că alcoolul are calorii, multe calorii, aşa că simplul gest de a renunţa la a mai bea orice astfel de băutură ar putea avea o influenţă serioasă asupra numărului de kilograme. E matematică simplă – mai puţine calorii ingerate, mai puţine kilograme pe termen lung.

În plus, consumul de alcool are mult de-a face şi cu mâncatul mai mult decât ai nevoie. Studiile arată că băuturile alcoolice cresc sensibilitatea la miros şi în acest fel este stimulată pofta de mâncare şi, implicit, abuzul de alimente.

Scade riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancere

Datele prezentate de Institutul Naţional de Cancer din Marea Britanie, dar şi din alte instituţii de cercetare în acest domeniu au arătat o legătură directă şi clară între consumul de alcool şi unele tipuri de cancere, precum cancerul oral, cel de ficat, de colon, de sân, cap şi gât. Iar aceste riscuri scad considerabil în unele cazuri printr-un simplu gest, acela de a renunţa la a mai bea alcool.

Scade grăsimea de pe ficat

Ficatul este unul dintre cele mai active organe, îndeplinind mai mult de 500 de funcţii în corpul uman. Tocmai de aceea, când ficatul suferă, suferă tot organismul. Iar alcoolul este unul dintre elementele care îl afectează rapid şi direct. Este, din fericire, şi un organ cu o foarte mare putere de regenerare, iar dacă renunţi la băuturile alcoolice preţ de o lună poţi ajunge să scazi până la 15, chiar 20% din grăsimile de pe ficat, cele vinovate de multe dintre bolile care ajung să îl afecteze.

Scade riscul problemelor de fertilitate

Un studiu realizat pe femei a scos la iveală că cele care consumau mai mult de 10 băuturi pe săptămână aveau şanse cu 34% mai mici să rămână însărcinate decât cele care nu beau deloc. De asemenea, şi calitatea spermei este serios afectată de consumul excesiv de alcool, aşa că dacă plănuiţi să aveţi copii în viitorul apropiat e o idee bună să scoateţi alcoolul de pe lista distracţiilor.

Aspectul pielii se va îmbunătăţi

Este deja de notorietate faptul că alcoolul deshidratează, astfel că dacă ai observat că pielea ta a căpătat un aspect mai tern, e mai uscată, ţi-au apărut mătreaţa sau eczeme pe piele, fii atent şi la numărul de pahare cu alcool dintr-o săptămână. Cu cât sunt mai multe, cu atât creşte gradul de deshidratare din organism, iar pielea va avea mai mult de suferit.

Citeşte şi: Efectele alcoolismului. Ce înseamnă să trăiești cu această boală și cum poți să o tratezi? – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora