Situată la granița elvețiano-franceză, Geneva are o calitate înaltă a vieții, precum și un cost ridicat al traiului zilnic. Înconjurată de Alpi și de Lacul Geneva, în zonă se pot desfășura o mulțime de activități în aer liber.
În calitate de resortisant al UE/AELS, nu aveți nevoie de viză pentru a intra în Elveția. Cu toate acestea, dacă intenționați să rămâneți în țară mai mult de 90 de zile, va trebui să obțineți un permis de ședere.
O serie de țări au semnat acorduri cu Elveția, ceea ce înseamnă că unii cetățeni ai statelor terțe nu au nevoie de viză pentru a intra în Elveția. Pentru acei resortisanți din afara UE, a căror țară nu a semnat un acord de viză cu Elveția, vor trebui să solicite o viză Schengen sau o viză de tip D pentru sejururi de lungă durată.
Vrei să te muți în Geneva? Toți cei care intenționează să rămână în Elveția mai mult de trei luni trebuie să obțină un permis de ședere.
Cumpărarea unei locuințe în Geneva este deosebit de scumpă, așa că majoritatea oamenilor, inclusiv expații, tind să închirieze proprietăți. Mulți oameni aleg, de asemenea, să locuiască în orașele franceze din apropiere și să facă naveta către oraș pentru muncă, tocmai din cauza prețurilor ridicate.
Costul ridicat al vieții întâlnește un trai de calitate
Majoritatea expaților care se mută la Geneva lucrează fie în sectorul financiar, fie pentru una dintre numeroasele organizații și agenții internaționale cu sediul în oraș. În calitate de capitală a regiunilor francofone din Elveția, la Suisse romande, Geneva are legături strânse cu Franța, atât geografic, cât și cultural.
De fapt, mulți oameni care vin la Geneva pentru muncă ajung să locuiască într-unul dintre micile orașe franceze de peste graniță, mai degrabă decât în orașul în sine. Acest lucru se datorează în principal costului de trai extrem de ridicat, pe care puțini expați îl vor putea sau vor dori să îl suporte. În 2017, Mercer a clasat Geneva drept al șaptelea cel mai scump oraș din lume. În Europa, doar Zurich are un cost al vieții mai mare.
Cu toate acestea, potrivit lui Mercer, orașul se numără printre primele zece destinații pentru expații din întreaga lume când vine vorba de calitatea vieții, compensând costul ridicat al vieții. Pentru majoritatea expaților, mutarea la Geneva se dovedește a fi o experiență pozitivă în general.
Vrei să te muți în Geneva, orașul iubitorilor de natură
Pentru iubitorii de activități în aer liber, Geneva este situată ideal. Înconjurat de Alpi și Jura, orașul are o mulțime de stațiuni de schi în apropiere pentru a găzdui pasionații de sporturi de iarnă.
Regiunea are și mai multe de rezervat în lunile de vară. Munții sunt ideali pentru drumeții, iar Lacul Geneva oferă oportunități excelente pentru înot, navigație sau plajă. Una peste alta, localnicii beneficiază de un climat plăcut, cu veri calde și ierni relativ blânde.
Zona Metropolitană Geneva
Expații care se mută la Geneva ar putea să nu fie conștienți de faptul că zona metropolitană a orașului, denumită și Métropole lémanique, nu acoperă numai cantonul Geneva și parțial cantonul Vaud. De asemenea, se întinde peste graniță pentru a include unele zone din departamentele franceze Haute-Savoie și Ain.
Limba oficială este, desigur, franceza. Cu toate acestea, expații care se mută la Geneva ar putea fi ușurați să știe că engleza este vorbită pe scară largă datorită numeroaselor organizații internaționale din oraș.
Vrei să te muți în Geneva ca cetățean al UE?
În 2002 a intrat în vigoare Acordul privind libera circulație a persoanelor. Le permite cetățenilor UE dreptul de a trăi și de a lucra în Elveția fără nicio restricție formală. Nu au nevoie de viză pentru a intra în Elveția.
Cu toate acestea, rămân anumite restricții pentru cetățenii bulgari, români și croați în ceea ce privește permisele de muncă și de ședere disponibile.
Intrarea cu viză Schengen
În 2008, Elveția a aderat la spațiul Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE (cu excepția Regatului Unit și a Irlandei, României și Bulgariei), plus Norvegia și Islanda. Pentru sejururi de până la trei luni, o viză Schengen este acceptată de autoritățile elvețiene. Cu toate acestea, deși o viză Schengen acoperă călătoriile de afaceri pe termen scurt, nu vă permite să ocupați un loc de muncă plătit în Elveția.
Dacă destinația principală este Elveția, ar trebui să solicitați o viză Schengen la Ambasada sau Consulatul Elveției din țara de reședință. Cu toate acestea, dacă majoritatea celor trei luni vor fi petrecute într-o altă țară Schengen, viza ar trebui să fie eliberată de autoritățile din acea țară.
Toți cei a căror naționalitate nu îi scutesc de reglementările privind vizele trebuie să solicite o viză națională (tip D) dacă perioada de ședere prevăzută depășește trei luni. O viză pe termen lung se acordă de obicei numai împreună cu un permis de muncă. Formularele de cerere pentru toate tipurile de viză pot fi descărcate de pe site-ul Ambasadei sau Consulatului Elveției din țara de origine.
Stabilirea la Geneva
Cărți de identitate cu cip
Permisele de ședere sunt eliberate sub formă de cărți de identitate pe hârtie cetățenilor UE și Schengen. În conformitate cu reglementările UE, resortisanții statelor terțe primesc noul card de identitate cu cip biometric începând cu 2011.
Toate datele biometrice sunt stocate pe un cip invizibil al cardului și vor fi șterse din sistem la cinci ani după ce proprietarul cardului a părăsit definitiv Elveția. Datele constau din două amprente și o fotografie în stil pașaport.
Vrei să te muți în Geneva– Unde să locuiești?
În general, elvețienii nu sunt o națiune de proprietari de case, așa cum sunt, de exemplu, britanicii. Mulți elvețieni locuiesc în locuințe închiriate, în special în Geneva, unde expații și alți rezidenți temporari formează o mare parte a populației.
Găsirea unei cazări în Geneva poate fi puțin dificilă, iar chiriile sunt exorbitant de mari la majoritatea standardelor. Din acest motiv, mulți expatriați care lucrează la Geneva caută cazare în orașele franceze vecine Annemasse, Ferney-Voltaire, Saint-Genis-Pouilly sau Saint-Julien-en-Genevais. Deoarece aceste orașe franceze de peste graniță aparțin zonei metropolitane Geneva, majoritatea beneficiază de conexiuni bune de tren către oraș.
Cum îți cauți cazare în Generva
Dacă căutați cazare în orașul Geneva, cel mai bun loc pentru a începe căutarea este internetul. Site-ul immobilier.ch are multe listări pentru Elveția în ansamblu, dar și la Geneva, care combină oferte de la mai mulți agenți imobiliari. Alternativ, consultați ziarele locale sau contactați administrația locală a comunității în care doriți să locuiți pentru o listă actualizată a proprietăților de închiriat disponibile.
Datorită dimensiunilor compacte ale orașului și facilităților bune de transport public, nu există neapărat zone în Geneva în care expații preferă să locuiască. În schimb, expații tind să caute cazare în tot orașul, deoarece naveta tinde să fie scurtă și ușoară.
Procesul de închiriere a locuințelor
Proprietarii sau agenții imobiliari pot cere să vadă un permis de ședere valabil atunci când închiriază străinilor. Depozitul pentru un apartament se ridică de obicei la trei luni de chirie. Banii sunt păstrați într-un cont special și returnați chiriașului (plus dobândă) la rezilierea contractului – cu condiția ca acesta să nu fi provocat nicio pagubă proprietății.
Majoritatea apartamentelor sunt închiriate nemobilate pe o perioada determinată de cel puțin un an. Cu toate acestea, de obicei, chiriașii își pot rezilia contractul mai devreme dacă găsesc pe cineva potrivit să preia închirierea lor.
Apartamentele ar trebui să vină cu subsolul lor individual și acces la un fel de spălătorie, care poate fi folosită de toți chiriașii clădirii. De obicei, conține mașini de spălat cu monede, un uscător și, uneori, o cameră separată pentru a-ți agăța hainele.
Foto: Depositphotos.com