Vrei să te muți în Tokyo? Ce trebuie să știi despre cultura japoneză și stilul de viață urban - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tokyo servește drept centru economic al Japoniei și este sediul atât al guvernului japonez, cât și al împăratului Japoniei. Este cunoscut pentru sanctuarele și templele sale istorice, precum și pentru artele spectacolului, cum ar fi Noh, Kabuki și Rakugo, care au fost apreciate de secole. Printre locurile importante care celebrează tradițiile culturale japoneze se numără Teatrul Kabukiza, Teatrul Național Noh și Sala Kokugikan. Iată ce ar trebui să știi despre cultura japoneză și stilul de viață urban. 

Tokyo – viața culturală și obiceiurile sociale

Cultura japoneză este adesea stereotipată ca fiind omogenă, deși există multiple aspecte ale culturii și societății japoneze care sunt diverse. În special, mulți se mândresc cu locul lor de naștere și cu diferențele regionale din întreaga Japonie. Cu toate acestea, temele comune care se regăsesc în întreaga cultură japoneză includ un sentiment de identitate bazat pe grupurile sociale și locul de naștere, un stil de comunicare politicos și umil, o abordare pragmatică a situațiilor și provocărilor, precum și o apreciere și o plăcere a activităților artistice și a formelor de divertisment.

Societatea japoneză contemporană urbană

Nu numai că marea majoritate a japonezilor trăiesc în medii urbane, dar cultura urbană este transmisă în toată țara printr-o mass-media concentrată în mare parte în Tokyo. Muzica populară modernă, de obicei occidentală, este omniprezentă în Japonia. Jazz, rock și blues sunt apreciate de generațiile de japonezi care s-au născut după al Doilea Război Mondial, alături de cântece populare jumătate occidentalizate sau jumătate japoneze. Cele două orbite în jurul cărora se învârte de obicei viața de familie în Tokyo sunt locul de muncă și școală. 

Rolul femeii și cel al bărbatului în familie 

În mod tradițional, bărbații sunt susținătorii familiei, în timp ce femeile sunt responsabile de activitățile casnice, de creșterea copiilor și de îngrijirea familiei extinse. Se observă în ultimii ani că un număr tot mai mare de femei, majoritatea căsătorite, lucrează în afara casei, deși adesea au locuri de muncă cu fracțiune de normă. În zonele agricole rurale, femeile au responsabilități tot mai mari în conducerea operațiunilor agricole, deoarece mulți dintre bărbați sunt angajați cu normă întreagă în unități de producție, adesea la o oarecare distanță de ferma familiei.

Identitate și diferențe regionale în Tokyo

Diversitatea culturală este foarte vizibilă în diferitele regiuni ale Japoniei, fiecare dintre acestea având o identitate, practici culturale și tradiții distincte. Japonia este împărțită în patruzeci și șapte de prefecturi (zone guvernamentale locale) care stau la baza acestor identități regionale. Fiecare prefectură variază în ceea ce privește dimensiunea și structura politică și vizează chestiuni legate de muncă, sănătate, educație, asistență socială, conservarea și dezvoltarea terenurilor, precum și prevenirea și controlul dezastrelor. Japonezii au adesea un sentiment de mândrie asociat cu prefectura lor. Astfel, nu este neobișnuit să auzi pe cineva vorbind despre caracterul regional sau prefectural (kenminsei), mai degrabă decât despre caracterul național japonez (nihonkokuminsei). Identitatea și cultura unei prefecturi este adesea simbolizată printr-un aspect al culturii materiale, cum ar fi bucătăria locală, dialectele, meșteșugurile populare distincte și artele spectacolului tradițional. Regiunile sunt în mod obișnuit asociate cu un produs local celebru creat cu resurse locale sau cu industrii unice în zonă, cum ar fi ceramica, uneltele sau meșteșugurile. Uneori, identitatea regională este, de asemenea, legată de trăsături de personalitate sau de caracteristici și atitudini sociale. De exemplu, cei din Tōkyō sunt uneori considerați a fi mai formali și mai ierarhici, în timp ce cei din Ōsaka sunt adesea considerați informali și pragmatici. 

Viața în Tokyo: Prin ce se remarcă bucătăria japoneză

Bucătăria japoneză, care este adesea servită crudă sau doar ușor gătită, este renumită pentru aromele sale subtile și delicate. Poate că cel mai cunoscut fel de mâncare din întreaga lume este sushi, urmat de sashimi (fructe de mare crude). De asemenea, populară în interiorul și în afara Japoniei este tempura, constând de obicei din porții de fructe de mare și legume înmuiate într-un aluat de făină de orez, prăjite și servite peste orez aburit (adesea cu sos de soia) și diverse feluri de mâncare făcute cu tofu (caș de soia). Alte feluri de mâncare populare în Tokyo includ sukiyaki și variația sa shabu-shabu și diverse preparate cu tăiței, inclusiv soba (făcut din hrișcă și adesea servit rece) și udon (făcut din grâu).

Obiceiuri sociale în Tokyo

Japonia are 15 sărbători naționale. De departe, ziua de Anul Nou este în mod tradițional considerată cea mai importantă dintre aceste sărbători, milioane de oameni angajându-se într-un fel de pelerinaj la altare și temple, începând cu miezul nopții de 31 decembrie. Timp de trei zile după aceea, oamenii vizitează sanctuare și temple, familiile lor și casele prietenilor. Pe lângă sărbătorile naționale, există și festivități la nivel național, cum ar fi Festivalul Păpușilor sau Ziua Fetelor (3 martie), la fel cum există și Ziua Băieților (5 mai) – acum sărbătorită oficial ca Ziua Copilului (o sărbătoare națională), și Shichi-go-san („Șapte-cinci-trei”; 15 noiembrie) festival pentru copiii cu vârste de trei, cinci și șapte ani. 

Sport și recreere în capitala Japoniei

Sumo este sportul național al Japoniei, dar baseball-ul este cel mai urmărit și jucat sport în această țară.  A fost introdus în Japonia în timpul erei Meiji (anii 1870) și a câștigat popularitate datorită prezenței americane puternice în țară după cel de-al Doilea Război Mondial. Până în anii 1950 erau în funcțiune două ligi profesioniste – Liga Centrală și Liga Pacificului. Turneul anual de baseball la liceu este televizat la nivel național și este urmărit cu sufletul la gură în toată țara.

Citește și: Viața în Tokyo: o incursiune în metropola futuristă, cultura fascinantă și bucătăria rafinată a Japoniei

Tokyo – Orașul cu cele mai multe stele Michelin

Tokyo și-a păstrat titlul de mai bine de un deceniu. Este orașul care se  mândrește cu cele mai multe restaurante cu 3 stele Michelin din lume. În total aici există 212 restaurante cu stele Michelin, dintre care 14 restaurante de trei stele, 42 de două stele și 158 de o stea. Multe dintre ele percep, pentru o masă, sume cuprinse între 300-400 de dolari, dar există și tarife mai mari decât atât. 

Dialectul în Tokyo

Cea mai răspândită limbă vorbită în Japonia este japoneza, care este împărțită în mai multe dialecte, dialectul din Tokyo fiind considerat japoneza standard. Pe lângă limba japoneză, în Okinawa și în unele părți din Kagoshima, în Insulele Ryūkyū, sunt vorbite limbile Ryūkyūan. Dacă ajungi în Japonia și îți faci griji în privința modului în care vei comunica, află că  aproximativ 30% dintre japonezi vorbesc engleza la orice nivel.

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora