Watson, sistemul de inteligenţă artificială de la IBM, va diagnostica boli rare în Germania - LIFE.ro
Sari la conținut

Watson, sistemul de inteligenţă artificială dezvoltat de compania IBM, va colabora cu medicii din Germania pentru a încerca să rezolve o serie de cazuri medicale complexe, informează BBC, citată de News.ro.

Noul sistem informatic va fi amplasat la Centrul de Boli Rare şi Nediagnosticate din cadrul Spitalului Universitar din oraşul german Marburg.

Deocamdată, Watson a analizat deja şase cazuri medicale grave, însă nu este clar câte dintre ele au fost diagnosticate corect de noul sistem informatic.

Sistemele de inteligenţă artificială sunt utilizate tot mai mult în sistemul medical. Programul DeepMind, creat de compania Google, este deja folosit, în cadrul unor parteneriate recente, în câteva spitale din Marea Britanie.

Parteneriatul în care este implicat Watson, încheiat cu grupul medical Rhon-Klinkum AG, va intra în spital ca proiect pilot de la sfârşitul acestui an.

După ce a fost inaugurat în 2013, Spitalul Universitar din Giessen şi Marburg are peste 6.000 de pacienţi pe lista sa de aşteptare.

Acest număr este aproape un coşmar”, a spus medicul Jurgen Schafer, care coordonează echipa medicală din acest spital. „Avem nevoie de idei noi şi de tehnologii noi”.

Pacienţii care sunt aduşi în acest spital au adeseori un istoric medical foarte îndelungat, iar mulţi dintre ei au fost consultaţi deja de până la 40 de medici care au eşuat în încercările lor de a le pune un diagnostic corect, a precizat profesorul Schafer.

Nu este deloc neobişnuit pentru pacienţii noştri să aibă mii de documente medicale, iar noi suntem copleşiţi nu doar de numărul mare de pacienţi, ci şi de cantitatea uriaşă de date medicale pe care trebuie să le analizăm”, a adăugat medicul german. „Adeseori, munca noastră seamănă cu proverbialul ac din carul cu fân – chiar şi cele mai mici informaţii ar putea să conducă la un diagnostic corect”.

Programul Watson va „citi” dosarele pacienţilor alături de o vastă literatură medicală, pentru a putea să ofere medicilor germani o serie de diagnostice graduale.

Profesorul Schafer spune că este încrezător în privinţa şanselor de funcţionare a acestui sistem.

Au existat însă şi câteva controverse în legătură cu posibilitatea ca o serie de companii din industria tehnologiei să aibă acces la datele medicale ale pacienţilor. Unii dintre criticii acestui proiect consideră că firmele în cauză ar trebui să primească mai întâi un consimţământ explicit din partea pacienţilor înainte de a putea să analizeze dosarele medicale ale acestora.

În Germania, pacienţii trebuie să ofere un „consimţământ în cunoştinţă de cauză”, iar dosarele lor medicale sunt „complet anonime” atunci când ele sunt introduse în sistemul Watson. Toate analizele vor fi efectuate în spitalul din Marburg şi „nu vor părăsi niciodată” acel spital, a precizat profesorul Schafer.

Spitalul german testează sistemul în această perioadă şi a verificat 500 de cazuri deja rezolvate pentru a verifica dacă Watson oferă diagnostice valide.

Profesorul Schafer a declarat într-un interviu pentru BBC că astfel de sisteme informatice nu ar trebui să fie utilizate doar de spitalele private care deţin resursele financiare pentru a le implementa.

Sistemele noastre medicale au nevoie de hi-tech. Sper că ele vor deveni mai ieftine pe termen lung. Sunt fericit că patronul clinicii noastre a decis să investească mulţi bani în aceste tehnologii, dar la fel trebuie să procedeze şi autorităţile din sistemul public de sănătate. Acesta este un instrument uimitor de puternic şi foarte important, iar guvernul ar da dovadă de inteligenţă dacă s-ar aventura în acest domeniu de activitate”, a adăugat profesorul german.

Watson este un sistem computerizat cu inteligenţă artificială, capabil să răspunde la întrebări puse în limbaj natural. Limbajul natural este limbajul care este utilizat de fiinţele umane pentru vorbire, scriere şi comunicare prin semne, spre deosebire de limbajele formale cum sunt limbajele de programare şi limbajele utilizate în studiul logicii formale, în particular logica matematică.

În 2011, pentru a-şi testa abilităţile, Watson a participat la emisiunea-concurs ”Jeopardy!”, luând astfel parte la prima înfruntare de acest fel între om şi un program de inteligenţă artificială. În trei emisiuni televizate, Watson l-a învins pe Brad Rutter, cel care a câştigat cea mai mare sumă la acest concurs şi pe Ken Jennings, cel care a avut cele mai multe emisiuni câştigate (74).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora